Τα “κλειδιά” για τις υποψηφιότητες στον Δ. Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Διαμορφώνεται πλέον η εκλογική κατάσταση στον Δήμο Τρικκαίων. Ηδη οι δημότες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 σίγουρες και μία πιθανή, αλλά όχι απίθανη υποψηφιότ Διαμορφώνεται πλέον η εκλογική κατάσταση στον Δήμο Τρικκαίων. Ηδη οι δημότες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 σίγουρες και μία πιθανή, αλλά όχι απίθανη υποψηφιότ Rating: 0

Τα “κλειδιά” για τις υποψηφιότητες στον Δ. Τρικκαίων

Τα “κλειδιά” για τις υποψηφιότητες στον Δ. Τρικκαίων

Διαμορφώνεται πλέον η εκλογική κατάσταση στον Δήμο Τρικκαίων. Ηδη οι δημότες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 σίγουρες και μία πιθανή, αλλά όχι απίθανη υποψηφιότητα. Οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι: Γιώργος Καΐκης, Χρήστος Λάππας, Δημήτρης Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπαστεργίου. Απομένει να φανεί αν, εντός της εβδομάδας, ο Δημήτρης Χατζηγάκης ανακοινώσει οριστικώς την κάθοδό του και εάν θα υπάρξει ένας έκτος υποψήφιος, ο οποίος θα έχει το χρίσμα ή τη στήριξη από τη ΝΔ. Αυτό (ο ρόλος της ΝΔ δηλαδή) είναι και το κλειδί στην κατανόηση των εξελίξεων που θα δρομολογηθούν. Μέχρι τώρα, το κόμμα έχει περάσει από δύο στάδια: το ένα, η αισιοδοξία ότι ο Χρήστος Μιχαλάκης θα κατέλθει ως υποψήφιος. Το δεύτερο, τα μετά την άρνησή του: κόντρες, διαμάχες, αβεβαιότητα και «παρέλαση» ονομάτων υποψηφίων την ακολούθησαν. Ο Γ. Μητσιούλης, ο Βασ. Γιαγιάκος, αλλά και ο Γ. Πέτρου ακούστηκαν ή συζητήθηκαν από την πλευρά στελεχών της ΝΔ. Προς το παρόν, το θέμα δεν είναι – μόνο – το όνομα, αλλά και το αν θα υπάρξει φανερή στήριξη. Διότι η ΝΔ εσχάτως δεν κρατά σε κάθε Δήμο ή σε κάθε Περιφέρεια την ίδια στάση. Αλλού στηρίζει κάποιον υποψήφιο, αλλού παρέχει σιωπηρή υποστήριξη: όλα εξαρτώνται από την αίσθηση της νίκης ή της ήττας. Στα Τρίκαλα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αφ’ ης στιγμής ο Χρ. Μιχαλάκης ανέτρεψε σχεδιασμούς, άρχισε μια εσωστρέφεια που  προς το παρόν έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες και δεν έχει επιφέρει κλίμα αισιοδοξίας. Το ερώτημα, όμως, είναι: μπορεί η ΝΔ να στηρίξει έναν υποψήφιο και να ελπίσει ότι αυτός θα τη βγάλει ασπροπρόσωπη; Εχει, δηλαδή, τον μηχανισμό (ιδεολογικά όπλα, αλλά και ικανότητα διατήρησης κομματικών δεσμών) που θα επιτρέψει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους «ακολουθήσουν» μια επιλογή; Με δεδομένο το αποτέλεσμα του 2010, οπότε πολλοί στράφηκαν στην «τιμωρία» Ταμήλου, και με σαφές το σκηνικό της ταύτισης των επιλογών της κυβέρνησης με τις κομματικές επιλογές στους Δήμους, η παραδοσιακή κομματική επιλογή μοιάζει ανέφικτη: και νεοδημοκράτες απολύονται… Είναι, λοιπόν, ζητούμενο για το κόμμα, όχι απλώς να αφουγκραστεί την κατάσταση στην τρικαλινή κοινωνία, αλλά και να επιλέξει την ακριβή στάση που θα κρατήσει. Αν, για παράδειγμα, στηριχθεί από τη ΝΔ, υποψήφιος που μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι κατέρχεται στις εκλογές, τότε θα φανεί, πόσο ισχυρή παραμένει η δομή που είχαμε μάθει ότι οι ψηφοφόροι ακολουθούν: ΝΔ για κυβέρνηση, στέλεχος ΝΔ για Δήμο. Αν επιλεγεί η σιωπηλή στήριξη, επίσης σε μελλοντικό υποψήφιο – από τους νυν, ουδείς την επιθυμεί, πόσω μάλλον θα τη δεχθεί – τότε θα είναι πιο εύκολο να μη χαθεί η ενότητα του κόμματος,  με δεδομένο ότι αναμένεται και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Ολος αυτός ο γρίφος βασανίζει τα στελέχη της ΝΔ και στα Τρίκαλα, και στην Αθήνα. Και από τη λύση του εξαρτάται η πορεία του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Αλλά και αντιστρόφως: η πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, κρίνεται από τις κυβερνητικές επιλογές και, κατ’ επέκταση, από την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Οι υποψήφιοι

Ξεκινώντας από τον νυν Δήμαρχο, που θα υπερασπιστεί τη θητεία του, αυτή την περίοδο επικρατεί ησυχία. Οχι με την έννοια της απραξίας, αλλά με την έννοια της διεργασίας: συζητήσεις γίνονται, υποψηφιότητες (επαν)εξετάζονται, πολιτικό πλαίσιο επαναπροσδιορίζεται. Αυτό το πλαίσιο, θα είναι περίπου οι άξονες που έθεσε ο κ. Λάππας κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του: σώσαμε τον Δήμο από χρεωκοπία, σαφώς κάναμε λάθη, επιχειρούμε πλέον με σχέδιο για βελτίωση καθημερινότητας – έργα.

Από την άλλη, ο Δημ. Παπαστεργίου κινείται ήδη με ταχείς ρυθμούς: ονόματα ήδη έχουν ακουστεί, συζητήσεις έχουν γίνει, υποψήφιοι εξετάζονται, θέσεις έχουν δημοσιοποιηθεί, πλαίσιο έχει τεθεί, δραστηριότητα υπάρχει. Τι απομένει; Η «επανεκκίνηση» να δώσει πιο απτά παραδείγματα για τις σκέψεις και το πρόγραμμά της, προκειμένου, η αποκτηθείσα δυναμική, να αποκρυσταλλωθεί και στην ψήφο. Εως τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι δίδεται βαρύτητα σε ζητήματα ουσιαστικά: οικονομία (επίσκεψη στο Επιμελητήριο), αθλητισμός (επίσκεψη σε ΤΕΦΑΑ και κολυμβητήριο), εκπαίδευση (συνάντηση με ΔΣ ΕΜΕΤ), περιφέρεια Δήμου (επισκέψεις σε χωριά). Δηλαδή, βαρύτητα και σε θέματα ξεχασμένα, αλλά και αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης των θέσεων.

Οι οποίες αναμένονται και από τη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» (όπως μετονομάστηκε η παράταξη). Ηδη, το «παρελθόν» της είναι γνωστό: ανάδειξη προβλημάτων που αξιολογήθηκαν ως σημαντικά, που απασχόλησαν και απασχολούν τους τρικαλινούς, με το «όπλο» της αντιπρότασης ως συνολική κριτική στο κυβερνητικό έργο, σε μια άμεση σύνδεση της θητείας Λάππα με τη συγκυβέρνηση. Πλήθος παρεμβάσεων (Γοργογύρι, ξωτικά, Κεφαλόβρυσο, Μεγαλοχώρι, πλατεία ΔΕΗ κ.α.) έδωσαν το στίγμα της παράταξης που άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση. Μετά τον σκόπελο περί τη δεύτερη πιθανή υποψηφιότητα, η παράταξη με όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να την πλαισιώνουν, αλλά και με τρικαλινούς μη μέλη του κόμματος να τη στελεχώνουν, ετοιμάζεται για παρεμβάσεις, για δημοσιοποίηση προγράμματος, για μια πιο «επιθετική» πολιτική. Φυσικά, και εδώ υφίσταται σύνδεση του τοπικού χαρακτήρα των εκλογών, με τις κυβερνητικές επιλογές (τις νυν ή τις… μελλοντικές…).
Φυσικά, αυτή η άποψη έχει πιο σαφή χαρακτηριστικά στην περίπτωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πάντα συνδεόταν – λογικό, φυσικά, αλλά και πραγματικό – η κάθε κίνηση, στάση, κατάσταση που ανέκυπτε στον Δήμο, με τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν έγιναν, μεν τόσες παρεμβάσεις σε αμιγώς δημοτικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση, αλλά το ΚΚΕ συνέδεε τις παρεμβάσεις, για παράδειγμα στην Υγεία, με τα όσα επικρατούν στην τρικαλινή κοινωνία. Η δε επιλογή του Γ. Καΐκη ως επικεφαλής, παρότι αναμενόμενη, δείχνει ότι και στο κόμμα χαίρει της εκτίμησης που χαίρει στην τρικαλινή κοινωνία. Δεν ήταν ευκαταφρόνητο το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, ούτε λίγοι οι τρεις σύμβουλοι. Οσο για τις παρεμβάσεις, το πιθανότερο είναι να δούμε επιλεγμένες, πολιτικές και σαφώς με μηνύματα και απόψεις για τον Δήμο που θα συντείνουν στην κατανόηση της ανάγκης ενίσχυσης των αγώνων.
Θανάσης Μιχαλάκης
(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 10-2-14)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή