"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Τα ατέλειωτα προβλήματα του συλλόγου νεφροπαθών Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Από τους τρεις γιατρούς που υπηρετούσαν στην μονάδα τεχνητού νεφρού έμειναν δύο. Ο διευθυντής της μονάδας παραιτήθηκε. Ο σύλλογος νεφροπαθών ζητά επειγόντως τρίτο γιατρό. Έκαναν επαφές με τον προσωρινό διοικητή και η μία γιατρός που εκδήλωσε ενδιαφέρον το απέσυρε, διότι προκηρύχθηκε θέση επικουρικού γιατρού στον Βόλο. Οπότε προτίμησε εκείνη την θέση. Ο τρίτος γιατρός είναι απαραίτητος για την στοιχειώδη λειτουργία της μονάδας. Διαφορετικά δεν μπορεί να βγουν οι εφημερίες. Δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει η μονάδα, που χρησιμοποιούν οι νεφροπαθείς ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Πλέον τα μέλη του συλλόγου δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι σε μία κατάσταση χαοτική, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και παράλληλα αντιμετωπίζουν και την αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εξάλλου, πέραν της έλλειψης γιατρών υπάρχει και πρόβλημα λειτουργίας των μηχανημάτων της μονάδας. Τα μηχανήματα, όπως δήλωσε ο γραμματέας του συλλόγου Νεφροπαθών κ. Μιχάλης Γκάνιας, είναι παλαιά. Παρουσιάζουν φθορές, παρουσιάζουν δυσλειτουργίες, μένουν καιρό εκτός λειτουργίας… Εδώ και δύο χρόνια οι νεφροπαθείς λαμβάνουν υποσχέσεις για καινούργια μηχανήματα, με τα οποία θα εξοπλιστεί η μονάδα. Μένουν υποσχέσεις…

Trikala

Ο ίδιος με πικρό χιούμορ περιγράφει: «Εδώ και 2 χρόνια είμαστε στον δρόμο και περιμένουμε τα μηχανήματα. Μάλιστα, πριν 2 μήνες κάναμε εκδήλωση, πήραμε και λουλούδια για να υποδεχθούμε τα μηχανήματα. Μας έμειναν τα λουλούδια. Από επαφές που κάναμε καταλάβαμε ότι δεν υπήρχε καν κωδικός εγγραφής στο πρώτο ΕΣΠΑ. Μας είπαν ότι υπάρχει στο δεύτερο. Δυστυχώς, όμως ούτε εκεί υπάρχει κωδικός για νέα μηχανήματα στη μονάδα τεχνητού νεφρού».

monada texnitoy nefroy

Την ίδια ώρα, βέβαια, που χρήματα για την δημόσια υγεία δεν υπάρχουν, άνοιξε νέα ιδιωτική μονάδα στα Τρίκαλα. Πέραν του ενός εκ των τριών γιατρού που έφυγε για την ιδιωτική μονάδα, επίκειται να φύγει και η προϊσταμένη της μονάδας του δημόσιου νοσοκομείου. Από το σύλλογο τονίζουν ότι είναι η μόνη με εξειδίκευση στο τεχνητό νεφρό και εξ’ αυτού του γεγονότος είναι ανάστατοι. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να φύγει και αυτή», τονίζει ο κ. Γκάνιας, για να συμπληρώσει σε μία σειρά προβλημάτων, που μοιάζει απελπιστικά ατέλειωτη, ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και με τα φίλτρα που χρησιμοποιούν στην αιμοκάθαρση. Για κάθε ασθενή, ως ιδιαίτερη περίπτωση, απαιτείται η χρήση συγκεκριμένου φίλτρου. Κάθε άλλο, ωστόσο, παρά αυτό συμβαίνει. Όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο.

ert

Eλπίδα Κουτσογιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης