"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Τέμπη- Από την ανάφλεξη οι περισσότεροι νεκροί

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για πολύ σοβαρά και εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες έκανε λόγο ο χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κολοβός, σε ό,τι αφορά τις έρευνες και τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τη στιγμή που τρίτος πραγματογνώμονας έρχεται να ρίξει φως στη υπόθεση, επεσήμανε ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ κρίσιμα στοιχεία έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με τον κ. Κολοβό.

«Tο Γενικό Χημείο του Κράτους και το πόρισμά του πρέπει να διευκρινίσει σε ποια σημεία και σε τι συγκέντρωση βρέθηκε το ξυλόλιο», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το ζήτημα είναι ότι για να βρεθεί αυτή η ουσία και μάλιστα έπειτα από ένα μήνα τουλάχιστον από την μοιραία σύγκρουση, σημαίνει ότι κάπου διέρρευσε, ή το ξυλόλιο από δεύτερη πηγή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε».

Οι μισοί χάθηκαν από τη φωτιά

«Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος από τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών να μεταφέρει ξυλόλιο για συγκεκριμένους λόγους αλλά και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τα ευρήματα του πορίσματος και να διευκρινιστεί η συγκέντρωση του ξυλολίου», σύμφωνα με τον κ. Κολοβό ο οποίος επεσήμανε ότι το ξυλόλιο είναι ισχυρός διαλύτης.

Ο ίδιος μίλησε για τις «αυστηρές προδιαγραφές» που υπάρχουν και «για να μεταφέρεις ξυλόλιο, πρέπει να δηλωθεί και μεταφέρεται μόνο του, είναι επικίνδυνη ουσία», σύμφωνα με τον ίδιο. «Κάτω τον 10 κυβικών, (10 τόνοι) στο περίπου, μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο μανιτάρι» κατά τον Κ. Κολοβό ο οποίος σημείωσε ότι «είναι δεδομένο, ότι οι περισσότεροι νεκροί προέκυψαν από την ανάφλεξη και από αυτό που ακολούθησε της ανάφλεξης. Οι μισοί τουλάχιστον χάθηκαν ως συνέπεια της φωτιάς που αναπτύχθηκε. Αυτό προκύπτει και από τις παραμορφώσεις της μηχανής και των βαγονιών».

Τριαντόπουλος: Δεν έδωσα καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος στα Τέμπη

Χρήστος Τριαντόπουλος

«Δεν έδωσα καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι αληθές». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στην Ολομέλεια σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί ότι έδωσε την εντολή για τη διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να απεγκλωβιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Διαμόρφωσαν τον χώρο, όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν». Αυτά είπε ο υφυπουργός «δεν έγιναν με εντολές, αλλά προχώρησαν με ενέργειες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο έργο τους, την έρευνα και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των οικογενειών και συγγενών τους. Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο».

δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού

Μόλις πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών προσώπων, αποποιείται των ευθυνών του. Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα για αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε…

Αυτή η εβδομάδα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω καμιά δήλωση. Μου ζητήθηκε όμως χθες από δημοσιογράφους να απαντήσω στον κ. Αγοραστό. Η δήλωση του κ. Αγοραστού έγινε πάνω σε δική μου παλαιότερη δήλωση η οποία όμως «ακούστηκε» ανήμερα της μαύρης επετείου… Η αλήθεια είναι ότι χθες απέρριψα αυτή την πρόταση διότι πραγματικά θεωρούσα ανούσιο να ξεκινήσω αυτό το δημόσιο διάλογο με τον κ. Αγοραστό.

Αλλά νιώθω ότι θα ήθελα να κάνω μία δήλωση όχι απέναντι στον κ. Αγοραστό αλλά απέναντι σε δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία έκαναν δηλώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας. Ή μία δήλωση αφορά την κα. Μπακογιάννη, η οποία μας είπε ότι θα έπρεπε να μπούμε στα παπούτσια του κ. Καραμανλή γιατί είναι τραγικό να είσαι υπουργός και να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο… Κα Μπακογιάννη, τραγικό είναι να είσαι 19 χρονών να επιστρέφεις χαρούμενη στο σπίτι σου και να σκοτώνεσαι με τον πιο φρικτό και άδικο θάνατο.

Τραγικό είναι να καταδικάζεται για το υπόλοιπο της ζωής σου στον πιο ανείπωτο πόνο και το μόνο που σκέφτεσαι και να παρακαλάς είναι άραγε πόσο σύντομα θα έρθει εκείνη η τελευταία μέρα της ζωής σου που θα σε γλιτώσει από το πένθος και θα ξανά συναντήσεις το χαμένο σου παιδί.

Όσο για τον κ. Καραμανλή δε νομίζω ότι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όταν θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά του απλά ανοίγει τα χέρια του. Η επόμενη δήλωση που την θεωρώ ύψιστη ύβρη και ως προς το περιεχόμενο της αλλά και ως προς την επιλογή της μέρας που έγινε, αφορά τον πρωθυπουργό. Ο οποίος μας δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι θα χυθεί άπλετο φως, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα καταρρεύσουν οι παράλογες και ψευδείς φήμες όταν την ίδια στιγμή παίζει παντού βίντεο με τον κ. Τριαντόπουλο, εντολοδόχο του κ. Μητσοτάκη να μας δηλώνει πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά «τακτοποιήθηκε» ο χώρος του εγκλήματος….

Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε.

Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει.

Και να γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνηθίζετε να κάνετε είναι προσβλητικές για εμάς, για την μνήμη των παιδιών μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να απεγκλωβιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Διαμόρφωσαν τον χώρο, όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν”.
    Ναι ρε παιδί μου, συμφωνούμε. Ρωτάμε όμως, επιμόνως, ποιοι ήταν αυτοί που έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα; Ονόματα πέστε μας. Και εάν ήταν σωστοί, να τους δώσουμε εύσημα.
    Υ.Γ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης