Η προώθηση των ελληνικών τοπικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας στον πρωτογενή τομέα, ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο του 4ου Γύρου Διυπουργικών Διαβουλεύσεων του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη
Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό ομόλογό του Χανς Φούχτελ, καθώς και στην Ολομέλεια του 4ου Γύρου μαζί με τους εκπροσώπους όλων των υπουργείων από τις δύο χώρες.
Στη συζήτηση με τον κ. Φούχτελ δόθηκε έμφαση στα θέματα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά (αγρο-φωτοβολταϊκά), στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα (βιολογικά, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), καθώς και στη διμερή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο Τρικαλινός Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των προβλημάτων που επιβαρύνουν την αγροτική παραγωγή όπως είναι η έλλειψη νερού.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα φιλόδοξο σχέδιο που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση για την ορθολογική διαχείριση του νερού, την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων και την κατασκευή σύγχρονων κλειστών αρδευτικών δικτύων. Παράλληλα, επισήμανε τα οφέλη από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας εξήρε την αξία των ελληνικών τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και διακρίνονται για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, στηρίζοντας την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, ώστε να κατακτήσουν στις αγορές τη θέση που τους αξίζει.
Τέλος, ο Υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της φυτοπροστασίας και της γεωργίας ακριβείας, ώστε οι Έλληνες αγρότες να ενσωματώσουν στην παραγωγή τα πλέον σύγχρονα εργαλεία που θα διασφαλίσουν την ταχεία μετάβαση σε ένα ψηφιακό, πράσινο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.