Συσπείρωση και στα Τρίκαλα για μη πώληση της ΔΕΗ Reviewed by Momizat on . Η ΔΕΗ είναι η δημόσια - δηλαδή του καθενός μας – επιχείρηση ηλεκτρισμού. Είναι η επιχείρηση που έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές από τον ελληνικό λαό, επί δεκά Η ΔΕΗ είναι η δημόσια - δηλαδή του καθενός μας – επιχείρηση ηλεκτρισμού. Είναι η επιχείρηση που έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές από τον ελληνικό λαό, επί δεκά Rating: 0

Συσπείρωση και στα Τρίκαλα για μη πώληση της ΔΕΗ

Συσπείρωση και στα Τρίκαλα για μη πώληση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι η δημόσια – δηλαδή του καθενός μας – επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Είναι η επιχείρηση που έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές από τον ελληνικό λαό, επί δεκάδες χρόνια.
Είναι σάρκα εκ της σαρκός μας. Συμβόλιζε και συμβολίζει την ουσιαστική ανάπτυξη. Το ρεύμα στα χωριά των Τρικάλων στη δεκαετία του ’50 και μετά, ο ηλεκτροφωτισμός στους δρόμους, όλα σήμαιναν ανάπτυξη. Το ρεύμα, ως στοιχείο πραγματικής εισόδου σε μια καπιταλιστικά προοδευμένη κοινωνία, ήταν και στοιχείο που αποδείκνυε ότι η μεταφορική έννοια του σκότους, άλλαζε. Ο Λένιν, εξάλλου, το είχε πει καθαρά: σοσιαλισμός είναι σοβιέτ + εξηλεκτρισμός. Τόσο απλά.
Κι όμως, αυτό τα απλό, απειλείται οικτρά στη «χώρα των μνημονίων». Εχοντας ήδη ξεπουληθεί όλες οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, απέμεινε η ΔΕΗ. Το σύμβολο της χώρας. Το τελευταίο οχυρό.

dei1Κι ενώ δεν απαγορεύεται ουσιαστικά η δημιουργία ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι θιασώτες του φιλελευθερισμού του Ανταμ Σμιθ, να προωθήσουν και να δοκιμάσουν την άποψή τους, επιλέγεται ως συνήθως – άλλος δρόμος. Το ξεπούλημα του δημόσιου φορέα. Δεν μπορούσε, δηλαδή, το κράτος να καλέσει ιδιώτες και να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, για να πείσει κιόλας ότι έρχονται επενδύσεις και… ανάπτυξη. Αλλά, προτίμησε να πουλήσει ό,τι έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα ως λαός, σε κάποιον άλλον. Θυόμαστε, φυσικά, τι έγινε με τις εταιρίες πουαπλώς δήλωναν ότι θα μας παρείχαν φθηνότερο ρεύμα.
Ετσι, με δεδομένες τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από σήμερα τα μεσάνυχτα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πολιτικοποιήσει το θέμα μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Και καλεί σε γενική συστράτευση. Στα Τρίκαλα, αυτό έγινε χθες βράδυ, με το κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών του κόμματος, σε όλους τους φορείς, να αποκρούσουν στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης. Στη σχετική σύσκεψη στο Φρούριο, συμμετείχαν αρκετοί φορείς. Πρώτη ενέργεια, η μαζική δράση στη ΔΕΗ Τρικάλων, το πρωί της Πέμπτης, στις 8.

Το κείμενο που συνυπέγραψαν δεκάδες φορείς και κόμματα, έχει ως εξής:

«Με το μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που συγκροτήθηκε στα Τρίκαλα από φορείς, κοινωνικές συλλογικότητες και πολιτικές δυνάμεις θα κλιμακωθεί ο αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεων στα Τρίκαλα.

Τονίζεται ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε λογική κερδοφορίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει άνευ όρων τον παραγωγικό πλούτο της χώρας σε ιδιώτες βρίσκει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους την κοινωνία.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί.

Αυτός ο στόχος συσπείρωσε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, την Ομοσπονδία ΕΒΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο, παρατάξεις της ΕΛΜΕΤ (Πρωτοβουλία Καθηγητών και Αγωνιστική Κίνηση), τους αγωνιζόμενους της ΕΡΑ/ΕΡΤ Θεσσαλίας, το Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών και Αλουμινοκατασκευαστών Τρικάλων, το Δίκτυο Αλληλεγγύης για όλους, τη δημοτική παράταξη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Καλαμπάκας, την περιφερειακή παράταξη Δρόμος της Ανατροπής για τη Θεσσαλία, την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Ανέργων, το Σωματείο Οικοδόμων, τη δημοτική παράταξη των Τρικάλων Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή, τη Ν.Ε. Τρικάλων των ΑΝ.ΕΛ., τη Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, το Σωματείο Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την περιβαλλοντική οργάνωση «Αχελώου Ρους», το Σωματείο Εργαζομένων πρώην ΕΟΠΥΥ.

Όλοι οι παραπάνω, σε σύσκεψη που έγινε στο Φρούριο αποφάσισαν να συγκροτηθεί Μέτωπο Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των φυσικών πόρων και ενάντια στην επιχείρηση ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών.

Μετά τη ΝΙΚΗ στο ΝΕΡΟ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ και στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

ΟΛΟΙ την Πέμπτη, στις 8 το πρωί στο κτίριο της ΔΕΗ για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».

 

Θανάσης Μιχαλάκης

ΥΓ: Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι μία: «Ναι, αλλά ο Φωτόπουλος…». Τρομερά επιχειρήματα δηλαδή. Με ουσία και άποψη.

dei3 dei2

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή