Τέλος στο 50%+1 για εγκατάσταση φυσικού αερίου; Reviewed by Momizat on . Ένα τεράστιο πρόβλημα που ευτυχώς διείδε η κυβέρνηση, έρχεται προς λύση. Με δεδομένο ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ενός ιδιοκτητών, για να τοπο Ένα τεράστιο πρόβλημα που ευτυχώς διείδε η κυβέρνηση, έρχεται προς λύση. Με δεδομένο ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ενός ιδιοκτητών, για να τοπο Rating: 0

Τέλος στο 50%+1 για εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Τέλος στο 50%+1 για εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Ένα τεράστιο πρόβλημα που ευτυχώς διείδε η κυβέρνηση, έρχεται προς λύση. Με δεδομένο ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ενός ιδιοκτητών, για να τοποθετηθεί φυσικό αέριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται κατάργηση του σχετικού κανονισμού των πολυκατοικιών. Ετσι, θαα μπορούν οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, να εγκαθιστούν αυτόνομη μονάδα θέρμανσης φυσικού αερίου. Αυτό θα σημάνει αμέσως αμέσως, ότι θα αυξηθεί η δουλειά στους εγκαταστάτες φυσικού αερίου (από μηχανικούς μέχρι υδραυλικούς), ότι θα ζεσταθεί ο κόσμος, αλλά και ότι θα μειωθεί ο αριθμός και ο ρυθμός πωλήσεων, των διαφόρων μέσων θέρμανσης, που αυτή την περίοδο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Το σχετικό αίτημα έχει απευθύνει η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής, η οποία είδε να μειώνεται η ζήτηση των νοικοκυριών για νέες συνδέσεις στο σύστημα κατά 33% την χρονιά που πέρασε και να υποχωρεί η κατανάλωση κατά 11%, λόγω του ήπιου περσινού χειμώνα.
Όσον αφορά το θέμα που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ώστε και οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, σε σχέση και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής αναφέρουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εταιρία θα ζητήσει αποζημίωση για τις μελλοντικές ζημιές που θα υποστεί η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο.

Κλειστή η κεντρική θέρμανση στο 44% των αθηναϊκών πολυκατοικιών

 

Με κλειστή την κεντρική θέρμανση είναι φέτος τον χειμώνα το 44% των πολυκατοικιών στης Αθήνας που έχουν λέβητες πετρελαίου. Την περίοδο 2012- 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής Χρ. Μπαλάσκας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέριο.
Περίπου 250.000 διαμερίσματα στην Αθήνα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους και όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο ΠΕΚΑ ετοιμάζει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να γίνει εύκολη η εγκατάσταση αυτονομίας στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.
Η ΕΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στα προγράμματα αυτονομίας και έχει δεσμεύσει κεφάλαια 7 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει τέτοια συστήματα με το ποσό των 1200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου είναι της τάξης του 44% ενώ η μείωση στο βιομηχανικό τιμολόγιο για το 2013 ήταν 12% σε σχέση με το 2012 και για το οικιακό τιμολόγιο 11%. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και του ήπιου χειμώνα η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 11% με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 18% από 210 εκατ. ευρώ το 2012, σε 171 εκατ. ευρώ το 2013 και των κερδών μετά από φόρους κατά 31%. Δηλαδή, από 20,7 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2013.
Αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και του εγκλωβισμού των νοικοκυριών σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης που δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν λόγω της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, είναι και η μείωση κατά 33% των νέων συνδέσεων. Αντίθετα, οι επαγγελματικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 27%.

(Με πληροφορίες από  www.skai.gr)
 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή