Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη «βλέπει» η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Reviewed by Momizat on . Ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης. Η Ελληνική Ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης. Η Ελληνική Rating: 0

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη «βλέπει» η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη «βλέπει» η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων

Ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων εντοπίζει κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΔΕΥ, ειδικά στην Κρήτη έχουν αναγνωριστεί νέες δομές οι οποίες μοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Ζορ. Στα δύο τελευταία κοιτάσματα, σε Ισραήλ και Αίγυπτο, εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Εταιρία, η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για την απεικόνιση ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί και καλύπτουν τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα. Όσον αφορά το Ιόνιο, η μελέτη αυτή τη φορά εστιάζει στο κεντρικό Ιόνιο. Με τη συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώνονται οι εργασίες οι οποίες καλύπτουν πλέον όλη την υπεράκτια επικράτεια της δυτικής Ελλάδας.

15 σεισμικές γραμμές

Στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 χλμ. Περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο οργανικής ύλης. Στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 χλμ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένοι επιστήμονες της εταιρίας στους τομείς της Γεωφυσικής και της Γεωλογίας, εργάστηκαν σε περιβάλλοντα τα οποία διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της ανατολικής Μεσογείου όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι τεχνικές μελέτες και για τις δύο περιοχές είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι την επιτάχυνση των μελλοντικών διαδικασιών και παραχωρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως από τις μέχρι στιγμής έρευνες σε «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί ή είναι υπό παραχώρηση έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 30 περιοχές-στόχοι για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή