Τιμή στον τρικαλινό Φιλικό, Αριστείδη Παππά Reviewed by Momizat on . Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – «Αριστείδης Παππάς» και η εφημερίδα «διάλογος» με τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας – Μου Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – «Αριστείδης Παππάς» και η εφημερίδα «διάλογος» με τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας – Μου Rating: 0

Τιμή στον τρικαλινό Φιλικό, Αριστείδη Παππά

Τιμή στον τρικαλινό Φιλικό, Αριστείδη Παππά

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – «Αριστείδης Παππάς» και η εφημερίδα «διάλογος» με τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, καλούν στη μουσικοφιλολογική εκδήλωση προς τιμή του τρικαλινού δασκάλου Αριστείδη Παππά – μέλους της Φιλικής Εταιρείας, που διοργανώνουν την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρόγραμμα εκδήλωσης
– Εισαγωγή – χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Αριστείδης Παππάς» κ. Κουφογιάννη Ευθυμίου.
– Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη
– Χαιρετισμός από τον δήμαρχο του Δήμου Τρικκαίων κ. Χρ. Λάππα.
– Χαιρετισμός του εκδότη του «διαλόγου» κ. Κρούπη Δημήτρη.
– Χαιρετισμός του διευθυντή του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Αριστείδης Παππάς» κ. Παπαευθυμίου Νικολάου.
– Ομιλία με θέμα «Η ζωή και η δράση του Αριστείδη Παππά» από τον κ. Τσιώλη Δημήτρη
– «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης».
– «Επιστολή Αριστείδη Παππά προς τον Χριστόδουλο Πρινάρη», Απαγγελία από τον μαθητή της ΣΤ’ τάξης Ντόβα Κωνσταντίνου
– «Πότε θα κάμει Ξαστεριά» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης».
– «Επιστολή Θεοδ. Δημάδη προς τον Διονύσιο Ρώμα για τον Αριστείδη Παππά»
– Απαγγελία κειμένου από τη μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης Θανασά Έφης
– «Θούριος του Ρήγα» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης».
– «Επιστολή Διονυσίου Ρώμα προς Αριστείδη Παππά» – Απαγγελία κειμένου από τη μαθήτρια της ΣΤ’ Γκουγκουστάμου Νεφέλης
– «Τσάμικος» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
– «Επιστολή Αριστείδη Παππά προς την Αρχή της Φιλικής Εταιρείας», Απαγγελία κειμένου από τον μαθητή της Ε’ τάξης Νάκα Γιάννη
– «Μάνα μου Τα Κλεφτόπουλα» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
– «Επιστολή Αλέξανδρου Υψηλάντη προς Εμμανουήλ Ξάνθο», Απαγγελία κειμένου από τη μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης Κατσίμπα Παναγιώτα
– «Μητέρα Μεγαλόψυχη» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
– «Φίλοι κι Αδέρφια» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
– «Το Χάραμα επήρα του Ήλιου τον Δρόμο» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
– «Δεύτε Παίδες των Ελλήνων» από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΣ – Ο ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ
Στη Φιλική Εταιρεία προέχουσα θέση κατείχε ο Αριστείδης Παππάς. Ο Ι. Φιλήμων, ο κυριότερος ιστορικός της Φιλικής Εταιρείας παρουσιάζει τον Αριστείδη Παπά ως «άνδρα εγκρατή πάσης ελληνικής παιδείας και ξένων γλωσσών, σύννου, εύγλωττον, μειλίχιον λίαν τους τρόπους, απεριορίστου δε πατριωτισμού και αυστηράς ηθικής, όστις άμα κατηχηθείς ειργάσθη διά πολλής ωφελείας υπέρ της Εταιρείας, θυσιάσας και την ζωή του διά το Γένος».
Ο Παπάς γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1783 και φοίτησε στην ακμάζουσα τότε σχολή της Τρίκκης, με τους εξαίρετους διδασκάλους Στέφανο Σταμκίδη από την Κοζάνη και τον Πολυζώη, ιερέα και διδάσκαλο από τα Βραγγιανά των Αγράφων. Από τους άριστους αυτούς διδάσκαλους πέτυχε σωστή παιδεία, όπως εμφανίζεται στις επιστολές του.
Μετά την αποφοίτησή του στη σχολή έγινε ιερέας και υπήρξε δάσκαλος, άγνωστο όμως το πότε και που. Επί πολλά χρόνια χάνουμε τα ίχνη του. Κατά τον Ευαγγελίδη το 1810 ( 27 ετών ) βρισκόταν στη Βιέννη όπου μαζί με τον καθηγητή της ελληνικής φιλολογίας στο αυτοκρατορικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, γνωστό διδάσκαλο του γένους Αθανάσιο Σταγειρίτη συνέταξαν προκήρυξη για την ελληνομάθεια η οποία αποσκοπούσε στο να παροτρύνει τους υπόδουλους Έλληνες να μορφωθούν.
Τον Αρ. Παπά μετά τη Βιέννη τον βρίσκουμε στη Νεάπολη της Ιταλίας όπου η αρχή της Φιλικής Εταιρείας έστειλε το 1818 τον Χριστόδουλο Λουριώτη για να κατηχήσει τους εκεί εμπόρους που ήταν πολυάριθμοι. Ο Λουριώτης είδε την αξία του Παπά και στις 25-10-1818 τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία.
Στα τέλη του 1820, ο Υψηλάντης ενώ βρισκόταν στη Μολδαβία αναζητούσε να βρει ένα κατάλληλο πρόσωπο για να αποτελέσει το σύνδεσμο μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων. Το καταλληλότερο πρόσωπο για αυτό τον ρόλο δεδομένων των προσόντων του, δηλαδή της άριστης παιδείας και των πολύπλευρων γνώσεών του σε σχέση με τις γλώσσες άλλων λαών , ήταν ο Αριστείδης Παπάς. Ο ίδιος αποδέχθηκε με μεγάλη προθυμία να αναλάβει αυτή την αποστολή. Ο Παπάς αναχώρησε τον Ιανουάριο του 1821 για να συναντήσει τον Οβρένοβιτς στο Βελιγράδι . Είχε μαζί του μία επιστολή από τον Υψηλάντη και μία συνθήκη με 14 άρθρα για συμμαχία ,ξεσηκωμό κλπ, την οποία έπρεπε να υπογράψει ο Οβρένοβιτς. Ο Υψηλάντης είχε σχεδιάσει το ταξίδι του Παπά ,αλλά επειδή ο ίδιος φοβόταν την Αυστριακή αστυνομία, προτίμησε έναν πιο ασφαλή δρόμο διαμέσου του Αδά Καλέ , ενός μικρού νησιού στο Δούναβη , ανάμεσα στη Ρουμανία και τη Σερβία. Όμως οι Τούρκοι εξαιτίας της επανάστασης του Βλαδιμηρέσκου παρακολου-θούσαν τις κινήσεις των ξένων και τον συνέλαβαν για ύποπτο.
Ο Ιωάννης Φιλήμονας παρουσιάζει το τέλος του ως εξής: «καθ ’οδόν μετά τη σύλληψή του εξαφάνισε τα έγγραφα αφού τα έριξε σε ένα έλος , ενώ ο ίδιος έπεσε στο γκρεμό στην περιοχή Φετισλάμ ανάμεσα στο Αδά Καλέ και στο Βιδίνιο , προκειμένου να μην προδώσει το έργο της Φιλικής Εταιρίας , σε περίπτωση που βρισκόταν σε ανθρώπινη αδυναμία κατά τη διάρκεια του βασανισμού του».

 

Αφήστε το σχόλιο σας