"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

«Της Ντροπής»: Διηγήματα για την Αμμόχωστο στο Μουσείο Τσιτσάνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι εκδόσεις «Μελάνι» και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Κύπριας συγγραφέως Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη με τίτλο «Της ντροπής». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου, ώρα 19:30, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συμπολίτης σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, ενώ σε ερωτήσεις του κοινού θα απαντήσει η συγγραφέας.

Το βιβλίο

 […] Όχι, όχι! Καμιά λέξη στο χαρτί. Ούτε μια. Ξέρει τι θέλει να γράψει· για τι ποθεί να μιλήσει. Μα ξέρει ακόμα, πως, αν βάλει κάτω αυτές τις λέξεις με τον τρόπο που τις έχει ταιριάξει στο μυαλό της, αν γράψει αυτήν την ιστορία που θα ‘ναι βαμμένη με το φως της ανατολής, που θα ‘χει το άρωμα των ανθών της πορτοκαλιάς και το βαθύ ήχο του ταμπουρά, που θα ‘χει αρχή και μέση, κι ένα τέλος καλό, σαν το «ώπα» του λεβέντικου χορού, ξέρει, πως μετά την τελευταία τελεία, όλο το κουράγιο μέσα της θα έχει στερέψει. Μετά από αυτό το τέλος, δε θα μπορεί πια να αντέξει την πραγματικότητα. Κι ούτε θα ‘χει μείνει πια κάτι άλλο για να γράψει.

73 μικρές ιστορίες περιλαμβάνει η συλλογή με τίτλο Της ντροπής που όλες αναφέρονται στην Αμμόχωστο· την πόλη που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, καταλυμένη από την τούρκικη στρατιωτική εισβολή του 1974, βιασμένη λεηλατημένη, αλυσοδεμένη.

Από το 2020, όταν η Τουρκία επέτρεψε την είσοδο σε συγκεκριμέ-νους δρόμους της πόλης, οι παλιοί της κάτοικοι ψάχνουν να βρουν στα συντρίμμια την παλιά τους ζωή. Η συγγραφέας, πολίτης κι εκείνη αυτού του τραγικού τόπου, αφήνει σκέψεις και αναμνήσεις να γίνουν λέξεις, ιστορίες κι τις αφήνει να πετάξουν ελεύθερα πάνω από την πόλη· κάποτε ακούγονται σαν κραυγές πόνου, άλλοτε σαν νανούρισμα, σαν τα παραμύθια που μας λέγανε στα παιδικά μας χρόνια, κι άλλοτε πάλι, σαν μικρές ευχές, αν μπορούσε ποτέ να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα όσα προηγήθηκαν κι όλα όσα ακολούθησαν εκείνη την εισβολή, ήταν, λέει η συγγραφέας, μια μεγάλη ντροπή.

Το πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι ότι καθένα από τα 73 μικρά διηγήματα συνοδεύεται από μια φωτογραφία (που αποτέλεσε και την έμπνευσή του) την οποία μπορεί ο αναγνώστης να δει, σκανάροντας τις σελίδες του βιβλίου μέσω της εφαρμογής QRcode.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη γεννήθηκε το 1958 στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Μετά την τούρκικη εισβολή το 1974 και την κατάληψη της πόλης της, έζησε στην Αθήνα και στην Πράγα της Τσεχίας. Σπού-δασε Οικονομικά στην Αθήνα και Στατιστική στο Seattle των ΗΠΑ. Από το 2001, εργάζεται στην Πράγα μαζί με τον σύζυγό της στην προσωπική τους κατασκευαστική εταιρεία. Έχει γράψει οχτώ μυθιστο-ρήματα και δυο συλλογές διηγημάτων. Το πρώτο της μυθιστόρημα βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου, δύο άλλα τιμήθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ τα υπόλοιπα περιλήφθηκαν στη βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο της Κύπρου. Έργα της μεταφράστηκαν στα τσέχικα, ρουμάνικα και τούρκικα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης