Τζάκια σβηστά, βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία Reviewed by Momizat on .   Τον περιορισμό, κατά το δυνατό, της άσκοπης χρήσης τζακιών, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί συνιστούν στους πολίτες με κοινή ανακοίν   Τον περιορισμό, κατά το δυνατό, της άσκοπης χρήσης τζακιών, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί συνιστούν στους πολίτες με κοινή ανακοίν Rating: 0

Τζάκια σβηστά, βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία

Τζάκια σβηστά, βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία

 

Τον περιορισμό, κατά το δυνατό, της άσκοπης χρήσης τζακιών, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί συνιστούν στους πολίτες με κοινή ανακοίνωσή τους το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

 

Διαβάζοντας την προαναφερόμενη ανακοίνωση – έκκληση, κατέληξα, χωρίς, μπορώ να πω, ιδιαίτερη δυσκολία, στο συμπέρασμα ότι για να φτάσουν δύο συν-αρμόδια (να φροντίζουν για την καλή μας υγεία) υπουργεία να την εκδώσουν, θα πει ότι το πρόβλημα (με τα –ασκόπως ενίοτε- αναμμένα τζάκια) έχει προσλάβει πια επικίνδυνες διαστάσεις, μολονότι, να σκεφτείς, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα. Ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ και δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία εκ μέρους των υπευθύνων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατόν το κακό.

(Παρα)Καλούνται, λοιπόν, οι πολίτες να περιορίσουν την υπερβολική χρήση τους, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, οπότε συγκεντρώνεται σύμπασα η οικογένεια και του δίνουν και καταλαβαίνει, κατακλύζοντας την ατμόσφαιρα με αποπνικτική αιθαλομίχλη ενίοτε δε και με βαριά τσίκνα (από ψημένα κρέατα, ψάρια κ.λπ., εννοείται).

Ας κάψουν, βρε αδερφέ, στο κάτω κάτω, και λίγο πετρέλαιο, δεν χάθηκε ο κόσμος, καθότι, σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες, δεν ρυπαίνει το περιβάλλον τόσο όσο υποστηρίζουν μερικοί επαγγελματίες κινδυνολόγοι. Και εν πάση περιπτώσει, ας σκεφτούμε λίγο τι θα το κάνουν οι «εφτά αδελφές» εταιρείες που το παράγουν και εφοδιάζουν την παγκόσμια αγορά. Για να μην πούμε, βέβαια, από  πού θα εισπράξει, τελικά, φόρους και έσοδα  το ταλαίπωρο ελληνικό δημόσιο.

Η διυπουργική απόφαση δεν έρχεται να θέσει απλώς το ζήτημα στις πραγματικές του βάσεις και διαστάσεις αλλά –το κυριότερο- να φέρει και τους χρήστες των τζακιών ενώπιον των σοβαρών ευθυνών τους. Από τον τρόπο που θα το διαχειριστούν εξαρτάται πια αν θα υπάρξει ευνοϊκό αποτέλεσμα. Από το πόσο συνετά, δηλαδή, θα αντιδράσουν ως υπεύθυνοι πολίτες. Όχι για να συμμορφωθούν μόνο προς τις υποδείξεις των αρμοδίων (που ξέρουν καλά και δίκαια ανησυχούν), αλλά να αποδείξουν έμπρακτα πόσο είναι εις θέσιν να σταθμίζουν κάθε φορά τα πράγματα και ανάλογα να αποφασίζουν. Ιδίως  δε στα ευαίσθητα θέματα της δημόσιας υγείας.

Αλλά, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρύου, όταν γίνει πια ανυπόφορο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε: Φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα. Ακόμη και το (συκοφαντημένο) μαγκάλι. Αρκεί να ξέρει κανείς και να τηρεί πιστά τους βασικούς κανόνες. Ας μην ξεχάσουμε, εν εσχάτη ανάγκη, και τις μπόλικες κουβέρτες.

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, πάντως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θέλουν οι πολίτες να επιλέξουν τα Σαββατοκύριακα, ας προτιμήσουν κάποια απόδραση στην ύπαιθρο χώρα. Έχει τόσες φυσικές ομορφιές. Και δεν είναι ανάγκη ο τόπος προορισμού να διαθέτει, ντε και καλά, χιονοδρομικά και άλλες τέτοιες (ξενικής καταγωγής) ανέσεις και πολυτέλειες που το μόνο που ικανοποιούν (αν δεχθούμε ότι όντως ικανοποιούν), εν τέλει, είναι η ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Καλά όλα τα παραπάνω θα πει κανείς, αλλά με τι χρήματα; Εύλογο και κατανοητό το ερώτημα, αλλά προσωπικά ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι αρμόδιος να διατυπώσω κάποια ικανοποιητική απάντηση. Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω (αυτό το μπορώ ωστόσο) την κοινότοπη αλλά σοφή διαπίστωση ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν (ούτε οικονομικά) αδιέξοδα. Κάποιος καλός (από μηχανής) Θεός θα φροντίσει, κοντά στα τόσα άλλα που μας εξασφαλίζει, και γι’ αυτό. Μέχρι τότε, όμως, ας έχουμε σβηστά τα τζάκια κι ας αρκεστούμε στην αισθητική τους απόλαυση. Ιδίως αν είναι φτιαγμένα από μερακλίδικα μαστόρικα χέρια και κατάλληλα διακοσμημένα.

Και για να συνοψίζουμε θα λέγαμε ότι, μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ανθρώπου, βεβαιώνει ότι (ο άνθρωπος) είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά πλάσματα στη φύση. Ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Επομένως, γιατί όχι και στο  (περαστικό άλλωστε) κρύο;

 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

16/12/2013

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας