"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Τζαμάλα, αποκριάτικο ξεφάντωμα στα Τρίκαλα από το Εργαστήρι Χορού και Πολιτισμού «Χοροζήν» και τον Δήμο Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Εργαστήρι Χορού και Πολιτισμού «Χοροζήν» και ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνουν για πρώτη φορά στα Τρίκαλα μια μεγάλη γιορτή για το τέλος του Τριωδίου. Η περίφημη «Τζαμάλα», ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με σπουδαίους μουσικούς στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, θα γεμίσει τον χώρο με μουσική μέχρι αργά το βράδυ και θα αποτελέσει το έναυσμα για τις γιορτές της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στα Τρίκαλα.

Γύρω από τη φωτιά σημαντικοί μουσικοί καλούν τους/τις τρικαλινούς/ες και επισκέπτες/τριες στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2023 στην Ομπρέλα Ζογγολόπουλου, να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να γλεντήσουν υπό τους ήχους χάλκινων οργάνων.

Το υπαίθριο γλέντι θα ξεκινήσει με πατινάδα από την αρχή του πεζόδρομου της Ασκληπιού και θα καταλήξει στη φωτιά στην ομπρέλα Ζογγολόπουλου, όπου τα μέλη του “ΧΟΡΟΖΗΝ” θα προσφέρουν δωρεάν κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η αρχή του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη παρουσία της φωτιάς να κρίνεται αναγκαίας σημασίας και συμβολικότητας, καθώς έχει καθαρτήριο και εξαγνιστικό ρόλο σε όλες τις διαβατήριες τελετουργίες. Λειτουργώντας η ίδια ως μέσον αναγέννησης ουσιαστικά προσδίδει στο όλο δρώμενο μια μορφή ευετήριας τελετής για είσοδο σε χρονιά με καλή σοδειά, αφού συμβολικά οι Απόκριες αποχαιρετούν τον χειμώνα, εισάγοντας τον κόσμο στην άνοιξη και τις αγροτικές εργασίες. Στο πέρασμα των χρόνων η «Τζαμάλα»  αποτέλεσε έναν ιδιότυπο εορτασμό της Αποκριάς κυρίως στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και με διαφορετική ονομασία σε μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου, όπου μεταμφιεσμένοι και μη, στήνουν ένα ολονύκτιο γλέντι γύρω από τη φωτιά με χορό, τραγούδι και κρασί, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία φέτος να μετάσχουν τρικαλινοί και επισκέπτες. Την μπάντα των Χάλκινων πλαισιώνουν οι μουσικοί: Δημήτρης Παράσχος κλαρίνο, Θωμάς Γρηγορόπουλος τραγούδι, Πέτρος Πιπιλιάρης ακορντεόν, Αντώνης Παπαδόπουλος γκραν κάσα, Θοδωρής Σοταράς κορνέτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης