"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.4 C
Trikala

Ταφόπλακα στο δάσος Περτουλίου – «Ισοπεδώνουν» δύο πανεπιστημιακές σχολές Γεωπονική και Δασολογία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας σε ευθεία συνεργασία με την πρυτανεία του ΑΠΘ «ισοπεδώνουν» δύο πανεπιστημιακές σχολές -Γεωπονική και Δασολογία- καταργώντας αιφνιδιαστικά τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν το Αγρόκτημα και τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, τα πανεπιστημιακά τμήματα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Το ΦΕΚ που υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει ό,τι άρχισε με πρωτοφανείς αδιαφανείς μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του ΑΠΘ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι σχετικές προβλέψεις μπήκαν νύχτα στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε τα σχέδια του υπουργείου και της πρυτανείας. Από τις 11 Ιουλίου η «Εφ.Συν.» είχε κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα τις μεθοδεύσεις και τον σχεδιασμό , περιγράφοντας τον «ξαφνικό θάνατο» στον οποίο οδηγούνται δύο ιστορικά πανεπιστημιακά τμήματα αφού τα προβλήματα που δημιουργούνται με το άρπαγμα της περιουσίας τους είναι ανεπίλυτα.

Ούτε οι επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες των Τμημάτων, ούτε ο αγώνας του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ ούτε οι επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, τίποτα δεν σταμάτησε την παρελκυστική πολιτική κατευνασμού διά της παραπλάνησης μέχρι να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με το ΦΕΚ 6357 της 15ης Δεκεμβρίου 2022.

Οπως αναφέρει το ΦΕΚ, τα Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1936) και Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1951) «καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από το ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις των ως άνω φορέων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το ΦΕΚ κάνει καθαρό ότι τη διαχείριση αναλαμβάνει ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο Πανεπιστήμιο αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου και που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται… τα κυλικεία, την κατασκήνωση και τα κέντρα φωτοτυπίας του ΑΠΘ!

Ολη η αγωνία για την επόμενη μέρα στο Αγρόκτημα (1.800 στρέμματα δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία») αποτυπώνεται στην επιστολή του Ταμείου Διοικήσεως Αγροκτήματος προς τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου και τους αντιπρυτάνεις (τι θέση θα πάρει άραγε ο αντιπρύτανης Δημήτρης Κωβαίος, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας;).

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η ομαλή συνέχεια στη λειτουργία του Αγροκτήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το Τμήμα Γεωπονίας να συνεχίζει την εύρυθμη εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα» καθώς εκεί «στεγάζονται οι περισσότερες υποδομές του Τμήματος στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το νέο κτίριο που ολοκληρώνεται σύντομα». Και υπογραμμίζονται η έλλειψη ενημέρωσης για τις αλλαγές και η αγωνία καθηγητών και φοιτητών η οποία τροφοδοτείται και από «αναφορές από επίσημες πηγές για επικείμενα σχέδια εκμετάλλευσης του Αγροκτήματος στο πλαίσιο συνεργειών με άλλους φορείς»!

Το Ταμείο ζητά μια βιώσιμη λύση «για να μη διασαλευθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των δομών του Αγροκτήματος, όπως η προμήθεια αναλωσίμων (ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων, ανταλλακτικών κ.λπ,), η συντήρηση και οι επισκευές του πολυάριθμου ηλεκτρομηχανολογικού εξειδικευμένου εξοπλισμού, η εκτέλεση μικροέργων βελτίωσης των υποδομών».

Υπάρχει επίσης θέμα με το προσωπικό, ενώ δεν έχει βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης και αξιοποίησης των εσόδων που λαμβάνει το Αγρόκτημα από πωλήσεις προϊόντων και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια του Αγροκτήματος (περί τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ηδη πάντως Γεωπονική και Δασολογία έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (14 Νοεμβρίου 2022) ζητώντας ακύρωση των προβλέψεων του νόμου Κεραμέως, ενώ μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ ο πρόεδρος της Γεωπονικής Στέφανος Κουνδουράς δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι θα υπάρξουν νέες προσφυγές και αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η ισχύς του ΦΕΚ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Σήμερα συγκαλούνται συνελεύσεις των σχολών που απειλούνται ενώ περιμένουν και τις απαντήσεις της πρυτανείας και των αντιπρυτάνεων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικής του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς σημειώνει ότι «όλα έγιναν με αντισυναδελφικό και απαράδεκτο τρόπο, δεν έλαβαν υπόψη την άποψή μας, δεν μας ρώτησαν, δεν μας έχουν πει καν ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας μας. Για μας είναι σοκαριστικό ότι από τις 2 Ιανουαρίου του 2023 δεν θα υπάρχει για μας το Αγρόκτημα.

Τι θα γίνουν τα εργαστήρια, οι καλλιέργειες, οι υπάλληλοι; Ζητάμε εξηγήσεις από το πρυτανικό συμβούλιο, θέλουμε να ακούσουμε τους αντιπρυτάνεις και τις τοποθετήσεις τους, θέλουμε να μας πουν με ποιον θα μιλάμε για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Είναι εκνευριστικό και τρομακτικό, είναι προσβλητικό αυτό που συμβαίνει, είναι σαν να καταργούνται δύο σχολές του Πανεπιστημίου που υπάρχουν από τότε που το ΑΠΘ ιδρύθηκε χωρίς καμιά εξήγηση. Εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν θα δεχτούμε τον εμπαιγμό».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ Αθανάσιος Σαρόπουλος μας δήλωσε λιτά: «Τώρα πλέον είναι η ώρα για φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης