"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Συσκεψη αύριο στην Αθήνα για τις πλημμύρες στην περιοχή Φαρκαδόνας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν .Τρικάλων « Η Άνοιξη» και των Αγροτικών Συλλόγων Φαρκαδόνας – Κεραμιδίου και Πελλιναίων με θέμα τις καταστροφές και τα προβλήματα πού δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 31 Μαΐου στις 10 το πρωί ,στην έδρα του Υπουργείου.

Υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη»

 Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Την Τετάρτη 25 Μάη , στο Ζάρκο Τρικάλων , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη»  και των Αγροτικών Συλλόγων Φαρκαδόνας – Κεραμιδίου και Πελλιναίων.

 

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  συζήτηση για τις καταστροφές που έγιναν στο Νομό Τρικάλων και ιδιαίτερα στον κάμπο της Φαρκαδόνας , όπου πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με φυτικές καλλιέργειες ( βαμβάκι- καλαμπόκι – σιτηρά κ.α.) και η καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική.

 

Τη συζήτηση απασχόλησε έντονα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ , που ενώ οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά , ο ΕΛΓΑ  βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει στο 100%της ζημιάς , δεν καλύπτει όλες τις αιτίες καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς.

 

Επισημάνθηκε ότι για τις καταστροφές φταίει και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών και άλλων έργων από την πλευρά του κράτους , της περιφέρειας και των δήμων στον κάμπο της Φαρκαδόνας και γενικότερα στην Δυτική Θεσσαλία , όπου κάθε φορά μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις , προκαλούνται  πλημμύρες στην περιοχή από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του , οι οποίοι  δέχονται όλα τα νερά των Τρικάλων και της Καρδίτσας .

 

Παρόλο που οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους, εμείς βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με καταστάσεις παρόμοιες με  τις καταστροφές των τελευταίων ημερών.

 

Ως αγρότες του Ν Τρικάλων όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού , και ταυτόχρονα  έχει δεχτεί τεράστια πλήγμα από την γενικότερη αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ , μετά και την καταστροφική ζημιά που έχουμε πάθει από τις πλημμύρες είναι αδύνατη η επιβίωση των οικογενειών μας.

 

Ζητάμε :

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% , πράγμα που δεν γίνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ , και πρέπει να αλλάξει γιατί βάζει μια σειρά εμπόδια και δεν αποζημιώνει πλήρως όλες τις ζημιές , τις αιτίες καταστροφής , και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθός τους.
  • Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς
  • Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο , τράπεζες , ΟΓΑ , να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κτλ
  • Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών , που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φαρκαδόνας , έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς .
  • Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες , αλλά και την λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης