"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Την Παρασκευή αποφασίζουν οι δικηγόροι για το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

dikigoroi

Την Παρασκευή αποφασίζουν οι δικηγόροι για το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που περιλαμβάνεται ανάμεσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.

Λόγω του εσπευσμένου χαρακτήρα της προώθησής του στη Βουλή, συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την Παρασκευή στις 14.00 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΣΑ για να εξετάσουν τις διατάξεις του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Οι δικηγόροι καλούν πάντως την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να υιοθετήσουν το τελευταίο Σχέδιο που συντάχθηκε από την αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (επιτροπή Κράνη) στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχαν τους τελευταίους μήνες.

Όπως επισημαίνουν ο δικηγορικός κλάδος έχει αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014 “την προηγούμενη απόπειρα να διασαλευτεί η δικονομική τάξη απορρίπτοντας με ποσοστό 93% το Σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας που παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις αρχές της δίκαιης δίκης”.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, θεωρεί πως το εκείνο Σχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, οι δικηγόροι εκτιμούν πως με το επεξεργασμένο σχέδιο του νέου κώδικα πολιτικής δικαιοσύνης από την επιτροπή Κράνη “επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης ” ενώ κάθε απόκλιση από αυτό ή απόπειρα επαναφοράς του προηγούμενου Σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, “έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας και την κοινωνία”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης