"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Τα Τρίκαλα όπως θα ήθελα να είναι…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο φίλος μου ο Σπύρος μου λέει ότι θα πρεπε να έχω ασχοληθεί με τα τοπικά διοικητικά δρώμενα. Η μη ενασχόληση μου όμως με τα κοινά εμπεριέχει μία θέση αρχής που επί του παρόντος δεν θέλω να αναλύσω μιας και έχω αναφερθεί σε παλιότερες δημοσιεύσεις μου.

Επιπλέον ένας ακόμη λόγος είναι ότι κανένας από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς με βάση τα προγράμματά τους δεν με εκφράζει. Αυτό βεβαίως δεν με εμποδίζει να έχω άποψη και να εκφέρω με παρρησία δημόσια τις θέσεις μου, όπως και την καλόβουλη κριτική μου για όλα όσα συμβαίνουν. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι γνώστης των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών ούτε των οικονομικών, όπως δεν είμαι γνώστης και μιας πλειάδας άλλων θεμάτων που άπτονται με την δημόσια διοίκηση.

Είμαι όμως άριστος γνώστης της σκληρής και αδυσώπητης καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου μας, όπως επίσης επειδη γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα, έχω μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το παρόν και το μέλλον της πόλης μου. Ταξίδεψα σε αρκετά μέρη του κόσμου, όχι όμως μόνο ως τουρίστας που θαυμάζει τα ωραία και όμορφα μέρη που επισκέπτεται, αλλά ως ένας ανήσυχος άνθρωπος ενδιαφέρθηκα να γνωρίσω τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, το πως βιώνουν λειτουργικά την καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Στο μυαλό μου λοιπόν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το πως θέλω την πόλη μου. Θέλω ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου να πεζοδρομηθεί πλήρως στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι παραποτάμιοι δρόμοι με ταυτόχρονη ανάδειξη των όχθεων του Ληθαίου ποταμού στο σύνολο του υδρόβιου ιστού που διατρέχει την πόλη ως ειδικά διαμορφωμένης περιπατητικής διαδρομής και αναψυχής και όχι μόνο την ανάδειξη του κεντρικού ιστού του Ληθαίου όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ολοκληρωμένη και σύγχρονη μελέτη για ένα ενιαίο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει το κέντρο με τις συνοικίες ακόμη και κάποια κοντινά χωριά εκτός πόλης.

Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου με ταυτόχρονη μείωση των θέσεων πάρκινγκ στα κεντρικά σημεία. Περαιτέρω διεύρυνση του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας με την ανάλογη υποστήριξη σε υλικοτεχνικά μέσα (πχ Γερανοί). Θέσπιση και εφαρμογή κανόνων ωραρίου για τα φορτηγά που εφοδιάζουν τα καταστήματα. Πλήρης εφαρμογή του ΚΟΚ και αυστηρά πρόστιμα για πεζούς, ΙΧ, ποδηλάτες. Τοποθέτηση φαναριών στις κεντρικές διαβάσεις πεζών, ενώ οι περιφερειακές διαβάσεις θα λειτουργούν με φανάρια που θα έχουν κουμπί έναρξης.

Τακτική συντήρηση και ασφαλτόστρωση των οδοστρωμάτων αλλά και βελτίωση των πεζοδρομίων που είναι σε άθλια κατάσταση. Ανάδειξη και ανάπλαση όλων των πάρκων της πόλης με ποικίλη θεματολογία (όπως πχ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης), με μικρά υπαίθρια θεατράκια, με άπλετο φωτισμό και κιόσκια ώστε να αποτελέσουν μικρές κοιτίδες πολιτισμού, ξεκούρασης, δημιουργικότητας, και έκφρασης των πολιτών. Ίδρυση Μουσείου αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του πλούσιο σε ευρήματα ιστορικού μας παρελθόντος (τα Τρίκαλα είναι η μόνη θεσσαλική πόλη που δεν έχουν Αρχαιολογικό Μουσείο). Ανάδειξη του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου Τρίκκης που φυτοζωεί τόσα χρόνια.

Πιλοτική και καθολική εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης σκουπιδιών ευρέως φάσματος, με σκοπό την οικολογική συνείδηση των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του δήμου από τα έσοδα που θα προκύψουν.

Υπάρχουν πολλά ακόμη στο μυαλό μου που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να γίνει η πόλη μας μία πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη και όχι μία μικρογραφία ευρωπαϊκής πόλης που εκμεταλλεύεται ίσως το γεγονός μιας κατάστασης Ζούγκλας που επικρατεί στις άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να εγκωμιάζεται συνεχώς από τα διάφορα site.

Το θέμα δεν είναι να παίρνονται κάποιες αποφάσεις και να γίνονται κάποια έργα σπασμωδικά που σκοπό έχουν συνήθως την ανάδειξη μόνο του κέντρου, αλλά να είναι ολοκληρωμένα, να αγγίζουν το σύνολο των κατοίκων της πόλης και να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Στην φωτογραφία βλέπετε την κοίτη του Ληθαίου ποταμού στην περιοχή Κουτσομηλίων-Σεισμοπλήκτων, 500 μέτρα μετά τον κεντρικό ιστό. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η κοίτη του ποταμού λίγο μετά το Κουρσούμ τζαμί.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, ουρανός, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Με θάρρος, παρρησία, και αγάπη για την πόλη μου.
Αριστοτέλης Κερασοβίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης