Την ώρα που ανοίγει νέος κύκλος «κόκκινων», κυρίαρχα επιχειρηματικών δανείων, οι γύπες των δανείων σε τράπεζες, funds και servicers δεν διστάζουν να βγάλουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» ακόμη και εργατικές κατοικίες ευάλωτων κατά τεκμήριο πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο φθινόπωρο βγήκαν σε πλειστηριασμό δύο εργατικές κατοικίες, μία στο Δοξάτο Δράμας και μία στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα η Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας Galaxy II funding με έδρα το Δουβλίνο προχώρησε στον πλειστηριασμό για ποσό κατάσχεσης 50.000 ευρώ. Παρότι δεν είναι γνωστό το ποσό που αγοράστηκε το συγκεκριμένο δάνειο, θεωρείται σίγουρο ότι δεν έχει αγοραστεί με πάνω από 8.000 ευρώ. Με δεδομένο δε ότι ο πλειστηριασμός έκλεισε στις 40.000 ευρώ, καθίστανται προφανή τα κέρδη του fund, που ουδείς μπορεί να εξεύρει τον μέτοχο αυτής της ιρλανδικής εταιρείας.
Ολα αυτά συμβαίνουν παρά την απόφαση του Αρειου Πάγου (570/2015) που απαγορεύει την κατάσχεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναγράφει: «α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή». Πρόκειται για απόφαση που στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία που ορίζει επί λέξει: «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς κάνει η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) που έχει συγχωνεύσει τον πρώην ΟΕΚ. Ειρήσθω εν παρόδω, στην εργατική κατοικία στη Ξάνθη για την οποία διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός όχι μόνο υφίσταται εγγραφή υποθήκης υπέρ του ΟΕΚ, αλλά ο «κόκκινος» δανειολήπτης συνεχίζει να οφείλει στη ΔΥΠΑ (καθολική διάδοχος του ΟΕΚ). Οπως προκύπτει λοιπόν, ουδεμία ενέργεια που να προασπίζει όχι μόνο την περιουσία του οφειλέτη αλλά και το συμφέρον της ΔΥΠΑ καταγράφηκε, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΕ, τ. ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ).
Σε εμάς το κομμουνιστικό μας κράτος μας έδινε σπίτια δωρεάν.
Στον καπιταλισμό τα παίρνουν τα funds ( οι διαχειριστές κεφαλαίων)
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Ρίχτα Μπολσεβίκε, άρχισε να μας παίρνει ο ύπνος εδώ μέσα και το ξεφτέρι δε φάνηκε ακόμη. Μήπως πήρε το Αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο που σε φέρνει πίσω μετά από 4 χρόνια;
Η μεγάλη απάτη της υπόθεσης είναι ότι ο Ελληνικός λαός μέσω των φόρων του, που πάνε στον κρατικό κορβανά (προϋπολογισμό) πλήρωσε τις τράπεζες.
Και να τώρα πως του συμπεριφέρονται….
Πες τα Μπολσεβίκε ..πέστα ..μπας και ξυπνήσουν
για να δούμε το φωνή λαού οργή θεού.