"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Τα γενέθλια της Ελλάδας- σαν σήμερα πριν 193 χρόνια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια σημαντική αλλά ξεχασμένη επέτειος είναι αυτή της γένεσης του νέου Ελληνικού
Κράτους .

Αυτή είναι η 3η Φλεβάρη του 1830 όταν έγινε η υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου με το οποίο διασφαλίστηκε οριστικά η ανεξαρτησία της χώρας μας.


Ο αγώνας των Ελλήνων που ξεκίνησε, πρώτα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες το Φλεβάρη του 1821 και μετά στην Πελοπόννησο, έλαβε αίσιο τέλος.


Για την έκβαση αυτή σημαντικός ήταν ο ρόλος της Ρωσίας, η οποία μετά τον νικηφόρο πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας –συνθήκη Αδριανούπολης 1829 –όταν τα στρατεύματα του ποθητού Μόσκοβου για τους ραγιάδες, είχαν φτάσει στις πύλες της Κωνσταντινούπολης και ως δύναμη είχε αναβαθμιστεί σημαντικά τόσο έναντι των Οθωμανών όσο και των άλλων δύο μεγάλων δυνάμεων
–Αγγλίας και Γαλλίας- οι οποίας ήθελαν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο με την εγγύηση των, επέβαλε τη θέση της για ανεξάρτητο κράτος.


Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η φράση του Γλάδστωνα “ η Συνθήκη της Αδριανούπολης υπήρξε «το διεθνές συμβόλαιο της πολιτικής υπόστασης και της αυτοτέλειας του ελληνικού κράτους…».


Οι αρμόδιοι ας τη θυμηθούν και ας κάνουν κάποια αναφορά….


Παναγιώτης Δημ, Βλάχος
Οικονομολόγος-Περιβαλλοντολόγος
Συγγραφέας

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι, για την “ψυχή της μάνας” βοήθησε η Ρωσία, όχι για να έχει έξοδο στη Μεσόγειο με ένα κράτος προτεκτοράτο…
    Απλά τελικά υπερίσχυσε η Βρετανία ιστορικά και αργότερα οι ΗΠΑ, και έτσι η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό μπλοκ.
    Τα κράτη δεν έχουν φίλους και ηθική, αλλά συμφέροντα.

    Αυτό να θυμούνται όσοι μιλάνε για το “ξανθό γένος”

    • Αυτά κάνουν οι παλιο-κομμουνιστές. Ευτυχώωωως δεν πέσαμε στα νύχια τους και μας συμμάζεψαν οι στοργικοί Άγγλοι και Αμερικανοί.
      Υ.Γ. Τι θα πει ότι τότε δεν ήσαν κομμουνιστές οι Ρώσοι; Μωρέ τους ξέρουμε, το μυαλό τους εκεί το είχαν, από μωρά.

  2. Αγαπητοί κκ Δικαιωματιστές & Jim Riflevinegar στα όσα αναφέρεται έχω να σας απαντήσω τα ακόλουθα:
    Η ιστορία και κυρίως οι διπλωματικές διεργασίες στο βαθμό που την έχουν διαμορφώσει δείχνει ότι κάθε κοινωνική οντότητα συναλλασσόμενη με κάποια άλλη, έχει πάντα τα κίνητρα και των δικών της ωφελειών. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που συμπίπτουν τα οφέλη και των δύο πλευρών.
    Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το 1830 η Αυτοκρατορική Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους σε αντίθεση με τους Άγγλους και τους Γάλλους που ήθελαν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο με την εποπτεία του Σουλτάνου και τη εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων.
    Νομίζω ότι ήταν προφανώς καλύτερη η πρόταση της Ρωσίας.
    Σε ότι αφορά την κάθοδο στη μεσόγειο μέσω των στενών των Δαρδανελίων, η Ρωσία την είχε εξασφαλίσει το 1774 με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή . Η συνθήκη αυτή βοήθησε την ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας καθότι προέβλεπε –όποιο σκάφος φέρει Ρώσικη σημαία να περνάει χωρίς κανέναν έλεγχο από τα στενά των Δαρδανελίων.
    Οι Έλληνες δρώμενοι της ευκαιρίας ανάπτυξαν στόλο, υπό Ρωσική σημαία, ο οποίος έπαιξε πολλαπλώς αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας. Για σκεφθείτε πως μέγα μέρος των όπλων και των πολεμοφοδίων πέρναγαν από το Βόσπορο, δηλαδή κάτω από τη μύτη του ίδιου του Σουλτάνου.
    Θα κλείσω το σχόλιο μου αναφερόμενος στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη φιλοπατρία του οποίου ουδείς αμφισβητεί …παρότι ήταν αξιωματικός στο Αγγλικό στρατό ήταν με το Ρωσικό κόμμα. Αυτό τα λέει όλα.

    Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

    • To ότι είχαμε γαλλικό, ρωσικό και αγγλικό κόμμα , τα λέει όλα για το ότι η Ελλάδα φτιάχτηκε ως προτεκτοράτο των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, όπως και τώρα ανήκει στο δυτικό μπλοκ.
      Αυτή είναι η μοίρα των μικρών κρατών.

    • Αγαπητέ κ. Βλάχο.
      Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, τις οποίες καλά κάνετε και δημοσιοποιείτε, γιατί κάπου-κάπου χρειάζεται ένα ”φρεσκάρισμα” η μνήμη μας. Θέλω εδώ να τονίσω την αξία της επιστήμης που ονομάζεται Ιστορία, η οποία ουδόλως έχει σχέση με τις Εθνικές Ιστορίες που διδάσκονται ανά χώρα. Ομολογώ, ότι μεγαλούτσικος ων, αντελήφθην την σπουδαιότητα της, για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Έκτοτε είμαι φανατικός μελετητής της για δεκαετίες, όχι απλός αναγνώστης. Κάπου-κάπου γράφω και μερικές …αρλουμπιές πειράζοντας τους κολλημένους με την πολιτική. Ειδικά αυτούς που είναι αντι- τάδε, αντι- κάτι. Επίσης κάτι άλλο. Υπάρχει και η Οικονομική Ιστορία κάθε τόπου, άκρως διδακτική και δε διδάσκεται πουθενά, ούτε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
      Χαίρομαι να ανταλλάσσω απόψεις μαζί σας.
      Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι: Εάν διάβαζα στο ΟΠΑ τόσο, όσο την Ιστορία, θα έπαιρνα το πτυχίο με …11.

    • Mη τα θυμάστε αυτά, θα σας ακούσουν οι κομμουνιστές που σχεδιάζαν τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα με το Σχέδιο Λίμνες, και θα σας πούνε ότι είστε υπέρ του “εθνικού επεκτατισμού” εις βάρος της ειρήνης “των λαόνε”…

      • ”Πάρτα” κ. Παναγιώτη. Πρώτα βγαίνει η ψυχή…
        Προτείνω στον ”Δικαιωματιστές” να βγει στις κοπές πιτών, στην Ασκληπιού 11πμ-3 μμ., στην λαϊκή, στα μαγαζιά και να φωνάζει για το σχέδιο …Λίμνες, τον εθνικό επεκτατισμό κλπ. Σε λίγο θα εμφανιστούν δύο θηριώδεις κύριοι, με άσπρες μπλούζες. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεσαι.
        Υ.Γ. Κάλμαρε φίλε μου, κάλμαρε. Ο Μητσοτάκης θα βγει πάλι, ο Μητσοτάκης. ”Τρίτος γύρος” δεν θα υπάρξει.

        • Εδώ δεν τους μαζεύουν με άσπρους μανδύες, όταν διαδηλώνουν οι αναρχικοί, με το “να πεθάνει η Ελλάδα, να ζήσουμε εμείς”

          ”Τρίτος γύρος” δεν θα υπάρξει, πες τα στην εξωκοινωβουλευττική αριστερά που κάνει όνειρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης