Σφήνα Κουβέλη στην κεντροαριστερά, με δύο κινήσεις Reviewed by Momizat on . Ως σφήνα και πολιτική ντρίπλα, μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση του Φώτη Κουβέλη να διεμβολίσει και τυπικά τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που επί χρόνια Ως σφήνα και πολιτική ντρίπλα, μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση του Φώτη Κουβέλη να διεμβολίσει και τυπικά τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που επί χρόνια Rating: 0

Σφήνα Κουβέλη στην κεντροαριστερά, με δύο κινήσεις

Σφήνα Κουβέλη στην κεντροαριστερά, με δύο κινήσεις

Ως σφήνα και πολιτική ντρίπλα, μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση του Φώτη Κουβέλη να διεμβολίσει και τυπικά τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που επί χρόνια – ακόμη και όταν δεν ανήκε στη Σοσιαλιστική Διεθνή – κρατούσε το ΠΑΣΟΚ. Χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο τρικαλινής καταγωγής πολιτικός πρότεινε «το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές. Επίσης προτείνω το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα μας διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Επιπλέον δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική τη ταυτότητα, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ευρύτερων συμπαρατάξεων.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται αναγκαία η συμπαράταξη και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές».

Η συγκεκριμένη ομάδα της Συμμαχίας Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο ΕΚ, έχει προς το παρόν μέλλον της μόνο το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ μετέχει και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και, ας μην ξεχνάμε, ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς…  Και εδώ, υπεισέρχεται μια ακόμη κίνηση, αθέατη από πολλούς. Χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι ο εκ των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, Π. Μπεγλίτης, έχει ήδη εγγραφεί σε τοπική (Αγίας Βαρβάρας) της ΔΗΜΑΡ (για παράδειγμα εδώ). Ο ίδιος διέψευσε μεν την οργανωτική σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά επιβεβαίωσε την πολιτική συνεργασία (εδώ)…

Επίσης, χωρίς να «φακελώνεται» η παρουσία, έχει σημασία το ότι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρέστησαν και οι Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπ. Δανέλλης (ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις, που, βεβαίως, είχαν οριστεί από τον Γ. Παπανδρέου), Θ. Οικονόμου (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ τον περασμένο Μάιο), Ηλ. Κικίλιας (ο εκ του ΠΑΣΟΚ αντικατασταθείς πριν 8 μήνες τέως διοικητής του ΟΑΕΔ), Γ. Καμίνης (είχε στηριχθεί και από τη ΔΗΜΑΡ), Κ. Ασκούνης (γραμματέας της ΚΕΔΕ), Π. Σκοτεινιώτης (ο Δήμαρχος Βόλου), αλλά και οι δύο τέως υπουργοί της ΔΗΜΑΡ, όταν μετείχε στην κυβέρνηση Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης (από εδώ, με αναλυτικό ρεπορτάζ).

Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στην αναγραφή και ίσως τον κ. Ασκούνη (μπορεί να θεωρηθεί απλώς θεσμική η παρουσία του), όλοι οι υπόλοιποι, με έμφαση στους ευρωβουλευτές και στους κ. Μπεγλίτη και Μόσιαλο, σημαίνουν, ίσως κάτι. Τι; Άγνωστο. Μπορεί, όμως, κανείς, να αρχίσει να υποθέτει διάφορα, αν, για παράδειγμα, διαβάσει την είδηση (εδώ) για το αίτημα 11 «παπανδρεϊκών» για έκτακτη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης είπε: «η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο».
Ετσι, τίθεται και ένα άλλο θέμα: ποιος θα “νικήσει” στον “αγώνα δρόμου” ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ (που έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο) και την κίνηση των 58, για τη δημιουργία πόλου στην κεντροαριστερά;

Ιδωμεν λοιπόν…

Θανάσης Μιχαλάκης

(Ολοκληρη η ομιλία του Φ. Κουβέλη εδώ)

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας