«Εκεί που κρεμούσαν τ’ άρματα οι καπεταναίοι, κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στους Ανδρουλάκηδες, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στους Μητσοτάκηδες, από τον Ηλία Ηλιού στους Κασσελάκηδες. Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια.
Το ΠΑΣΟΚ της «Αλλαγής» γεννήθηκε σαν αύριο πριν μισό αιώνα. 3η Σεπτέμβρη 1974. Και πέθανε με τον θάνατο του ιδρυτή του.
Τι πρόσφερε; Έχτισε αυτά που, χάρη στους μεταλλαγμένους πασόκους και την Αριστερά-σκορποχώρι, γκρεμίζει τώρα ο Μητσοτάκης: Δημοκρατία, ισονομία, κράτος δικαίου, διαφάνεια, ελευθεροτυπία, δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, μέριμνα για τον μη προνομιούχο.
Από την 3η του Σεπτέμβρη και την «Αλλαγή», στους ακροκεντρώους νεοφιλελέδες της απόλυτης ταύτισης με τη Ν.Δ.: Ξεπούλημα υγείας και παιδείας, αντεργατικοί και περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, κουκούλωμα σκανδάλων, αδιευκρίνιστα ποσά υπουργών, δανεικά κι αγύριστα, σφιχταγκάλιασμα με μαφίες εθνικών νταβατζήδων, ασυλίες, παραγραφές, ακαταδίωκτα.
«Σου παίρνουν το σπίτι για χρέος λίγων χιλιάρικων; Κόψε τον λαιμό σου! Εμείς χρωστάμε ένα δισ., δεν πληρώνουμε δεκάρα τσακιστή και δεν μας ενοχλεί κανένας. Μαγκιά μας! Θα τα πληρώσεις κι αυτά εσύ!».
Παρακολουθούσα την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πάλευαν με λύσσα να φιμώσουν τους μάρτυρες. Μια πράσινη βουλευτής τσίριζε εκκωφαντικά για να μην ακουστούν οι αποκαλύψεις. Τώρα η κυρία αυτή έγινε γαλάζια. Έφυγε από το υποκατάστημα και πήγε στα κεντρικά. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία.
Κάποιοι ελπίζουν σε ένα θαύμα. Σε νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Του ορίτζιναλ. Και κάποιοι απ’ αυτούς στις 6 Οκτώβρη θα ψηφίσουν αυλοκόλακες του Κυριάκου! Σουρεαλισμός.
Οι συριζαίοι, όμως, αποδείχτηκαν ακόμα πιο σουρεάλ. Ως κυβέρνηση πέτυχαν πολλά και σπουδαία, ως αντιπολίτευση τρέχουν μόνοι τους και έρχονται δεύτεροι.
Έχουν όλες τις αλήθειες με το μέρος τους και είναι ανίκανοι να τις περάσουν στον κόσμο. Τις αγνοούν ακόμα και οι ίδιοι.
Αποκορύφωμα, η απίστευτη επιλογή νέου αρχηγού, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κλότσησαν και έχυσαν την καρδάρα με το γάλα.
Ο καταρρέων Μητσοτάκης ευγνωμονεί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ανάβει λαμπάδες ίσα με το μπόι του να τους έχει ο Θεός καλά. Για να τον στηρίζουν.
ΘΩΜΑΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό το άρθρο σας κ. Νούσια, αλλά λείπει το ρεζουμέ. Τα χρέη των κομμάτων. Το μέγεθος τους, μαρτυράει την αποτυχία τους. Σε απλά Ελληνικά, απέτυχες να διαχειριστείς οικονομικά ένα κόμμα και θα το κάνεις σωστά για τη χώρα;
    Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει φιέστα, μαντέψτε ποιος θα την πληρώσει.

  2. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπήρξε εκτός από κοινωνικό καί ένα ξεκάθαρα εθνικοπατριωτικό κίνημα. Στην παγκόσμια συγκυρία των Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής καί Λατινικής Αμερικής, εδώ το ΠΑΣΟΚ προώθησε την απεξάρτηση- στο μέτρο τού δυνατού- από τον ασφυκτικό έλεγχο των γνωστών δυνάμεων. Η συνεργασία με τις χώρες καί τούς ηγέτες των Αδεσμεύτων ήταν ένα χαρακτηριστικό βήμα πρός αυτή την κατεύθυνση. Το 1976 ο Ανδρέας μετά από συμφωνία με τον Κ. Καραμανλή είπε το περίφημο “βυθίσατε το Χόρα” .Το 1987 απέτρεψε την κάθοδο τού Σισμίκ με μία υψηλής διπλωματικής αξίας κίνηση. Έστειλε τον ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια στην Σόφια καί σε συμφωνία με τον Πρόεδρο Ζίφκωφ μετακίνησε τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Βουλγαρία στην περιοχή τού Έβρου. Δήλωσε δε ότι η αντίδραση στην κάθοδο τού Σισμίκ θα είναι η πολεμική σύρραξη. Η φράση-σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στούς Έλληνες” παραμένει περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Η εγκατάλειψή της κύρια, μαζί με άλλα λάθη έχουν οδηγήσει αυτό στην σημερινή πραγματικότητα.

  3. Ο Ανδρέας ήταν ο πιο ταλαντούχος πολιτικός της γενιάς του και σπατάλησε την ευκαιρία του για να καταχρεώσει την Ελλάδα και να γιγαντώσει την διαπλοκή, διαφθορά και πελατειακό κράτος. Δυστυχώς τα καλά της 1ης τετραετίας είναι λιγότερα από τα λάθη της 2ης και 3ης… Η ιστορία θα τον κρίνει αρνητικά στο ισοζύγιο.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ που πενηνταρίζει, ο Kαλύβας έχει ένα ωραίο άρθρο για “Τα τέσσερα ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης:
    Στην αρχή ήταν το ροβεσπιερικό κόμμα που έψαχνε την ανατροπή. Ύστερα μετασχηματίστηκε σε μπααθικό για να πάρει την εξουσία. Πέρασε από τη σοσιαλδημοκρατική του φάση, όταν άλλαξε η ηγεσία. Και κατέληξε να διαποτίσει και τους αντιπάλους του. Η ιστορία των μεταμορφώσεων”

  4. Πέτυχε πολλά και σπουδαία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση; Χααχαχαα σε ποια χώρα; Γιατί ή για άλλη χώρα μιλάει ο συγγραφέας του κειμένου ή βλέπει με κόκκινα γυαλιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης