"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Τέλος για το Mega: Με Κανέλλη άνοιξε η αυλαία, με Σαράφογλου έπεσε… (Βίντεο)

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Είναι το πρώτο δελτίο ειδήσεων, της πρώτης μέρας λειτουργίας, του πρώτου μη κρατικού σταθμού τηλεοράσεως, δηλαδή του Mega Channel».

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Νοεμβρίου του 1989. Η σημερινή βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, είναι ο πρώτος άνθρωπος του νεότευκτου Mega Channel, που «αντικρίζει» το τηλεοπτικό κοινό. Είναι ο πρώτος άνθρωπος ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, που μπαίνει στα ελληνικά σπίτια για να παρουσιάσει ένα δελτίο ειδήσεων με ένδειξη επάνω αριστερά στην οθόνη… καθόλου οικεία. Δεν είναι ΕΤ1, ούτε ΕΤ2. Είναι πια Mega Ghannel και φιλοδοξεί ν΄ ανοίξει το μπουκέτο του προγράμματος σε θέαμα, που ο Έλληνας τηλεθεατής δεν έχει συνηθίσει να παρακολουθεί, αλλά… διψάει να μάθει.  Η ιδιωτική τηλεόραση που εγκαινιάζεται με την εμφάνιση του Mega τυγχάνει θερμότατης υποδοχής από κοινό και Τύπο. Την επομένη και στη συντρηπτική τους πλειονότητα οι εφημερίδες θριαμβολογούν για το επιτυχημένο εγχείρημα και σχεδόν αποθεώνουν τους παρουσιαστές και τους συντελεστές. Κάποιες άλλες εφημερίδες αντιμετωπίζουν την προσπάθεια με σκεπτικισμό και κάποιες, λίγες, με δηκτικότητα…

Στην πολιτική επικαιρότητα της εποχής είναι η οικουμενική κυβέρνηση και η προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» δίνεται από τη συγκυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο που ψηφίζεται το καλοκαίρι του 1989 στη Βουλή προβλέπει την παραχώρηση δύο προσωρινών αδειών εκπομπής για ιδιωτικούς σταθμούς. Η μία αφορά την εταιρεία μιας ομάδας εκδοτών με την επωνυμία ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και η δεύτερη μιας άλλης ομάδας εκδοτών με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Η πρώτη άδεια, ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Η Νέα Τηλεόραση εξέπεμψε μόνο μία test card για λίγους μήνες και στη συνέχεια ανέβαλε επ΄αόριστον την έναρξη της λειτουργίας της. Αντίθετα η δεύτερη, του Τηλέτυπου, αξιοποιήθηκε σχεδόν αμέσως.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης. Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν ο Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης), ο Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), ο Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), ο Κώστας Λυχναράς (σκηνοθέτης), ο Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), ο Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ελληνικών προγραμμάτων) ο Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), ο Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), η Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου).  

mega-paroysiastes-19892_1

Για το δελτίο ειδήσεων, το Μεγάλο κανάλι επέλεξε τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη και στον ρόλο του σχολιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη. Λίγο αμήχανοι και οι δύο διεκπεραιώνουν στην εντέλεια το εγχείρημα, αγαπιούνται από το κοινό και «θρονιάζονται» για πολλά χρόνια μετά στους καναπέδες των ελληνικών σπιτιών. Ως σήμερα, 27 χρόνια μετά, που το μεσημέρι, στη συχνότητα του Mega έπεσαν οι τίτλοι τέλους με την αυλαία να κλείνει από μία άλλη γυναίκα, εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των παρουσιαστών: τη Μαρία Σαράφογλου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης