Σωτήρης Σιαμαλής: Πώς σχεδίασα το Ananti City Resort Reviewed by Momizat on . Ο τρικαλινός αρχιτέκτονας Σωτήρης Σιαμαλής για πρώτη φορά μιλά δημοσίως, σε ιστολόγιο σχετικό με τα ξενοδοχεία, για το πώς σχεδίασε το ξενοδοχείο Ananti. Μια ση Ο τρικαλινός αρχιτέκτονας Σωτήρης Σιαμαλής για πρώτη φορά μιλά δημοσίως, σε ιστολόγιο σχετικό με τα ξενοδοχεία, για το πώς σχεδίασε το ξενοδοχείο Ananti. Μια ση Rating: 0

Σωτήρης Σιαμαλής: Πώς σχεδίασα το Ananti City Resort

Σωτήρης Σιαμαλής: Πώς σχεδίασα το Ananti City Resort

Ο τρικαλινός αρχιτέκτονας Σωτήρης Σιαμαλής για πρώτη φορά μιλά δημοσίως, σε ιστολόγιο σχετικό με τα ξενοδοχεία, για το πώς σχεδίασε το ξενοδοχείο Ananti. Μια σημαντική παρουσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής, αφού από μόνος του, ο όγκος σε μια τέτοια περιοχή, και όσα αυτός της προσδίδει, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνεται ο αρχιτέκτονας τον χώρο. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Χτισμένο σε προνομιακή θέση στο λόφο Λογγακίου στα Τρίκαλα, σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της περιοχής και με πανοραμική θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο, το ξενοδοχείο Ananti City Resort εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του, την υπέροχή του θέα και τις πληθωρικές του  παροχές. Εμείς μιλήσαμε με τον Σωτήρη Σαμαλή, τον αρχιτέκτονα απόφοιτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ανέλαβε τον σχεδιασμό, την εκπόνηση αλλά και τη διακόσμηση του ξενοδοχείου και μάθαμε τα πάντα για το υπέροχο Ananti.  Στο σχεδιασμό συμμετείχε και η Μπούσια Γεωργίνα, επίσης απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Ποιο είναι το concept γύρω από το οποίο κινήθηκε η δημιουργία του AnantiCityResort;

Η αρχική ιδέα ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου πλήρως εναρμονισμένου όμως στο φυσικό περιβάλλον του. Η συνολική μορφολογία του κτιρίου σκοπίμως ακολουθεί αρμονικά τις υψομετρικές καμπύλες του λόφου και για το λόγο αυτό το κτίριο εντάσσεται άψογα στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα διατηρεί την κορυφογραμμή του λόφου ανέγγιχτη. Η λιτότητα της σύνθεσης διακόπτεται από τις φανερές και σκοπίμως τονισμένες πλάκες των ορόφων προεκτεινόμενες προς τον ορίζοντα, στοιχείο που αποτελεί και το κεντρικό σημείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Οι όψεις του κτιρίου,αποτελούμενες από μεγάλα συνεχόμενα παράθυρα έχουν σύγχρονο χαρακτήρα, στοιχείο που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Τα πάντα μοιάζουν να πλέουν στο φως και οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται εναρμονίζουν πλήρως το κτίριο με το φυσικό περιβάλλον.

Τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ξενοδοχείου;

Το βασικό υλικό στην κατασκευή του κτιρίου ήταν το μπετόν. Ωστόσο χρησιμοποιήθηκαν πρώτες ύλες από το οικόπεδο, καθώς μεγάλο τμήμα του κτιρίου ‘ντύθηκε’ με την ίδια πέτρα που προέκυψε από την εκσκαφή κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Στο εσωτερικό χρησιμοποιήθηκε γρανιτοπλακάκι,  ξύλο στο πάτωμα και επίχρισμα στους τοίχους.

 

Πώς αναπτύσσεται το κτίριο;

Το κτίριο αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα, ακολουθώντας το ανάγλυφο του λόφου. Οι βοηθητικοί χώροι του ξενοδοχείου εντοπίζονται στα σημεία επαφής με το λόφο και εντός αυτού, ενώ οι κύριοι χώροι (δωμάτια, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο) στο αντίθετο σημείο με μεγάλα ανοίγματα προς τη μαγευτική θέα των βράχων των Μετεώρων.

Η αίθουσα πρωινού, τα σπα και η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα έχουν τοποθετηθεί στο πρώτο επίπεδο. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, οι κουζίνες και τα εννέα από τα δεκαοχτώ δωμάτια στο δεύτερο, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια και η υποδοχή στο τρίτο επίπεδο. Το τέταρτο επίπεδο φιλοξενεί ένα μοντέρνο και πλήρως εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο, ενώ το καφέ εστιατόριο βρίσκεται στο πέμπτο και τελευταίο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο εντοπίζονται οι δύο εξωτερικές πισίνες, μία για ενήλικες και μία παιδική, καθώς και το pool μπαρ.

Ποια είναι η σχέση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο;

Το κτίριο τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο του λόφου, εκμεταλλευόμενο την κλίση της πλαγιάς ,αποφεύγοντας τον όποιο ανταγωνισμό εις βάρος του τοπίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το κτίριο κάθεται ήσυχα πάνω στο λόφο αποκτώντας διάλογο μαζί του με σεβασμό ως προς αυτόν αλλά και ως προς το πευκοδάσος που απλώνεται στην κορυφογραμμή του.

Επιπλέον φυτεύτηκαν γύρω στα 5000 δέντρα στον υπόλοιπο λόφο, ύστερα από μελέτη που εκπονήθηκε από την αρχιτεκτόνισσα τοπίου Ελένη Kαρακόζογλου.

Πώς διακοσμήθηκε το ξενοδοχείο;

Η διακόσμηση του ξενοδοχείου, με σημαντική τη συμβολή και το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών, εξυπηρετεί δύο σημαντικούς σκοπούς: ακολουθεί τις γραμμές του κτιρίου προβάλλοντας την αρχιτεκτονική του  και δημιουργεί ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον στους επισκέπτες.

Πηγή: blog.tresorhotels.com

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή