"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.1 C
Trikala

Τιμή και δόξα στον θρυλικό καπετάν Κόζιακα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο θρυλικός καπετάν Κόζιακας, κατά κόσμον Θωμάς Πάλλας , ήταν από τουςπρώτους αντάρτες στη Θεσσαλία και πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος στα Κρανιά Ασπροποτάμου το 1917, και μεγαλωμένος στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, θα αποφοιτήσει από το Λύκειο και θα εισαχθεί στη Νομική Σχολή.

Εντάχτηκε από πολύ νέος στην αριστερά, στην ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ, και πολύσύντομα αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του στη Θεσσαλία, αλλάκαι πανελλαδικά – μία στάση θα του κοστίσει πολλές διώξεις στη δεκαετία του ’30.

Με την είσοδο των κατακτητών στην Ελλάδα, ο Θωμάς Πάλλας εντεταγμένος

στο κίνημα της αντίστασης, που μόλις αρχίζει καιγεννιέται,δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλία,στην Ήπειρο και στην ΑνατολικήΜακεδονία, στις τάξεις του ΕΑΜ

ΕΛΑΣ. Συντέλεσε αποφασιστικά στη δημιουργίατης ραχοκοκαλιάς του ΕΑΜ στην Πίνδο.Διετέλεσε καπετάνιος του 138ουΣυντάγματος και καπετάνιος της Μεραρχίας Ηπείρου του ΕΛΑΣ.

Το Σεπτέμβρη του 1943 οι άντρες της ιταλικής μεραρχίας Πινερόλο, μετά τησυνθηκολόγηση της χώρας τους, παραδόθηκαν μαζί με τα όπλα τους στους αντάρτες,με πολλούς από αυτούς να συμπαρατάσσονται με τους Έλληνες και να προσχωρούνστο Αντάρτικο. Το γεγονός έχαιρε εορτασμού. Οι αντάρτες της περιοχής Τρικάλων,με επικεφαλής τον Καπετάν Κόζιακα, πήγαν στην Πύλη (Πόρτα) Τρικάλων, όπουμαζεύτηκε και πολύς κόσμος για να τους υποδεχτεί.Το τμήμα του Αντάρτικουφορούσε φουστανέλες, γι’ αυτό το ονόμαζαν Ευζωνικό.

Εκείνη τη μέρα για τους αντάρτες και το λαό τραγούδησε ο ΒασίληςΤσιτσάνης, μαζί με την κομπανία του, ο οποίος λέγεται πως έφυγε ειδικά για τονεορτασμό, απ’ τη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόταν κι έφτασε στα Τρίκαλα.

Προς τιμήν των ανταρτών ο μεγάλος Τρικαλινός συνθέτης συνέθεσε το εξήςτραγούδι:

 Καλώς τα

ανταρτόπουλα απ’ τα νερά τα κρύα

που πολεμάνε στα βουνά για την ελευθερία.

 Κατέβηκε κι ο Κόζιακας απάνω απ’ το βουνό

παρέλαση να κάνει με το Ευζωνικό.

 Εδιάλεξε παιδάκια με μάτια γαλανά

ξέρουν να πολεμάνε για την ελευθεριά.

Ο καπετάν Κόζιακας, πιστός στα ιδανικά του μέχρι το τέλος της ζωήςτου,ορμητικός, γενναίος, μερικές φορές παρορμητικός, αλλά και διαπραγματευτής,δίκαιος, άνθρωπος που άγγιζε τους απλούς ανθρώπους της Θεσσαλίας,μετά τηΒάρκιζα πιάστηκε, βασανίστηκε απάνθρωπα, μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στηΔράμα όπου πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και καταδικάστηκε τρις εις θάνατον.Εκτελέστηκε στις 24 Ιανουαρίου 1949 στην αγριότερη φάση του Εμφυλίου πολέμου. Ήταν μόλις 32 ετών.

Ο τίτλος του καπετάνιου μεραρχίας του ΕΛΑΣ που κατέκτησε,δεν δόθηκε σε περισσότερους από 15 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης