"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Σωτήρης Τόγελος – Ο γιατρός – Ο λάτρης της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Σωτήρης Τόγελος, παιδί του Βασίλη και της Γιαννούλας Τόγελου, γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου, τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στα Τρίκαλα και σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικεύτηκε ως Ω.Ρ.Λ./γος στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη Γερμανία.Λατρεύοντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική, δεν έπαψε να ασχολείται με αυτή και να ερμηνεύει γοητευτικούς σκοπούς με το λαούτο.

Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό

Ο Σωτήρης Τόγελος, πιστεύει ότι η αυθεντική Ελληνική μουσική, υπήρξε ανέκαθεν η γνησιότερη έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου.

Έχει καταγράψει και συλλέξει εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, ανέκδοτα και γνωστά. Έχει δισκογραφήσει δύο δίσκους L.P. 33 στροφών με δώδεκα τραγούδια ο καθένας – Μαρουσιάνα και Ξενιτεμένο – καθώς και τις αντίστοιχες κασέτες.Έχει επίσης κυκλοφορήσει τρία CD, το ένα με 18 τραγούδια κι τα άλλα με 10 τραγούδια χορευτικά και καθιστικά, αντίστοιχα.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και φαγητό

Τελευταία κυκλοφόρησε και ένα CD με σόλο λαούτο όπου παίζει ο ίδιος.Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, παίζοντας η τραγουδώντας τραγούδια του τόπου μας.

Σωτήρης Τόγελος | Discography | Discogs

Τοπικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει το έργο του.Συχνά αρθρογραφεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, παρουσιάζοντας τα δημοτικά τραγούδια και επίσης αρκετά θέματα που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.

Η προσφορά του Σωτήρη Τόγελου στο είδος αυτό της μουσικής είναι πολύ σημαντική.Λειτουργώντας πάντα ανιδιοτελώς, προσπαθεί μέσα από την δουλειά του να συμβάλει στην διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών.

ΤΟΓΕΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ - ΒΑΓΓΙΩ ( ΚΑΘΙΣΤΙΚΑ) - YouTube

Ο Σωτήρης Τόγελος στον πρόλογο του βιβλίου του Παραδοσιακά τραγούδια γράφει…Τα δημοτικά τραγούδια είναι λιγόστιχα και σφιχτοδεμένα, υμνούν τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τη λεβεντιά, τα βάσανα της ζωής και πολλά άλλα συναισθήματα.

Είναι το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα του ανώνυμου Ελληνικού λαού

Μας ήρθε η άνοιξη πικρή το καλοκαίρι μαύρο,μας ήρθε κι ο χινόπωρος πικροφαρμακωμένος !!

Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει συνδέσει το όνομα του με το παραδοσιακό τραγούδι – ΜαρουσιάναΠέντε μήνους έξι αδράχτιαπότε τα ΄γνεσες Μαρουσιάνα μ΄κι άλλους πέντε δυο κουβάριαπότε τάμασες, Μαρουσιάνα μ΄

Το τραγούδι αυτό – λέει ο Σωτήρης – το έμαθα από τους προγόνους μου, τον πατέρα μου και τον παππού μου που το τραγουδούσαν χωρίς μουσικά όργανα στο Γαρδίκι.

ΚΡΙΝΟΡΗΣ - ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΟΓΕΛΟΣ-ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ. - YouTube

Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει τιμηθεί από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Γαρδικίου, από τις δημοτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων και του χωριού .

Είναι άξιο τέκνο του Γαρδικίου που αγαπά και το διαφημίζει παντού.

Αγαπητέ Σωτήρη σε ευχαριστώ πολύ που με τιμάς με τη φιλία σου !

Σωτήρης Ε. Κάκιας

Γαρδίκι fans

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και φαγητό

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ Σωτήρη Τόγελε
    Τα δημοτικά τραγούδια της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπόταμου όπως και του Θεσσαλικού κάμπου έχουν την πρωταρχική καταγωγή τους από τη μουσική τεχνοτροπία της μακρινής αρχαιότητας.
    Τα ερμηνεύεις άριστα δίπλα στον θαυμάσιο Σγούρο.

    Τα ακούω πάντα.

    Εύγε !!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης