"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Τα σενάρια για τα «δώρα» που θα φέρει μαζί του για τους συνταξιούχους στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν και παίρνουν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα σενάρια για τα «δώρα» που θα φέρει μαζί του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν και παίρνουν. Στο βασικό μενού βρίσκονται τα «αναδρομικά», για τα οποία βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι δικαιούχοι αναδρομικών ανέρχονται σε 350.000 συνταξιούχους. Οι συγκεκριμένοι δικαιούνται αναδρομικά δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας) και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που αφορούν το  ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Με πρόσφατη απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας  προβλέπει χορήγηση αναδρομικών μόνο σε όσους ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Αρχικά, το οικονομικό επιτελείο εξέταζε το ενδεχόμενο επέκτασης των αναδρομικών σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις από το 2023. Ωστόσο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται, καθώς το δημοσιονομικό κόστος προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και μια τόσο μεγάλη παροχή ενδεχομένως να προκαλέσει «τριγμούς» στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, εξετάζεται το σενάριο τα αναδρομικά να καταβληθούν στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει με ένδικα μέσα μέχρι 31/7/2020, ώστε να μη χρειαστεί να βρίσκονται στην αναμονή έως και 5 χρόνια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει και το ενδεχόμενο του συμψηφισμού των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές, οι οποίες στην πραγματικότητα φρενάρουν και τις επερχόμενες… αυξήσεις σε αρκετούς συνταξιούχους.

Αν και εφόσον γίνει ο συμψηφισμός, τότε όσοι έχουν αρνητικές προσωπικές διαφορές και δικαιούνται αναδρομικά θα μπουν στη… λίστα των συνταξιούχων, που θα δουν για πρώτη φορά έπειτα από 12 περίπου χρόνια «ξεπάγωμα» της σύνταξης τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι συνταξιούχοι αυτοί θα μειώσουν ή θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά με τον λεγόμενο συμψηφισμό, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1η Ιανουαρίου 2023. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που δικαιούται αναδρομικά από κομμένα δώρα 12μήνου (δηλαδή 900 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 300 ευρώ, θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά. Έτσι, αφενός θα μηδενίσει τη προσωπική διαφορά αφετέρου θα  λάβει τα υπόλοιπα 600 ευρώ σε δόσεις. Παράλληλα, από 1/1/2023 θα έχει αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα, καθώς η προσωπική του διαφορά θα είναι μηδενισμένη.

Τέλος, στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου υπάρχει και το ενδεχόμενο να καταβληθεί ακόμη ένα «δώρο» Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της σύνταξης τους. Εκτιμάται ότι μια εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους,  θα εστιάζει κυρίως σε όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένα δώρο περιμένει ο ελληνικός λαός. Να παραιτηθεί να αναλάβει ο λαϊκός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας, να αναπνεύσει ο τόπος ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

  2. Φοβούμαι πολύ τους αστικοποιημένους αριστερούς.
    Άρα ως αστός διαχειριστής θα πορευθεί και ο Αλέξης
    Τίποτα το καινούργιο, τίποτα το ουσιαστικό.

    Τρικκαίος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης