Τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία Reviewed by Momizat on . Η δύσκολη εξίσωση του εκλογικού νόμου προβλέπει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται ουσιαστικά από δύο σημαντικούς παράγοντες. Τα δύο «κλειδιά» για την α Η δύσκολη εξίσωση του εκλογικού νόμου προβλέπει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται ουσιαστικά από δύο σημαντικούς παράγοντες. Τα δύο «κλειδιά» για την α Rating: 0

Τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία

Τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία

Η δύσκολη εξίσωση του εκλογικού νόμου προβλέπει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται ουσιαστικά από δύο σημαντικούς παράγοντες. Τα δύο «κλειδιά» για την αυτοδυναμία αφορούν το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε σχέση με το ποσοστό των κομμάτων που παραμένουν εκτός Βουλής.

Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν έχει σχέση ούτε με τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα ούτε με τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα. Συγκεκριμένα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 38,4% και τα κόμματα εκτός Βουλής είναι περίπου στο 5%, τότε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα εκλεγεί με διαφορά μίας ψήφου από το δεύτερο κόμμα.

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με 35,6%, αλλά θα μπορούσε να λάβει παραπάνω από το 50%+1 των βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα τα οποία να αθροίζουν 12%.

Οσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το μίνιμουμ του 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής από το 12% που είναι το ταβάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2012 μόλις το 6% των κομμάτων έμειναν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Ποια είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία

  • 5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38,5% για την αυτοδυναμία
  • 7% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38% για την αυτοδυναμία
  • 8% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37,2% για την αυτοδυναμία
  • 8,5% εως 9,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37% για την αυτοδυναμία
  • 10% εως 10,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36,5% για την αυτοδυναμία
  • 11% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36% για την αυτοδυναμία
  • 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
  • 13% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,2% για την αυτοδυναμία
  • 14% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 34,8% για την αυτοδυναμία
  • με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%

Πληροφορίες: Έθνος

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή