«Σώστε την κτηνοτροφία, δεν πάει άλλο με αυτόν τον κατήφορο. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ζούμε μια τέτοια κατάσταση με την ακρίβεια και το κόστος παραγωγής».
Με αυτήν τη δραματική έκκληση του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Ζήση Παρλίτση, ολοκληρώθηκε χθες, στον Αμπελώνα, η πανθεσσαλική σύσκεψη με τη συμμετοχή Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.
«Λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα και στις ζωοτροφές, σφάζονται κοπάδια, ενώ μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος» τόνισε στην «Ε», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας, Γ. Βαϊόπουλος, με τον κ. Παρλίτση να συμπληρώνει πως «το κόστος ανέβηκε 100% και η στήριξη που λάβαμε πριν μερικές ημέρες δεν φτάνει ούτε για τις τροφές μιας ημέρας».
Οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών κτηνοτρόφων συζήτησαν τα προβλήματα που δημιούργησε η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος (ρήτρας αναπροσαρμογής) κάνοντας αναφορά σε παραδείγματα, όπου μια κτηνοτροφική μονάδα πέρυσι είχε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που ανερχόταν στα 200 ευρώ και φέτος, με τις ίδιες κιλοβατώρες, καλείται να πληρώσει λογαριασμό ύψους 1.200 ευρώ.
Για τις δυσθεώρητες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, όπως τονίστηκε, πέρυσι η αγορά ενός τόνου καλαμποκιού κόστιζε 18 ευρώ και φέτος κοστίζει 38 με 40 ευρώ. Η σόγια πέρυσι κόστιζε 40 λεπτά το κιλό και φέτος κοστίζει 68 λεπτά το κιλό. Για την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν πρόσφατα οι κτηνοτρόφοι από την Κυβέρνηση τονίστηκε ότι αυτή κυμαίνεται από 100 έως 600 ευρώ, ανάλογα την κτηνοτροφική μονάδα, ποσό που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρλίτσης «δεν φτάνει ούτε για τις τροφές μίας ημέρας, που κοστίζουν μέχρι και 500 ευρώ ημερησίως» ανάλογα με τη μονάδα.
Η σύσκεψη κατέληξε στη διεκδίκηση αιτημάτων και προς την Πολιτεία και προς την αγορά. Ως προς την Πολιτεία το σκέλος των αιτημάτων (σ.σ. σχετικό υπόμνημα θα αποσταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) θα αφορά τα θέματα του κόστους παραγωγής (έκτακτη οικονομική ενίσχυση, κατάργηση ή μηδενισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.ά.).
Ως προς το σκέλος των αιτημάτων που θα αφορούν στην αγορά, όπως διευκρίνισε ο κ. Βαϊόπουλος, η σύσκεψη κατάληξε στην ανάγκη να διοργανωθεί μια πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα τον ερχόμενο Ιούνιο, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, μεταποιητών και εκπροσώπων της Πολιτείας «με σκοπό να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί από την αγορά».
«Σήμερα» πρόσθεσε «λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα και στις ζωοτροφές, σφάζονται κοπάδια, ενώ μειώθηκε κατά 20% η παραγωγή γάλακτος. Αν συνεχιστεί αυτό, τότε έως το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει γάλα» κατέληξε ο κ. Βαϊόπουλος επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «να υπάρξει μια συνεργασία κτηνοτρόφων και μεταποιητών για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα της αγοράς».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
EΛΕΥΘΕΡΙΑ