Σύσκεψη της ΠΕΔ στα Τρίκαλα για τον Ε 65 Reviewed by Momizat on . Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε σήμερα η διευρυμένη συνάντηση εργασίας με θέμα Ευρωπαϊκός Οδικός Άξονας Ε65 που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε σήμερα η διευρυμένη συνάντηση εργασίας με θέμα Ευρωπαϊκός Οδικός Άξονας Ε65 που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας Rating: 0

Σύσκεψη της ΠΕΔ στα Τρίκαλα για τον Ε 65

Σύσκεψη της ΠΕΔ στα Τρίκαλα για τον Ε 65

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε σήμερα η διευρυμένη συνάντηση εργασίας με θέμα Ευρωπαϊκός Οδικός Άξονας Ε65 που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και  έκανε μια μικρή αναφορά στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου οδικού άξονα τόσο για τη Θεσσαλία όσο για την χώρα μας γενικότερα.

Εμφάνιση image_1a.jpg

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ο οποίος και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για τη μελέτη και χρηματοδότηση του Βόρειου τμήματος και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλία καθώς και στις πρωτοβουλίες άλλων Περιφερειών που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες για την εξέλιξη του έργου.

Εμφάνιση E65-1.JPG

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου  απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους δήλωσε ότι όλοι οι φορείς συντεταγμένα θα πρέπει να ενεργήσουν προς μία κοινή κατεύθυνση ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο την άμεση κατασκευή του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔΘ έδωσε το λόγο στην Υφυπουργό κ. Χρυσοβελώνη η οποία εξέφρασε με σαφήνεια την πολιτική βούληση του αρμόδιου υπουργείου προκειμένου να προγραμματιστούν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε η κατασκευή του οδικού άξονα Ε65 να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη μορφή και να συνδεθεί το βόρειο με το νότιο τμήμα με τελική κατάληξη τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.

Εμφάνιση E65-4.JPG

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δέδες έκανε μία συνοπτική αλλά ουσιαστική αναφορά και περιέγραψε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή και που αφορά στην εξέλιξη του έργου.

Χαρακτηριστικά είπε ότι το Νότιο Τμήμα της οδού Λαμία – Ξυνιάδα είναι προγραμματισμένο για χρηματοδότηση και η ένταξή του είναι δεδομένη. Για το Βόρειο τμήμα της οδού είπε ότι λόγω των περικοπών που έχει υποστεί το ΕΣΠΑ η δυνατότητα ένταξής του είναι ανέφικτη. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες του Βόρειου τμήματος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων .

Οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να τελεσφορήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν αυτό συμβεί τότε το Υπουργείο θα μπορεί να θέσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης τόσο για τις μελέτες και τη χάραξη όσο και για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου.

Μετά την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ο λόγος παραχωρήθηκε στον εκπρόσωπο του παραχωρησιούχου ο οποίος συμφώνησε εν πολλοίς με τα όσα περιέγραψε ο κ. Δέδες και δήλωσε την ετοιμότητα για τα κατασκευή του έργου.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλ. ο οποίος αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στις ενέργειες που προηγήθηκαν για την εξέλιξη του έργου κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι να κατασκευαστεί το έργο το συντομότερο δυνατό ανεξάρτητα από το σημείο που ο Ε65 θα συναντηθεί με την Εγνατία οδό. Στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός κ. Καλογιάννης παρουσίασε μια εναλλακτική χάραξη του Βόρειου τμήματος λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μια σημαντικής συνεργασίας από μια ομάδα επιστημόνων. Η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Καλογιάννη προκάλεσε αντιδράσεις από μία μερίδα των παρευρισκόμενων Δημάρχων .

Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο Πρόεδρος κ. Γ. Κωτσός λέγοντας ότι εκείνο που πρέπει να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση είναι να τοποθετηθεί με σαφήνεια ο Γ. Γραμματέας και η Υφυπουργός για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην εξέλιξη του έργου και πιο συγκεκριμένα η δέσμευσή τους για την μελέτη, χάραξη και χρηματοδότηση του Βόρειου τμήματος. Στη συνέχεια πρότεινε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για την άμεση απεμπλοκή και την εκτέλεση του έργου χωρίς να αναφερθούν στη χάραξη και στο σημείο σύνδεσή του με την Εγνατία οδό . Επί της τοποθέτησης του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Γ. Κωτσού ο Γ. Γραμματέας απάντησε ότι μέχρι τέλους του έτους το αρμόδιο Υπουργείο θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί με σαφήνεια.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Περιφερειάρχες, Πρόεδροι ΠΕΔ ,Δήμαρχοι των Περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας , Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας , Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή