Σώζοντας ζωές Reviewed by Momizat on . Ενεργό συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή» έχει ο Δήμος Τρικκαίων. Διά του εντεταλμένου συμβούλου κ. Μιχάλη Λάππα, ήδη Ενεργό συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή» έχει ο Δήμος Τρικκαίων. Διά του εντεταλμένου συμβούλου κ. Μιχάλη Λάππα, ήδη Rating: 0

Σώζοντας ζωές

Σώζοντας ζωές

Ενεργό συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή» έχει ο Δήμος Τρικκαίων. Διά του εντεταλμένου συμβούλου κ. Μιχάλη Λάππα, ήδη έχει καταρτισθεί ένα ολόκληρη πρόγραμμα δράσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των τρικαλινών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Η φετινή Εβδομάδα θα εορταστεί για δεύτερη χρονιά φέτος, το διάστημα 13-19 Οκτωβρίου.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σ’ όλη την Ευρώπη συγγενείς ασθενών με καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς και ανθρώπων που επέζησαν μετά από καρδιακή ανακοπή, επαγγελματίες υγείας, μαθητές, δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί θα εκπαιδευτούν σ’ αυτή τη ζωτικής σημασίας βοήθεια. Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση του πολύ χαμηλού ποσοστού ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή.

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή, διοργανώνει στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης πολιτών και υγειονομικών και ήδη προς τούτο ευρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους Δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει με προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, θα υπάρξει παραμονή του ΕΚΑΒ στην κεντρική πλατεία, όπου θα γίνεται επίδειξη για την ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση), θα μοιράζεται έντυπο από σπουδάστριες της ΕΠΑΣ του νοσοκομείου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Βαλτινό και τα Μεγάλα Καλύβια, ενώ την Πέμπτη, κύρια ημέρα των εκδηλώσεων, θα επιχειρηθεί – αναλόγως και του καιρού – παρέμβαση από μαθητές, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

Εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή

Η εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι, όπου συγγενικά πρόσωπα είναι οι μόνοι μάρτυρες και οι μόνοι που έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του αγαπημένου τους προσώπου. Και είναι ακόμη πιο τραγικό το ότι μπορεί να χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση Καρδιακής Ανακοπής. Η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης 2-3 φορές.

Στα αθλητικά γεγονότα τόσο οι αθλητές όσο και οι θεατές εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και αφορά κυρίως νεαρά άτομα. Πολλά θύματα Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής θα μπορούσαν να επιβιώσουν εάν οι παρευρισκόμενοι δράσουν άμεσα, εφαρμόζοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και υπάρχει πρόσβαση σε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, για την πρώιμη εφαρμογή Απινίδωσης, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αναζωογόνησης. Η εκπαίδευση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, προπονητών, φυσιοθεραπευτών, διαιτητών και γυμναστών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και η διαθεσιμότητα Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών αποτελούν βασικά τμήματα αυτής της διαδικασίας. Η ευαισθητοποίηση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, των ανθρώπων του αθλητικού χώρου θα συμβάλλει θετικά στη σωτηρία πολλών ανθρώπινων ζωών, σε αθλητικές διοργανώσεις.

ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

WWW.RESTARTAHEART.EU

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή