"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Σόιμπλε: Ή ΔΝΤ στην Ελλάδα ή τέλος το πρόγραμμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εγκλωβισμένη στην πολιτική της και στα ανύπαρκτα αποτελέσματά της είναι η κυβέρνηση στο θέμα της αξιολόγησης. Τα δίνει όλα, έχει ξεχάσει τις κόκκινες γραμμές, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει πετύχει κανέναν στόχο στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, οι δανειστές δεν την εμπιστεύονται. Και της ζητούν συνεχώς περισσότερα. 

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα Σόιμπλε πως αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, αυτό θα σημαίνει ότι το πρόγραμμα της χώρας μας έχει καταστραφεί, αλλά και πως δεν θα συμμετέχει η Γερμανία σε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Συμπληρωματικά, ακολούθησε και η πρόβλεψη Τόμσεν για την ανεργία. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ θα πρέπει να περιμένουμε το… 2038 για να την δούμε στα προ κρίσης επίπεδα. 

Η μόνη θετική είδηση ήταν από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα χρέος μη βιώσιμο εξαρχής. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε και ένα μήνυμα στον Σόιμπλε: Δεν αρκεί η νομισματική πολιτική για να έρθει η ανάπτυξη. 

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντέδρασε με τον γνωστό της τρόπο, με δαιμονοποίηση κάθε μη αρεστής φωνής. Ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Σόιμπλε ήταν ήρωας, όταν «μιλούσε» για πρόγραμμα από το Βερολίνο χωρίς το ΔΝΤ, χθες έγινε ξανά… μπαμπούλας. Για τον κ. Τόμσεν, βέβαια, τα συναισθήματα είναι σχετικά σταθερά, αν και η κυβέρνηση έχει περάσει φάση… έρωτα και με το Ταμείο, όταν της έδινε επιχειρήματα πως δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ειρωνεύθηκε τον κ. Τόμσεν για τις αποτυχημένες προβλέψεις του και τον κάλεσε να γράψει ένα… blog.  

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όμως, προχώρησε ένα ακόμη βήμα, πέρα από τον Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται τα στελέχη του να επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των υπουργών για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την μείωση του αφορολόγητου!

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία διαπραγμάτευση χωρίς απτά αποτελέσματα στα χέρια της και χωρίς στρατηγική. Αποτέλεσμα είναι να δίνουν και να παίρνουν οι ημερομηνίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τον Μάρτιο μέχρι και το καλοκαίρι, γεγονός που κρατά σε ομηρεία την οικονομία και ανοιχτά τα πολιτικά σενάρια. 

Ακολουθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά η ακριβής μετάφραση των δηλώσεων του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας: 
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα», ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε ως εξής:

Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται ήδη από την αρχή του, το 2010, στην συμμετοχή του ΔΝΤ. Εμείς συμφωνήσαμε πέρσι τον Μάιο, σχετικώς με όσα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί το 2015 – ίσως θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του με επιχείρημα ότι (σημ: αυτή η συμφωνία) «είναι το αντίθετο από όσα σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο». Αλλά επανεξελέγη και τώρα η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει – κι αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ διστάζει να συμμετέχει, δεν είναι το πρόβλημα το ΔΝΤ – είναι πρόβλημα των ελληνικών αρχών.  Αν αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα τερματιστεί, διότι από τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η βάση θα έχει καταστραφεί. Στην Γερμανία η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής. Αν το αλλάξουμε, αν το τρίτο πρόγραμμα αλλάξει, θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να συμβεί θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο να επιτρέψει, να δώσει την άδεια για διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια της γερμανικής βουλής, διότι θα έλεγε (σημ: οι βουλευτές) «αν η ελληνική Κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές δεν είναι ικανές με όλη αυτήν την ευελιξία να είναι συνεπείς έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε να επιμείνουμε σε αυτό που έχει ήδη εγκριθεί, διότι οι προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν είναι καλές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης