"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

38.1 C
Trikala

Σύνταξη από τον… Άγιο Πέτρο για αγρότες , η βουλή ψήφισε τα 74 έτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την περασμένη Τετάρτη όταν καίγονταν η μισή Ελλάδα, ψηφίστηκε στη βουλή μια… τουλάχιστον ύποπτη διάταξη για τα εργασιακά δεδομένα.

Όπως αναφέρουν έμπειροι νομικοί κύκλοι μπορεί εκ πρώτης όψης να φαίνεται… αθώα η διάταξη μιας και αναφέρεται στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, πλην όμως για πρώτη φορά θεσμοθετείται ο όρος της εργασίας μετά τα 67 έτη και μάλιστα ως τα 74.

Η διάταξη που ισχύει προφανώς για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους αγρότες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε συνδικάτα και στους καλά γνωρίζοντες, τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο οι ζημιές από τις πυρκαγιές, υπερκάλυψαν κάθε τέτοια… αντίδραση.

Αντί να μειώσει λοιπόν τα όρια ειδικά για τους αγρότες η κυβέρνηση, βλέπουμε πως στρώνει το έδαφος για σύνταξη ακόμα πιο αργά, στα 74 έτη, από τον… Άγιο Πέτρο δηλαδή.

Δείτε το επίμαχο άρθρο:

Άρθρο 61

Προγράµµατα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3863/2010

Στην παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), περί της ένταξης σε προγράµµατα απασχόλησης της Δηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) των µακροχρόνια ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ως εξήντα επτά (67) ετών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις

α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε: αα) να προστεθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στα εξουσιοδοτούµενα όργανα, αβ) να καταργηθεί η προϋπόθεση της µακροχρόνιας ανεργίας, αγ) να γίνεται αναφορά στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., και όχι στα µητρώα του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού Δυναµικού (Ο.Α.Ε.Δ.), και αδ) να γίνεται παραποµπή στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), β) το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρµογή της παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συµπληρώσει τον απαιτούµενο συντάξιµο χρόνο για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, και η παρ. 6 του άρθρου 74, µετά από λεκτικές προσαρµογές, διαµορφώνεται ως εξής: «6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονοµικών και Εσωτερικών, µετά από γνώµη του Διοικητικού Συµβουλίου της Δηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραµµένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράµµατα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δηµόσιο τοµέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α΄ της παρ. 1 του
άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6). Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρµογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συµπληρώσει τον απαιτούµενο συντάξιµο χρόνο για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηµατοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την υλοποίηση του προγράµµατος.»

Newsroom Agronewsbomb

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περιμένουμε λέτε κάποια αντίδραση;
  Δεν νομίζω, μόλις πριν περίπου ένα μήνα είχαμε εκλογές.
  Το 41% τους είπε Μπράβο και το 48% αποχή.
  Ηθικό ακμαιότατο…συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας, απλά πράγματα.

  • Φίλε Blender, συνιστώ καμία απολύτως αντίδραση… Ειδάλλως, θα ξανακάνει εκλογές και θα πάρει 60%. Δεν παιζόμαστε εμείς.

   • Αγαπητέ, αν και γελάω, είσαι απόλυτα σωστός, ναι ναι μηδενική αντίδραση, με το φόβο των επόμενων εκλογών (ως προς το ποσοστό) ζω.
    Σε ότι αφορά την σύνταξη, το πήρα απόφαση δεν θα πάρω ποτέ.
    Δεν ανησυχώ, γιατί μέχρι να φτάσω τα 74, θα έχει πάει το όριο στα 90, έτσι που το πάνε αυτοί…άρα έχετε γεια βρυσούλες…
    Μια πρόταση μόνο προς τους κυβερνώντες : να κλείσει οριστικά ο ΕΦΚΑ, λόγω έλλειψης αντικειμένου και η διαδικασία συνταξιοδότησης να περάσει αποκλειστικά στον Άγιο Πέτρο.
    Να μην ταλαιπωρούμαστε όλοι τσάμπα…σκεφτείτε το σοβαρά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης