Τιμή στους πεσόντες της μάχης της Μερίτσας Reviewed by Momizat on . Με κάθε επισημότητα και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες, τιμήθηκε σήμερα η ηρωική «Μάχη της Μερίτσας». Από τότε έχουν περάσει 71 ολόκληρα χρόνια που ηρωικοί Με κάθε επισημότητα και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες, τιμήθηκε σήμερα η ηρωική «Μάχη της Μερίτσας». Από τότε έχουν περάσει 71 ολόκληρα χρόνια που ηρωικοί Rating: 0

Τιμή στους πεσόντες της μάχης της Μερίτσας

Τιμή στους πεσόντες της μάχης της Μερίτσας

Με κάθε επισημότητα και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες, τιμήθηκε σήμερα η ηρωική «Μάχη της Μερίτσας».

Από τότε έχουν περάσει 71 ολόκληρα χρόνια που ηρωικοί μαχητές έδωσαν τον ύψιστο αγώνα και το μεγαλύτερο αγαθό που κρατούσαν στα χέρια τους, την ίδια τους τη ζωή, για την απόκτηση του μέγιστου ιδεώδους, που δεν είναι άλλο από την ελευθερία, την οποία σήμερα, αισθανόμαστε πως δεν την διαθέτουμε στο βαθμό που έπρεπε.

Τότε ήταν πόλεμος και η «μπότα» του κατακτητή είχε πατήσει για τα καλά τον τόπο μας. Οι γενναίοι άνδρες της εποχής επαναστάτησαν, όπως όφειλαν ως γνήσιοι έλληνες, και πρόταξαν τα στήθη τους απέναντι στον εχθρό. Ήταν χειμώνας του 1943 και συγκεκριμένα 11 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η μάχη της Μερίτσας, την οποία τιμούμε και οφείλουμε να τιμούμε πάντοτε.

Οι ήρωες Χρήστος Κουτσιαλής, Γεώργιος Δημ. Καραζήσης, Ζήσης Δήμου, Αθανάσιος Παπαδήμας, Ιωάννης Χρ. Λάμπρος, Νικ. Σωτ. Μουλαράς και Αθανάσιος Βλάχος, έδωσαν τη ζωή τους, αντιμαχόμενοι τον εχθρό, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη δίψα τους για λευτεριά.

Οι Ιταλικές δυνάμεις απώλεσαν όλη τη δύναμή τους, μετρώντας στο πεδίο της μάχης 164 νεκρούς και όσοι γλίτωσαν αιχμαλωτίστηκαν, περίπου άλλοι 178. Μόνο ένας κατάφερε να φτάσει στην Καλαμπάκα και να μεταφέρει τα μαντάτα στους ανωτέρους του. Μετέφερε τον ηρωισμό όσων έλαβαν μέρος στην ιστορική «Μάχη της Μερίτσας».

Η πράξη τους θα μείνει ως φάρος λαμπρός για όλους μας για το μέλλον, αν και οι σύγχρονοι νεοέλληνες έχουμε μάθει να ζούμε με τον «ζυγό» στον σβέρκο μας, δίχως να ομιλούμε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας, καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων. Την επιμνημόσυνη δέηση τελέσαν οι ιερείς της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή