"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Τα Ιωάννινα δείχνουν τον δρόμο: όχι στην αποκομιδή από ιδιώτες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εναν πόντο κέρδισαν οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσια υπόθεση και δεν χρειάζονται ιδιωτικές εταιρείες, μετά το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που συνεδρίασε την Τετάρτη.

Η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ στο πρώτο της δημοτικό συμβούλιο έθεσε το θέμα της σύναψης δημόσιας σύμβασης για αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος, Μπιζανίου, Ανατολής και Παμβώτιδας – περιοχές γύρω από την κεντρική ενότητα της πόλης. Σε δύο από αυτές, ιδιωτική εταιρεία κάνει πολλά χρόνια τώρα την αποκομιδή, αλλά η σύμβαση ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, ενώ οι άλλες δύο μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο.

Η θέση του δημάρχου ότι χρειάζεται ιδιωτική εταιρεία λόγω έκτακτων αναγκών που δημιουργούνται από ελλείψεις της υπηρεσίας καθαριότητας σε προσωπικό, οχήματα κ.λπ. για χρονικό διάστημα ενός έτους, ωσότου αναδιαρθρωθεί το σύστημα αποκομιδής του δήμου και αναλάβει ξανά, δεν πλειοψήφησε, αντίθετα με την πρόταση της αντιπολίτευσης που πήρε περισσότερες ψήφους, προτείνοντας να μη γίνει καμία αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, που θα άνοιγε και την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, δεν έγινε σε ήπιο κλίμα, αντίθετα χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, μετά και την ανάδειξη των πολιτικών διαστάσεων του θέματος από πολλές πλευρές.

Η μια πλευρά ήταν των εργαζομένων του δήμου, που μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν και εντός του δημοτικού συμβουλίου την αντίθεσή τους σε κάθε εκδοχή ιδιωτικοποίησης.

Σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων, σχηματίστηκε ένα ευρύ μέτωπο διαφωνίας και αντίθεσης προς τη δημοτική αρχή, με βασική αιχμή την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις χωρίς ιδιωτικές εργολαβίες για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη το τελευταίο διάστημα με την αποκομιδή. Πρόβλημα που εντείνεται και με το αυξημένο ρεύμα επισκεπτών και τουριστών ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Ο δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση τόνισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας διασφαλίζεται όπως και όλες οι θέσεις των εργαζομένων και ότι με την πρόταση για την ανάθεση σε ιδιώτη δύο επιπλέον Δημοτικών Ενοτήτων θα δοθεί χρόνος στη δημοτική αρχή για να αναδιοργανώσει την υπηρεσία, να εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο και να ενημερώσει τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει τόσο για την ανακύκλωση όσο και για τη συμβολή τους ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

Από τη μεριά του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, που θεωρεί ότι πέτυχε μια «μεγάλη νίκη», τονίζει ότι «η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη σήμερα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ξεκινήσει σήμερα τον διαγωνισμό για την αγορά 4 απορριμματοφόρων που έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και εν τω μεταξύ να εφαρμόσει την ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης