"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

40.1 C
Trikala

Σώστε τον Πηνειό !!!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Πηνειός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας. Το συνολικό μήκος του αγγίζει τα 216 χιλιόμετρα και αποτελεί πηγή ζωής του Θεσσαλικού κάμπου. Τις τελευταίες δεκαετίες η υπεράντληση και η ρύπανση απειλούν το μέλλον του.  Χαρακτηριστική είναι η αρχική αεροφωτογραφία που δείχνει ότι τα νερά λόγω λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού λιμνάζουν και δεν εκβάλουν στην θάλασσα.

Κάθε καλοκαίρι πολλά σημεία κοντά στην κοίτη του, κυρίως στην περιοχή των Τρικάλων, θυμίζουν έρημο, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και της υπεράντλησης των υδάτων. Ο Πηνειός αποτελεί τον μοναδικό υδάτινο αποδέκτη για τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες των περιοχών που διασχίζει να αντλούν νερό από αυτόν.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της παροχής του κατά τους θερινούς μήνες, η ποιότητα των νερών του επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Η “υπεράντληση” των υδάτων και η ρύπανση έχουν κατατάξει τον Πηνειό στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο μολυσμένους ποταμούς της Ευρώπης. Σε όλες τις μετρήσεις έχουν βρεθεί  υπολείμματα οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, αλλά και οργανικά απόβλητα, πιθανότατα από το τυρόγαλο που εναποθέτουν οι πολλές γαλακτοβιομηχανίες που βρίσκονται κατά μήκος του Πηνειού. Δεν είναι μόνο η ρύπανση από λάδια, πετρέλαιο και άλλα υλικά. Γίνονται παράνομες αμμοληψίες με βαρέως τύπου οχήματα, και καταστρέφεται η φυσική ροή του ποταμού και τα παρόχθια χωράφια απειλούνται τους χειμερινούς μήνες με πλημμύρες.

 

 

 

mixanitouxronou

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Δουλειά ” του ποταμιού είναι εκτός της απορροής του νερού στον τελικό αποδέκτη ,(θάλασσα, λίμνη) να μεταφέρει και τα προϊόντα της αποσάθρωσης των ορεινών όγκων. Με αυτή τη διαδικασία η κοίτη του ποταμού γίνεται αποδέκτης των χονδροκοκων υλικών , άμμος χαλίκι κροκάλες. Με την πάροδο του χρόνου η κοίτη μπορεί να αλλάξει. Χρέος θα έλεγα έχουμε να εμβαθύνουμε την κοίτη με σωστό όμως τρόπο, και όχι δαιμονοποιωντας την κάθε αμμοληψία.

    • Το πιθανότερο για το Μπαμπάκι είναι να μη ξεχωρίζει μία πατατιά από μία βαμβακιά. Κάτι σαν τους υπουργούς Γεωργίας ένα πράγμα.
      Εσείς δηλαδή πιστεύετε ότι το κατάφερνε αυτό ο τοπικός Σωτήρης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης