Σ. Παπαδόπουλος : Υγεία και Συνταγματική Αναθεώρηση Reviewed by Momizat on . Η οραματική ομιλία του Πρωθυπουργού για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα και η παρουσίαση των 5 αξόνων των προτάσεών του για το περιεχ Η οραματική ομιλία του Πρωθυπουργού για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα και η παρουσίαση των 5 αξόνων των προτάσεών του για το περιεχ Rating: 0

Σ. Παπαδόπουλος : Υγεία και Συνταγματική Αναθεώρηση

Σ. Παπαδόπουλος : Υγεία και Συνταγματική Αναθεώρηση

Η οραματική ομιλία του Πρωθυπουργού για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση

της Δημοκρατίας στη χώρα και η παρουσίαση των 5 αξόνων των προτάσεών του για το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, άνοιξαν τον διάλογο και τις διαδικασίες για τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να ρυθμίζει το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.                                   

 ‘ Επανάσταση Δημοκρατίας‘ ονόμασε ο Αλέξης Τσίπρας τη διαδικασία της διαβούλευσης, αναφέροντας ότι ‘ η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εργαστήριο για τη διαμόρφωση της πολιτικής κρίσης των ίδιων των πολιτών που θα αντανακλάται στο περιεχόμενο των προτάσεών τους‘, καθώς και ότι ‘ θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες, μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής και όχι περιορισμένη στους τέσσερες τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής‘.

Οι επισημάνσεις αυτές του Πρωθυπουργού, με οδήγησαν στη σκέψη ότι στον 5ο Άξονα των προτάσεών του που αφορά τα Κοινωνικά Δικαιώματα, θα μπορούσε να προστεθεί η Συνταγματική κατοχύρωση της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ – ΙΣΟΤΙΜΗΣ –  ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – Π.Φ.Υ. – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Η Συνταγματική κατοχύρωση αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου – κοινωνικού – ατομικού δικαιώματος παγιώνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει κάνει ήδη η Κυβέρνηση για τους ανασφάλιστους πολίτες, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων.

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ενωμένης Ευρώπης  που το Σύνταγμά της θα ΕΓΓΥΆΤΑΙ την προάσπιση της υγείας ως αναφαίρετο δικαίωμα –  δημόσιο αγαθό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και θα υποχρεώνει ΟΛΕΣ  τις Κυβερνήσεις της να οργανώσουν ποιοτικές  δημόσιες υπηρεσίες υγείας που να διασφαλίζουν ότι  το δικαίωμα στην υγεία – θεωρούμενη ως πλήρη σωματική, ψυχική, κοινωνική ευεξία –  θα υπερασπίζεται  ισότιμα και αποτελεσματικά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους διαμένοντες στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η συνταγματική αυτή πρόβλεψη της Ελλάδας θα αποτελεί πρότυπο για τις αξίες, για τις αρχές, για τα θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κατοχυρώνονται σε ένα νέο Πολιτικό – Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ενωμένης Ευρώπης το οποίο διεκδικούμε.

Έχω τη γνώμη ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης θα γενικεύσει και τον διάλογο για τις συνολικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις  που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ, στο ΕΚΑΒ, στις άλλες δημόσιες δομές υγείας, για να οδηγηθούμε μεθοδικά σε ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ – ΚΑΘΟΛΙΚΟ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ – ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ

Σχόλια (1)

  • Γιωτα Πέντε

    Καλύτερα γιατρός, με την άσπρη μπλουζα, παρά πολιτικός με βαθυστοχαστες αναλύσεις, που κοντευουν να φορεσουν σε εμάς άσπρη μπλουζα, που κουμπωνει πίσω!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή