"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.2 C
Trikala

Τέμπη: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας ξαναχτυπά και ψάχνει τον δρόμο ακύρωσης του νόμου περί ευθύνης υπουργών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας  (EPPO) που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών   διότι, «θέλει να αποδωθεί δικαιοσύνη αλλά «με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της», ξαναχτυπά.

Η Λάουρα Κοβέσι, συγκλονισμένη από το δυστύχημα των Τεμπών  που κόστισε τη ζωή 57 αθώων ψυχών είχε υποσχεθεί στους συγγενείς ότι θα κάνει τα πάντα για να πέσει φως στην υπόθεση  χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την υπουργική ασυλία και τονίζοντας πως εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.

 

Έχοντας σχηματίσει άποψη για την περιβόητη σύμβαση 717 που «αν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε» αυτό το δυστύχημα «δεν θα είχε συμβεί» έρχεται να ταράξει τα νερά ζητώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα, να μάθει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπερισχύουν έναντι της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί τότε δεν θα χρειάζεται να περιμένει αν η ελληνική Βουλή θα της δώσει την άδεια.

Σε μια στιγμή χάθηκαν όλα

Κοινοτικό δίκαιο έναντι συνταγματικής έννομης τάξης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κιόβεσι απεύθυνε ερώτημα προς τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. σχετικά με την άσκηση απευθείας διώξεων για ευρωπαϊκά αδικήματα κατά πολιτικών προσώπων με βάση την αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι της συνταγματικής έννομης τάξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

«Θα ασκήσει απευθείας διώξεις κατά τουλάχιστον δύο υπουργών, ίσως και περισσότερων, για την εμπλοκή τους στους χειρισμούς της περίφημης σύμβασης 717 και, ιδιαίτερα, στο σκέλος των παράνομων παρατάσεων για τις οποίες έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε 23 αξιωματούχους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ» σημειώνει το δημοσίευμα.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώτη πόρτα που χτύπησε ήταν του Κολεγίου των Επιτροπών από όπου της μεταβιβάστηκε προφορικά η άποψη ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την απευθείας άσκηση διώξεων κατά υπουργών για οικονομικές απάτες εντός της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την «Εστία» το 85% του έργου χρηματοδοτείται από την ΕΕ και η έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά στο αδίκημα της διασπάθισης κοινοτικού χρήματος.

Το δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το «εμπόδιο» της ελληνικής νομοθεσίας

Θυμίζουμε πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας, μιλώντας πρόσφατα σε αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και υποστήριξε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από την Ολλανδή Ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Βέλτ, η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 23 άτομα όσον αφορά τη σύμβαση 717. Επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης λόγω της ελληνική νομοθεσίας και των κωλυμάτων που θέτει. Λόγω της εθνικής νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό να ερευνήσει και όλες τις πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη.

⇒ Υπενθυμίζουμε ότι 1.350.000 πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρίας Καρυστιανού, με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Κανείς δεν ξεχνά

in.gr

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτοί που έλεγαν ότι το ενωσιακό δίκαιο για τις υπηρεσίες, δε μπορεί να ισχύει επί του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τώρα είναι υπέρ παρέμβασης της ΕΕ στο δίκαιο της Ελλάδας που δεν αφορά τομέα της ΕΕ, όπως η ευθύνη Υπουργών….

  • Και αυτοί που έλεγαν ότι πρόκειται σίγουρα για ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ, τώρα λένε ”δεν ξέρω, μπορεί και τούτο και το άλλο”. Οι ίδιοι μας κουνούσαν το δάχτυλο, φωνάζοντας ”δεν ντρέπεστε, δεν ντρέπεστε;”
   Έτσι δεν είναι;

 2. “με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.”

  Αναθεώρηση Συντάγματος χρειάζεται, όχι νόμου, οπότε δυο διαφορετικές εκλογές βουλής ενδιάμεσα, με 150/180 ψήφους, από την τελευταία του 2019 που περιόρισε τη βουλευτική ασυλία.

  • Δεν ανησυχούμε, τα έχουν μαγειρέψει αυτοί έτσι, για να τη βγάζουν λάδι από τα εγκλήματα. Χάθηκαν βλέπεις οι αρσενικοί στην πιάτσα που αναλαμβάνουν ευθύνες. Έγιναν όλοι κάτι το ανάμικτο. Μάλιστα, ψήφισαν και νόμο να παντρεύονται μεταξύ τους. Ας τους χαρούμε.
   Έτσι δεν είναι;

   • Mην ανησυχείς, πέφτει ο καπιταλισμός και μετά την είσοδο των σφε στο μέγαρο, θα εγκαταστήσουν αντι-ΛOATKI+ κυβέρνηση, όπως οι σφε στην Κούβα το 58…

    • Παρακαλούνται τα παππούδια-σχολιαστές, να εξηγούν τι γράφουν. Ποιοι είναι οι σφε και τι έκαναν το 58; Ούτε το γοόγλε το αναφέρει. Ούτε ο πατέρας μου ήξερε, γεννήθηκε αργότερα.

     • Αν δε σου αρέσει τι έκαναν οι σφε σου επί Κάστρο, μάθε ότι η Κούβα θέσπισε το γάμο και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια το 2022….

      • Μου λες δηλαδή, ότι η Κούβα είναι πιο προχωρημένο κράτος από την Ελλάδα.
       Μα γιατί είναι δικοί μου οι σφε; εδώ δεν ξέρουμε τι είναι. Βρε συ, τώρα που το λέω, θα ρωτήσω τη γιαγιά μου, ο παππούς μου πέθανε.

   • Τι έχεις πει ρε φίλε… Βρήκες την αιτία της παθογένειας όλου του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα!
    Για να σοβαρευτούμε όμως λίγο, δεν πας καλύτερα να πεις τον καημό σου κάτω από κάποιο άλλο, πιο ελαφρύ θέμα; Το λιγότερο που θα σου καταμαρτυρήσει κάποιος εδώ, είναι αστοχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης