ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κατά Σκρέκα Reviewed by Momizat on . «Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι κατηγορίες του κ. Σκρέκα περί ‘πολιτικού καιροσκοπισμού’, επειδή η Αριστερά δεν συναινεί στο λουκέτο  των δημόσιων δομών «Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι κατηγορίες του κ. Σκρέκα περί ‘πολιτικού καιροσκοπισμού’, επειδή η Αριστερά δεν συναινεί στο λουκέτο  των δημόσιων δομών Rating: 0

ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κατά Σκρέκα

ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κατά Σκρέκα

«Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι κατηγορίες του κ. Σκρέκα περί ‘πολιτικού καιροσκοπισμού’, επειδή η Αριστερά δεν συναινεί στο λουκέτο  των δημόσιων δομών υγείας». Ετσι τιτλοφορείται κείμενο του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, με αφορμή τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ στον νομό μας, για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία. Είναι προφανές ότι πρόκειται για σαφώς αντιδιαμετρικές απόψεις: ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε “δημόσιο και καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, ενώ ο κ Σκρέκας σε άρνηση “να βελτιωθούν πια οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται στον Έλληνα πολίτη, ώστε επιτέλους αυτός ο έρημος Έλληνας πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει των υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνει”. Φυσικά, ο κ. Σκρέκας ξεχνά τη διαθεσιμότητα 8.500 εργαζομένων και το κλείσιμο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, του ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα. Αν, για τις στρεβλώσεις – που σίγουρα δεν δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ – λύση είναι η πλήρης διάλυση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, τότε, ποια είναι η απόλαυση των υπηρεσιών; Ακολουθούν, το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Σκρέκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εναντιώθηκε με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα στο νομοσχέδιο διάλυσης των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και τη ταυτόχρονη διαθεσιμότητα των 8500 υπαλλήλων του (γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού). Την ίδια στιγμή με πρωτοβουλίες των βουλευτών του πρότεινε στην κυβέρνηση και σειρά τροπολογιών για καίρια θέματα δημόσιας υγείας, τις οποίες όμως απέρριψε η κυβέρνηση μετά από υπόδειξη της τρόικα.

 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων πρότεινε :

 1. Την κατάργηση της χρέωσης του 1 ευρώ ανά συνταγή.
 2. Την κατάργηση των 5 ευρώ για την εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία.
 3. Την κατάργηση του πλαφόν του 80% στην συνταγογράφηση για τους χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας.
 4. Την συμπερίληψη και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

Με το νομοσχέδιο αυτό όμως, το οποίο υπερψήφισαν 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σκρέκας, από σήμερα το πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων κλείνει και περίπου 200 ασφαλισμένοι την ημέρα δεν θα μπορούν να εξεταστούν και να γράψουν τα φάρμακά τους. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί με «πόλεμο ανακοινώσεων» να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενός ντροπιαστικού νομοσχεδίου, το οποίο υπερψήφισαν οι βουλευτές της υπό την δαμόκλειο σπάθη της κομματικής πειθαρχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά :

 

 1. Την αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση  των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ
 2. Την πλήρη λειτουργία με επαρκή εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων
 3. Την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων
 4. Την παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών, δωρεάν και ισότιμα προς όλους, χωρίς διακρίσεις που προκύπτουν από το εισόδημα και την ασφαλιστική τους κατάσταση
 5. Την οργάνωση  Αστικών Κέντρων Υγείας 24ωρης  λειτουργίας, στο σύνολο της χώρας, με βάση τον υγειονομικό χάρτη
 6. Την εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της Ομάδας Υγείας
 7. Την ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος υγείας στη πρόληψη, τη πρωτοβάθμια φροντίδα, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση

 

Τμήμα Υγείας Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Η τοποθέτηση Σκρέκα

Η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, όπως δημοσιεύθηκε από το πολιτικό του γραφείο, ήταν η ακόλουθη:

Για πολιτικό καιροσκοπισμό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την στείρα άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη Δημόσια Υγεία.

«Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο βουλευτής «πολιτικός καιροσκοπισμός είναι να υπόσχεστε ότι θα αλλάξετε τα πάντα, ότι θα αλλάξετε την κοινωνία  αλλά όταν σας δίνεται η δυνατότητα διά μέσου νομοθετημάτων που καταθέτει η Κυβέρνηση και που πραγματικά αλλάζει πολλά πράγματα, να μην κάνετε τίποτα». «Το να κοροϊδεύετε τον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Κώστας Σκρέκας «το να λέτε πράγματα που δεν στέκουν για την υφαρπαγή της ψήφου είναι πολιτικός καιροσκοπισμός». Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τρικαλινού βουλευτή επί του Νομοσχεδίου στη Βουλή:

«Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί να τα υπερψηφίζετε ή να συζητάτε το πώς αυτά μπορούν να γίνουν καλύτερα ώστε να βελτιωθούν πια οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται στον Έλληνα πολίτη, ώστε επιτέλους αυτός ο έρημος Έλληνας πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει των υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνει, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε στρεβλώσεις δεκαετιών, αντί εσείς να προσπαθείτε να συμβάλλετε και να διορθώνετε τα τυχόν λάθη, αρνείστε να συμβάλετε όπως για παράδειγμα η κ. Κωνσταντοπούλου.

Άκουσα εδώ να λέγεται, για παράδειγμα, ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην απομάκρυνση χιλιάδων γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέσω της θεσμοθέτησης πλήρους και αποκλειστικής εργασίας και δια τούτου του λόγου δεν είναι μεταρρύθμιση. Άκουσα, επίσης, να λέγεται «νομοθετείτε και μας δεσμεύετε», έτσι ώστε όταν και αν –έχω πολλά ερωτηματικά γι’ αυτό- έρθετε στην εξουσία, δυστυχώς τα δικά μας νομοθετήματα θα σας έχουν δεσμεύσει και δεν θα μπορείτε να τα αλλάξετε. Δηλαδή, δια της ατόπου απαγωγής αρχίζετε και προϊδεάζετε την κοινή γνώμη ότι τελικά, όταν έρθετε, δεν θα αλλάξετε την πολιτική η οποία εφαρμόζεται. Αν και όταν έρθετε –έχω πολλές επιφυλάξεις αν θα έρθετε- δεν θα αλλάξετε τίποτα, γιατί δυστυχώς όπως λέτε θα σας έχουμε δεσμεύσει εμείς!

Αυτό είναι πολιτικός καιροσκοπισμός. Το να κοροϊδεύετε τον κόσμο, το να λέτε πράγματα που δεν στέκουν για την υφαρπαγή της ψήφου είναι πολιτικός καιροσκοπισμός.

Για παράδειγμα, ο κ. Κοντονής είπε κάτι. Είπε να οργανώσουμε μία κεντρική αποθήκη και να γίνουν κεντρικές αγορές και κεντρική διαπραγμάτευση με τους αγοραστές στα φάρμακα. Σωστό! Να, μία πρόταση! Είναι η μόνη πρόταση που ακούστηκε εδώ σήμερα, καθώς είμαι εδώ από το πρωί και σας άκουγα και χθες.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Ζερδέλης «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα». Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι με το σύστημα που έχετε, τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν χειρότερα, ό,τι και να κάνετε. Εσείς λέτε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα με το νομοθέτημα το οποίο ψηφίζουμε σήμερα.

Εγώ θα σας πω το εξής. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, κύριε Ζερδέλη, αν δεν αλλάξουμε τίποτα. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αν συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε επί τριάντα χρόνια. Θα γίνουν χειρότερα.

Σας ρωτώ, λοιπόν, το εξής. Όταν έχουμε δέκα χιλιάδες γιατρούς, τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους στο ΕΣΥ και πέντε χιλιάδες πεντακόσιους στο ΕΟΠΥΥ να δουλεύουν παράλληλα, διπλοί γιατροί, διπλές ειδικότητες, διπλά μηχανήματα και τελικά οι πολίτες δεν έχουν υπηρεσίες υγείας, ποιο είναι το πρόβλημα να γίνει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, δημόσιο, καθολικό για όλους; Πού βλέπετε το πρόβλημα; Γιατί δεν το στηρίζετε;

Σας ρωτώ το εξής απλό και θέλω μία απάντηση. Όταν θα έρθετε και αν έρθετε εσείς –κάτι για το οποίο έχω πολλές επιφυλάξεις- θα επαναφέρετε το παλαιό σύστημα; Θα ξαναχωρίσετε τον ΕΟΠΥΥ με το ΕΣΥ; Τους γιατρούς οι οποίοι θα έχουν επιλέξει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, θα τους ξαναπροσλάβετε και θα τους κάνετε πλήρους, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης; Ρωτώ αν θα το κάνετε, γιατί όταν καταθέταμε το νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σας ρώτησα ξανά αν θα τον καταργήσετε. Κανείς δεν απάντησε «ναι, θα τον καταργήσουμε». Σας ρωτώ τώρα αν θα το αλλάξετε. Θα το ξαναφέρετε στα παλαιά ή θα κρατήσετε τη δική μας πρόταση;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα κάνετε τίποτα, γιατί ποτέ δεν θα έρθετε στην εξουσία, διότι ο κόσμος σας έχει καταλάβει ότι τους κοροϊδεύετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή