"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

8.8 C
Trikala

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προ των πυλών – Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση με αντιπολίτευση και φοιτητές για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σχέδιο νόμου με έντονο ταξικό πρόσημο, που θεσπίζει πλέον δύο τρόπους εισαγωγής και που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων. Το «τυράκι» και η «φάκα» για την επέλαση των ιδιωτών, που χρόνια ονειρευόταν η Ν.Δ.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που το υπουργείο Παιδείας έχει βαφτίσει “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”,  παρουσιάστηκε χθες (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) στο υπουργικό συμβούλιο, από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, με στόχο να ψηφιστεί – ταχύτατα- στις αρχές της χρονιάς. Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αποτελεί «ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16».
Ενα σχέδιο νόμου με έντονο ταξικό πρόσημο, που φέρνει πλέον δύο τρόπους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων της χώρας που ετοιμάζονται να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολών τον Ιανουάριο, όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

«Αυστηρά κριτήρια λειτουργίας»

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «τα κριτήρια λειτουργίας των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα ιδρυθούν ως παραρτήματα μεγάλων και καταξιωμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη».

Μίλησε δε για «την προοπτική να αναστρέψουμε το brain drain τόσο εκπαιδευτικά όσο και οικονομικά και την τεράστια ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο».

Θύελλα αντιδράσεων

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προκάλεσε ήδη σφοδρότατες αντιδράσεις. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι «κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας», τονίζοντας πως «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το ‘πορτοφόλι’ κάθε οικογένειας».

Ο Περισσός υποστηρίζει πως είναι «εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, «καταργούνται τα τείχη» στην εκπαίδευση», επισημαίνοντας πως τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση «τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια».

«Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα»

Αντίστοιχα και η νεολαία του, η ΚΝΕ, προανήγγειλε σφοδρές αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αιτία πολέμου! Μπροστά στους φοιτητές και τους μαθητές προβάλλει ένα δίλημμα: Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!» αναφέρει σε σχόλιό της.

Η Νέα Αριστερά, δια μέσου του Αλέξη Χαρίτση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα… πάρει ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ», είπε και πρόσθεσε πως «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Δώρας Αυγέρη, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα».

Ακολούθως υποστήριξε ότι «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένουν επιφυλακτικοί για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον υπάρξει κανονικοποίηση της αγοράς. Εάν όμως η ΝΔ κάνει τα πτυχία εμπόριο θα είμαστε αρνητικοί. Προτεραιότητα για μας η δημόσια Παιδεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κοινό ψήφισμα 115 φοιτητικών συλλόγων

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις και  από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις μαθητικές οργανώσεις.

Ήδη, σε κοινό ψήφισμα 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα επισημαίνεται:

«Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινή λογική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των φοιτητών! Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση».

Σημειώνουν ότι: «Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους. Έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Όλα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα!»

Οι φοιτητές απαιτούν:

 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
 • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
 • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!
 • Παιδεία δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολών για να αποτραπεί η κυβερνητική ρύθμιση.

Ακόμη, αναμένονται αντιδράσεις και από τους μαθητές. Η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί σε «μαθητικό συναγερμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από μικρό παιδί το περίμενα, να ανοίξει η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή. Θέλω να απολαύσω την ουρά των εγγραφών της πρώτης ημέρας, με τους μπαμπάδες και τις μαμάδες να καμαρώνουν…
  «Αυστηρά κριτήρια λειτουργίας» στην Ελλάδα, χα, χα, χα. Θα καθαρίσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μαζί με τα μπότοξ.

 2. Τους πείραξαν τους αριστερούς του σαλονιού, που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

  • Οι αριστεροί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήσαν πάντα του σαλονιού, λόγω οξυδέρκειας και μόρφωσης. Άφηναν τις τιμητικές θέσεις στη δεξιά, εις τους στιλβωτές υποδημάτων* και εις τους φορτοεκφορτωτές εμπορευμάτων**.
   *Κοινώς λούστροι.
   ** Κοινώς χαμαλάδες.
   Υ.Γ. Το …αντελήβης ΣΧΟΛΙΟ;

 3. Ρε, ιδιωτικοποιείστε την αστυνομία να δει προκοπή ο τόπος και αφήστε τα ημίμετρα και τις παπάντζες. Τα πάντα όλα ιδιωτικά, εκτός του κλήρου, που πρέπει να παραμείνει δημόσιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης