Τιμήθηκε με τον γερμανικό «Χρυσό Σταυρό» Ελληνίδα από τη Χρυσομηλιά Reviewed by Momizat on . Για τα 25 χρόνια υπηρεσίας της σε κοινωνικό φορέα του γερμανικού κράτους   Τριάντα τρία χρόνια παρουσίας στη Γερμανία συμπληρώνει φέτος η Ιωάννα Ζαχαράκη, στην Για τα 25 χρόνια υπηρεσίας της σε κοινωνικό φορέα του γερμανικού κράτους   Τριάντα τρία χρόνια παρουσίας στη Γερμανία συμπληρώνει φέτος η Ιωάννα Ζαχαράκη, στην Rating: 0

Τιμήθηκε με τον γερμανικό «Χρυσό Σταυρό» Ελληνίδα από τη Χρυσομηλιά

Τιμήθηκε με τον γερμανικό «Χρυσό Σταυρό» Ελληνίδα από τη Χρυσομηλιά

Για τα 25 χρόνια υπηρεσίας της σε κοινωνικό φορέα του γερμανικού κράτους

 

Τριάντα τρία χρόνια παρουσίας στη Γερμανία συμπληρώνει φέτος η Ιωάννα Ζαχαράκη, στην οποία απονεμήθηκε πρόσφατα ο Χρυσός Σταυρός για τα 25 χρόνια υπηρεσίας σε κοινωνικό φορέα του γερμανικού κράτους.

Με καταγωγή από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, ένα χωριό με κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές πολύτεκνες οικογένειες, η Ιωάννα Ζαχαράκη, φιλόλογος- κοινωνιολόγος, μένει στη Γερμανία από το 1981. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών και εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στον Φορέα της Διακονίας Ρηνανίας Βεσταφαλίας Λίππε.

Με το απολυτήριο του λυκείου στις αποσκευές της, η Ιωάννα Ζαχαράκη πήγε στη Γερμανία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Υπηρέτησε πέντε χρόνια στην Κοινωνική Υπηρεσία Σόλινγκεν, προτού αναλάβει καθήκοντα ως Εισηγήτρια Σύμβουλος για θέματα ενσωμάτωσης και διαπολιτισμικότητας στον Κοινωνικό Φορέα της Διακονίας Ρηνανίας, που είναι αρμόδιο και για τα κρατίδια Σάαρλαντ και Ρηνανίας- Παλατινάτου. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η αρμοδιότητα της Ιωάννας Ζαχαράκη επεκτάθηκε και στην περιοχή της Βεστφαλίας.

Στο πλαίσιο της εργασίας της, συντονίζει τις τοπικές υπηρεσίες για θέματα μετανάστευσης, συμβουλεύει τις οργανώσεις και μέλη του Φορέα της, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών, είναι υπεύθυνη για τον προγραμματικό σχεδιασμό και μετεξέλιξη των υπηρεσιών αλλά και για θέματα επιμόρφωσης. Έχει επίσης ρόλο συμβουλευτικό ανάμεσα στα υπουργεία και στον Φορέα που εργάζεται σε επίπεδο κρατιδίου αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχεδιάζει, συνοδεύει και διεξάγει διαπολιτισμικά προγράμματα. Έχει ειδικευτεί στον τομέα διαπολιτισμικής ικανότητας, πάνω στον οποίο διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ και του Ντίσελντορφ. Εκτός αυτού διδάσκει, επίσης, θέματα γύρω από τις διανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορά και αντιμετώπιση διενέξεων, διαπαιδαγώγηση Αξιών. Στα ίδια θέματα εκπαιδεύει παιδαγωγούς καθώς επίσης και δημόσιους υπαλλήλους για τη μεθοδευμένη και σωστή εξυπηρέτηση του κοινού. Πάνω στα παραπάνω θέματα έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών συγγραμμάτων.

H Ιωάννα Ζαχαράκη δραστηριοποιείται στα κοινά και εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Σόλινγκεν. Είναι, επίσης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης.

Στην τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Ένταξης και Κοινωνικών Υποθέσεων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Περιφερειακής Διοίκησης Αρνσμπεργκ, ο Γενικός Πρόξενος Ντίσελντροφ Γρηγόριος Δελαβέκουρας αλλά και εκπρόσωποι της επιστήμης και εκπαίδευσης, όπως επίσης και υπάλληλοι της Διακονίας.

Ο διευθυντής της κ. Ζαχαράκη, Νίκολαους Ίμερ, ο οποίος τής απένειμε το Χρυσό Σταυρό, εξήρε τη δράση της και ο καθηγητής Δρ. Έπενστάιν αλλά και ο διευθυντής της τοπικής υπηρεσίας Σόλινγκεν, Χερστ Κος, αξιολόγησαν τις πολλές δραστηριότητές της κ. Ζαχαράκη, όπως την ίδρυση δικτύων, του ελληνογερμανικού παιδικού σταθμού ΕΣΤΙΑ, την Πρωτοβουλία Διαπαιδαγώγησης Αξιών, τις επιστημονικές εκδόσεις και τα διάφορα προγράμματα, που χαίρουν δημοσιότητας, αλλά και τον προσανατολισμό της στην επίτευξη στόχων.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, Ενσωμάτωσης και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και της Περιφερειακής Διοίκησης Αρνσμπεργ, Μπάρμπαρα Μποθ και Χέτμαν ευχαρίστησαν επίσης την κ. Ζαχαράκη για την υπεύθυνη εργασία της στις ομάδες εργασίας του υπουργείου, στις οποίες εκπροσωπεί τις υπηρεσίες του Φορέα της.

Από την πλευρά του, ο κ. Δελαβέκουρας εξήρε την πολύπτυχη δράση της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα μεγάλο γερμανικό ίδρυμα τιμά με το Χρυσό Σταυρό μία άξια και ικανή Ελληνίδα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ζαχαράκη αναφέρεται στην ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Φορέων στη Bόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, εξηγώντας ότι σε αυτό συμμετέχουν φορείς όπως ελληνικές κοινότητες τις περιοχής, ορθόδοξες ελληνικές ενορίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο Γερμανο–Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), ενδιαφερόμενα άτομα και εθελοντές, δημοτικοί σύμβουλοι ελληνικής καταγωγής καθώς και συνεργάτες της Διακονίας Ρηνανίας-Βεστφαλίας-Λίππε.

Σκοπός του Δικτύου είναι να συντονίσει το δυναμικό των συμμετεχόντων Φορέων, να ανταλλάσσει πληροφορίες για τις ανάγκες των νεοφερμένων και να παρέχει βοήθεια ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Μια πρώτη δραστηριότητα του Δικτύου ήταν η έκδοση ενός δίγλωσσου Οδηγού για τον προσανατολισμό των νεοφερμένων Ελλήνων γύρω από την Διαμονή και Εργασία στην Γερμανία. Μία ομάδα εργασίας του Δικτύου συνέλεξε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από θέματα που αφορούν τη διαμονή, την εκμάθηση γλώσσας, την εύρεση κατοικίας κ.λπ.

Η εργασία στο Δίκτυο γίνεται ως επί το πλείστον σε εθελοντική βάση. “Παράλληλα με την εργασία μας, συμβάλλουμε εθελοντικά, επειδή βλέπουμε τις ανάγκες των συμπατριωτών μας και θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να διευκολυνθεί η κατάστασή τους. Υπάλληλοι υπηρεσιών, δικηγόροι, μεταφραστές συνέβαλαν για να μπορεί γρήγορα να εκδοθεί ο οδηγός και να μοιραστεί. Αν δεν είχαμε αυτό το δυναμικό, θα αργούσαμε περισσότερο, αλλά και θα χρειαζόμασταν περισσότερα χρήματα για την έκδοσή του. Με την χρηματοδότηση του κρατιδίου και της Διακονίας πληρώσαμε μόνο τα έξοδα εκτύπωσης. Πρέπει να ειπωθεί, ότι η εθελοντική εργασία είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή” υπογραμμίζει η κ. Ζαχαράκη.

 

Αναγκαία η γνώση γλώσσας για όσους θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία

 

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, Έλληνες υπήκοοι που θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία οφείλουν να μάθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη γερμανική γλώσσα.

“Μόνο έτσι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να γνωρίσουν ανθρώπους, να συνεννοούνται στην καθημερινότητάς τους, να βρουν εργασία κλπ. Η γλώσσα είναι το ‘κλειδί’ της επιτυχίας. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην απλή καθημερινότητα, χρειάζονται το επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες. Το επίπεδο Β1 είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Εάν δε έχουν σκοπό να εξελιχθούν επαγγελματικά (γιατροί, επιχειρηματίες κλπ), χρειάζονται απαραίτητα τα επίπεδα Β2 ή και C1. Με C1 έχουν πρόσβαση σε γερμανικό πανεπιστήμιο” εξηγεί η δραστήρια Ελληνίδα.

 

(News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΜΠΕ)

Διαβάστε εδώ μια παλιότερη συνένετυξή της στο Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα για θέματα μετανάστευσης

Αφήστε το σχόλιο σας