"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Ταυτοποιείται το «πακέτο Χατζηγάκη»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μεγαλοαγρότες πρωταγωνίστησαν στο πάρτι των παράνομων αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2009 μέσω ΕΛΓΑ με το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη. Τώρα οι μεγαλοπαραγωγοί αυτοί αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν, και μάλιστα εντόκως τα χρήματα, καθώς έπειτα από πρόσφατες επιτόπιες αυτοψίες του ΕΛΓΑ ολοκληρώνεται μια νέα επικαιροποιημένη καταγραφή του «ποιος» πήρε «πόσα».

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με την ανάκτηση των 424 εκατ. ευρώ που δόθηκαν παράνομα ως αποζημιώσεις στις αρχές του 2009 σε 724.000 αγρότες, σε μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις των τρακτέρ. Και λέμε παράνομα διότι η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές μόνο άνω του 30% της ηρτημένης παραγωγής, όταν στην Ελλάδα οι τότε ζημιές δεν ξεπερνούσαν το 10%-20%. Το τάιμινγκ της καταγραφής δεν είναι τυχαίο. Τον Δεκέμβριο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θα εκδικάσει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης, την οποία και υπέβαλε τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά παζαρεύει με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των εμπλεκόμενων αγροτών, εξαιρώντας από τη σχετική λίστα τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η ολική ανάκτηση 424 εκατ. ευρώ θα έβγαζε στους δρόμους 700.000 αγρότες, αγνοώντας τη δυσχερή τους θέση λόγω της κρίσης, και όλα δείχνουν ότι το σίριαλ θα διαρκέσει μήνες αφού η αίτηση της Ελλάδας για αναίρεση της απόφασης θα εκδικαστεί την άνοιξη του 2015.

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Στην πρώτη θέση της λίστας που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» φιγουράρει μεγαλοαγρότης από την Πέλλα με 250 στρέμματα πατάτας που εισέπραξε πάνω από… 100.000 ευρώ για ζημιές που είτε δεν έγιναν είτε δεν δικαιολογούνται από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και της Κομισιόν. Ακολουθούν καλλιεργητής με 3.800 δέντρα από την Αρκαδία που πήρε αδικαιολόγητα 81.000 ευρώ και παραγωγός με αχλάδια από την Ημαθία που έβαλε στην τσέπη 59.000 ευρώ. Ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ κατ’ άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμαίνεται στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανέρχεται σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ώς και άνω των 100.000 ευρώ!

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ, πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. καταρροϊκός πυρετός). Ακόμη δηλαδή και αν το δικαστήριο δεχθεί το ελληνικό επιχείρημα, να «συμψηφιστεί» μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων Χατζηγάκη με κονδύλια από τον De Minimis, οι άνω των 15.000 ευρώ και πάλι θα πληρώσουν. Η αμέσως επόμενη κατηγορία που θα κληθεί πιθανότατα να επιστρέψει χρήματα είναι όσοι πήραν από 7.500 ευρώ και άνω. Αθροίζοντας τις δύο αυτές ομάδες, προκύπτει ότι σε πρώτη φάση χρήματα θα κληθούν να επιστρέψουν 5.500 αγρότες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τη γλιτώσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Παζάρια με την ΕΕ

Η ελληνική πλευρά παζαρεύει με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, εξαιρώντας τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν.

 

ΤΑ ΝΕΑ (Γιώργος Φιντικάκης)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης