Τελικά, πόσο προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Reviewed by Momizat on . Ολοι έχουμε καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις. Θυμόμαστε τα exit poll στις εκλογές του 200, που έδιναν ως νικητή των κλογών το κόμμα της ΝΔ, αλλ Ολοι έχουμε καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις. Θυμόμαστε τα exit poll στις εκλογές του 200, που έδιναν ως νικητή των κλογών το κόμμα της ΝΔ, αλλ Rating: 0

Τελικά, πόσο προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τελικά, πόσο προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ολοι έχουμε καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις. Θυμόμαστε τα exit poll στις εκλογές του 200, που έδιναν ως νικητή των κλογών το κόμμα της ΝΔ, αλλά κατά τις 2 το πρωί, η Β΄Αθήνας κυρίως έδωσε τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Ή τις εκλογές του Μαΐου 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε κοντά στο 6% και το ΠΑΣΟΚ περί το 25%…
Ετσι και σήμερα. Κυκλοφορούν τρεις δημοσκοπήσεις στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Οι δύο δίνουν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και η τρίτη, τον δείχνει να αρχίζει να απογειώνεται. Ενώ μια άλλη δημοσκόπηση, τρεις ημέρες πριν, έδινε και πάλι προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τρεις μονάδες. Γενικά, το συμπέρασμα είναι ότι προηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά… άγνωστο κατά πόσο προηγείται. Ή είναι τόσο γνωστό;

Συγκεκριμένα:

Στα όρια του στατιστικού λάθους κινείται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο. Πρωτιά με οριακή διαφορά 0,6% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Στην πρόθεση ψήφου: ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, ΝΔ 21,6%, Χρυσή Αυγή 7,7%, ΠΑΣΟΚ 4,7%, ΚΚΕ 4,6%, ΑΝΕΛ 4,3%, ΔΗΜΑΡ 3,2%

Το 45% των πολιτών θεωρεί πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το 33% θεωρεί πιο αξιόπιστο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του 27% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το 67% μάλιστα δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.
Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8%.
Αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ΝΔ 19,7%, Χρυσή Αυγή 6,9%, ΠΑΣΟΚ 4,3%, ΚΚΕ 3,4%, ΑΝΕΛ 3,2%, ΔΗΜΑΡ 2,5%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.
Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων.
Η τρίτη δημοσκόπηση

Διαφορετικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs.gr σε σχέση με αυτές της Alco και της Metron Analysis που δίνουν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21% στην πρόθεση ψήφου. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει ποσοστό 1,6%. Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ. Ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει μόλις το 1,1%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,9% των ερωτηθέντων.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%. Οι ΑΝΕΛ αναδεικνύονται τέταρτο κόμμα με 5,9% ενώ με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,8% Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό με 4,9%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη για το όριο του 3%, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 2,7%.

Η τέταρτη δημοσκόπηση

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 23% έναντι 20% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου καταγράφει γκάλοπ της Pulse RC για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως δύσκολα μπαίνει στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνει 2,5%. Η ίδια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,5%, η ΝΔ 22,5%, η Χρυσή Αυγή 12%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 5% και η ΔΗΜΑΡ 3%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με μικρή διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Η δημοσκόπηση της Pulse RC καταγράφει επιπλέον το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την προτίμηση για τη διαχείριση της οικονομίας, στοιχείο που διαφοροποιεί τα πολιτικά δεδομένα.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή