Σ. Παπαδόπουλος: “Πυροτεχνήματα” τα περί περίθαλψης ανασφάλιστων Reviewed by Momizat on . Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Την Παρασκευή 30/5/14 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Ε Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Την Παρασκευή 30/5/14 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Ε Rating: 0

Σ. Παπαδόπουλος: “Πυροτεχνήματα” τα περί περίθαλψης ανασφάλιστων

Σ. Παπαδόπουλος: “Πυροτεχνήματα” τα περί περίθαλψης ανασφάλιστων

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Την Παρασκευή 30/5/14 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών, για « τον καθορισμό προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικών αδυνάτων πολιτών»   και αναμένεται 2η Κ.Υ.Α. που θα αφορά την πλήρη εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψή τους. Ο κ.Γεωργιάδης, πρίν την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Υγείας, έκανε δηλώσεις ότι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για το θέμα αυτό και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου να ενισχύσουν, όσο μπορούν, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατεθεί για την ομάδα των ανασφάλιστων. Το επί πλέον ποσό δήλωσε ότι θα προέλθει από το «πρωτογενές πλεόνασμα».

Η κυβερνητική πρόθεση αποτελεί αναγνώριση ενός εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος άνω των 3 εκατ. ανασφάλιστων στη χώρα που διαρκώς πληθαίνουν και ταυτόχρονα προσπάθεια εφαρμογής μιας μνημονιακής υποχρέωσης να παρουσιάσει έως τα τέλη Ιουνίου ένα ολοκληρωμένο εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφάλιστων κατοίκων της χώρας.   Όμως η Κ.Υ.Α. προβλέπει ότι « η δαπάνη που θα προκληθεί θα επιβαρύνει τους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων» και ότι « αρμόδιες για τη κρίση των δικαιούχων είναι τριμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων» οι οποίες θα εγκρίνουν τη δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στους έχοντες πρόβλημα υγείας « μόνον εφόσον αυτοί θα προσκομίσουν με αίτησή τους ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από τον θεράποντα ιατρό και τον προϊστάμενο του αντίστοιχου Τμήματος. Οι Επιτροπές εισηγούνται στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων για την τελική έγκριση της δαπάνης». Θεράπων ιατρός υποτίθεται ότι θα είναι ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μονάδα του Π.Ε.Δ.Υ. στην οποία θα προσφύγει.

Ευνόητο είναι ότι στα σημερινά δεδομένα των εκρηκτικών ελλείψεων στο Π.Ε.Δ.Υ. και στο ΕΣΥ, των τεράστιων περικοπών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και στα πλαίσια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των αναγκών των ανασφάλιστων, αλλά ούτε και των ασφαλισμένων πολιτών, για επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, φαρμακευτικής κάλυψης. Θα υπάρχουν μόνον «πυροτεχνήματα» και ισοπεδωτικές, προς τα κάτω, υπηρεσίες υγείας για όλους, με καθηλωμένες τις δημόσιες δαπάνες υγείας στα όρια που απαιτούν οι μνημονιακές συμβάσεις και με συρρικνωμένο το ΕΣΥ και το Π.Ε.Δ.Υ. στα όρια της κατάρρευσης.

Χρειάζεται η οργάνωση αποκλειστικά Δημόσιου, ολοκληρωμένου, ποιοτικού, δωρεάν, Συστήματος Υγείας, χρηματοδοτούμενου με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό και με παράλληλη κατάργηση του επιχειρηματικού κερδοσκοπικού τομέα υγείας. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των κατοίκων της χώρας που στερούνται ασφαλιστικών βιβλιαρίων, των πολιτών που έχασαν ή χάνουν την ασφαλιστική ικανότητά τους, με τον ίδιο ισότιμο τρόπο που γίνεται στους ασφαλισμένους, απαιτεί και από μας την κατανόηση ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων πρέπει να καταργηθούν άμεσα κι όχι μετά από μεταβατική περίοδο, καθώς τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει. Οφείλουμε για τον λόγο αυτό να καταλήξουμε στη θέση αυτή. Χρειάζεται επίσης οργάνωση Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής ποιοτικών και φθηνών γενόσημων φαρμάκων, κρατικής βιομηχανίας παραγωγής υγειονομικού υλικού, Κρατικής Φαρμακαποθήκης για τη διάθεση φαρμάκων στα Νοσοκομεία, αναβάθμιση του Ι.Φ.Ε.Τ. και του Ε.Ο.Φ., αναβάθμιση των Φαρμακείων των Νοσοκομείων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αντιμετώπιση του φάρμακου ως δημόσιου αγαθού. Αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνον από μια Κυβέρνηση της Αριστεράς, μια Κυβέρνηση ριζοσπαστικής εναλλακτικής διακυβέρνησης για την ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της χώρας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή