Ταινία το “Ουζερί Τσιτσάνης” από τον Μ. Μανουσάκη Reviewed by Momizat on . Σε έξι μήνες θα εορτάζουμε το έτος Τσιτσάνη από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 31 από τον θάνατο του μεγάλου τρικαλινού Σε έξι μήνες θα εορτάζουμε το έτος Τσιτσάνη από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 31 από τον θάνατο του μεγάλου τρικαλινού Rating: 0

Ταινία το “Ουζερί Τσιτσάνης” από τον Μ. Μανουσάκη

Ταινία το “Ουζερί Τσιτσάνης” από τον Μ. Μανουσάκη

Σε έξι μήνες θα εορτάζουμε το έτος Τσιτσάνη από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 31 από τον θάνατο του μεγάλου τρικαλινού συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού. Η νέα δημοτική αρχή προγραμματίζει εκδηλώσεις, ενώ ήδη έχει υπάρξει προεργασία από την αποχωρούσα αρχή (ο Χρ. Λάππας είχε συναντηθεί αρμοδίως στο ΥΠΠΟ).
Είναι, πάντως, πιθανό, την επόμενη χροιά να προβληθεί στις αίθουσες η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης»! Η ταινία που αποτελεί μεταφορά του σημαντικού σκηνοθέτη, Μανούσου Μανουσάκη και θα βασίζεται στο ομότιτλο έξοχο ιστόρημα, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
Οι τρικαλινοί ίσως θυμούνται την προ επταετία περίπου, θεατρική τυ μεταφορά από το ΚΘΒΕ και μια αριστουργηματική απράσταση που δόθηκε στα Τρίκαλα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μεταφέρει εικόνες και στοιχεία αι πτυχές της ζωή του δημιουργού στη Θεσσαλονίκη, στο ξακουστό ουζερί, στην Παύλου Μελά 22.
Αρχικώς, το 2011, ο κ. Μανουσάκης είχε πάρει έγκριση και κονδύλια για να μεταφέρει το βιβλίο στη μικρή οθόνη, σε μορφή σίριαλ. Κάποια στιγμή αυτό αφέθηκε στην άκρη, ήρθε και το «μαύρο» στην ΕΡΤ (δηλαδή, πήγαν χαμένα τόσα χρήματα;) και ο σκηνοθέτης ζήτησε συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το σενάριο, που υπογράφουν ο Βασίλης Σπηλιόπουλος και η Άντα Γκουρμπαλή, πήρε σε πρώτη φάση 3.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Συγγραφή σεναρίου-development» του ΕΚΚ.
Επίσης, με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, θα κυκλοφορήσει και το νέο βιβλίο που ετοιμάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης για τη ζωή του. Σε αυτό μάλιστα, όπως διαδίδεται, θα υπάρχουν και χειρόγραφα ντοκουμέντα του τρικαλινού μουσικοσυνθέτη που έχει εξασφαλίσει ο συγγραφέας ή τουλάχιστον.
Από την πλευρά των Τρικάλων, πάντως, μπαίνει μπροστά η μεταφορά του Κέντρου Ερευνας Λαϊκού Τραγουδιού στις παλιές φυλακές ενώ προχωρούν και οι εργασίες για τη διαόρφωση του χώρου, μετά την ανακάλυψη των οθωμανικών λουτρών. Αν μη τι άλλο, με τις εκδηλώσεις που θα προγραμματίσει η νέα δημοτική αρχή, τα Τρίκαλα αναμένεται να είναι κέντρο του λαϊκού τραγουδιού και του Τσιτσάνη, για την επέτειο.
Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή