Τετραπλό “ΟΧΙ” σε επερχόμενο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ Reviewed by Momizat on . Καταπέλτες οι τρικαλινοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι ενάντια στα νέα σχέδια του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ και γενικά για τις αλλαγές στην υγεία. Παραχώρησα Καταπέλτες οι τρικαλινοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι ενάντια στα νέα σχέδια του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ και γενικά για τις αλλαγές στην υγεία. Παραχώρησα Rating: 0

Τετραπλό “ΟΧΙ” σε επερχόμενο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ

Τετραπλό “ΟΧΙ” σε επερχόμενο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ

Καταπέλτες οι τρικαλινοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι ενάντια στα νέα σχέδια του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ και γενικά για τις αλλαγές στην υγεία.

Παραχώρησαν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι (πλην, φυσικά, των νοσοκομειακών γιατρών). Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη μετείχαν οι: Βασίλης Μουργελάς, διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Νίκος Σακκάς, πρόεδρος των ιατρών του ΙΚΑ Τρικάλων, Γιώργος Πέτρου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, Ελένη Μητσιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Τρικάλων. Το σχέδιο, που πήρε τον χαρακτήρα εντολών από την τρόικα, ουσιαστικά ενιαιοποιεί τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ και τις μεταφέρει στο ΕΣΥ, αλλά με κύριο φορέα λειτουργίας τις ΥΠΕ. Επίσης, επειδή ο ΕΟΠΥΥ γίνεται μόνο «αγοραστής» υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος. Δηλαδή, θα επιλέγει πού θα κατευθυνθούν οι ασθενείς.

Με άλλα λόγια, θα μπορεί να εισάγεται ιδιωτικός φορέας στο δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς, όμως, αυτός να είναι ο απλός γιατρός, αλλά – το πιθανότερο – εταιρίες. Βεβαίως, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να «συνασπίζονται» και να ιδρύουν πολυιατρεία. Θα μπορούν, όμως, να ανταγωνιστούν εξειδικευμένες παροχές που θα έχουν ιδιωτικές κλινικές; Εξ ου και η διαφωνία του κ. Πέτρου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι διαγράφονται γιατροί από το ΙΣΤ, διότι αναχωρούν για άλλες χώρες.

Επίσης, ο νέος σχεδιασμός, βάζει και τους ιδιώτες γιατρούς να μαλώνουν μεταξύ τους. Διότι προβλέπει, ορθώς, τον οικογενειακό γιατρό (όπως και δεκάδες άλλοι σχεδιασμοί…), αλλά αυτός θα είναι ο της γενικής ιατρικής, παιδίατρος και παθολόγος. Αυτοί θα ορίζουν, αν χρειάζεται περαιτέρω παραπομπή. Οπότε, οι άλλες ειδικότητες φοβούνται μη δημιουργηθεί ένα είδος μπλοκαρίσματος.

Ως προς τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας, αν υλοποιηθεί ο τροικανός σχεδιασμός σε έναν μήνα (!), θα κλείσει. Κι ας κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια, όπως ανέφερε ο κ. Μουργελάς, να περιοριστούν λίστες αναμονής και προμήθειας φαρμάκων, κι ας διπλασιάστηκαν οι προσεχρόμενοι, κι ας λειτούργησε ξανά το μικροβιολογικό εργαστήριο (μερικά από τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μουργελάς). Ουσιαστικά, ένα ολόκληρο κτήριο, που αγόρασε το ΙΚΑ με λεφτά του λαού, θα αχρηστευθεί, καθώς παραμένει άγνωστο, αν θα λειτουργεί ως πρωτοβάθμιος φορέας υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας. Αν συμβεί αυτό, τότε στην πόλη θα υπάρχει ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας, αλλά σε Καλαμπάκα, Φαρκαδόνα, Πύλη, τα υφιστάμενα, με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό. Και, επομένως, εφ’ όσον όλοι οι γιατροί θα δουλεύουν παντού, θα μετακινούνται όπου δη, με ανάλογες εξισώσεις στις αμοιβές (προς τα κάτω, πιθανώς). Γι’ αυτό και αντέδρασε ο κ. Σακκάς, αφού ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Ο οποίος επισήμανε την ύπαρξη 33 γιατρών με συμβάσεις, 6 μονίμων 43 υγειονομικών και 4 διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Υπενθύμισε, δε, ότι ο προεδρεύων της επιτροπής σύνταξης του σχεδίου, είχε μεταφέρει στον ΕΟΠΥΥ, χρέος 850 εκατ. ευρώ ως διοικητής του ΟΠΑΔ.

Πάντως, το ζήτημα των γιατρών συνοδεύεται και από αυτό των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι «μυρίζονται» διαθεσιμότητα ή μετακίνηση ή μετάταξη. Εξ ού και η κα. Μητσιάδη αντέδρασε στο πιθανό κλείσιμο της ΝΜΥ, υπενθυμίζοντας την προσφορά του σε πλήθος ιατρικών εξετάσεων.

Κοινή συνισταμένη, πάντως, όλων των παραχωρησάντων τη συνέντευξη (που προέρχονται και από διαφορετικούς κομματικούς χώρους…. κυβερνητικούς…) ήταν η αγωνία τους να υπάρξει ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Αγωνία που εκφράστηκε με τη συνέντευξη, αλλά, ουσιαστικά, δείχνει και την ανησυχία για το υπάρχον σύστημα. Το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει το προ 30ετίας πρωτοπόρο ΕΣΥ. Το οποίο, ναι μεν χρειάζεται αλλαγές, αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που επιχειρείται, αφού είναι προφανής η πρόθεση για εισαγωγή  δεδομένων, σε όλο το φάσμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προς όφελος κάποιων άλλων. Ποιων; Θα φανεί στην πορεία. Εξ άλλου, πλέον ο ιατρικός κλάδος αναλαμβάνει δράση, αφού αναμένεται και η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή