Τι αλλάζει στις παιδικές χαρές Reviewed by Momizat on . Αναγκαία η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας  των παιδικών χαρών που λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας. Μετά το δυστύχημα σε παιδική χαρά τ Αναγκαία η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας  των παιδικών χαρών που λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας. Μετά το δυστύχημα σε παιδική χαρά τ Rating: 0

Τι αλλάζει στις παιδικές χαρές

Τι αλλάζει στις παιδικές χαρές

Αναγκαία η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας  των παιδικών χαρών που λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας. Μετά το δυστύχημα σε παιδική χαρά της Αττικής, το κράτος ορθώς έπραξε και προχώρησε σε αναδιαμόρφωση του νόμου που δεν είναι παλιό (του 2009), αλλά φάνηκε ότι είχε κενά και ελλείψεις.

Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος τροποποιεί τον νόμο με υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Με την απόφαση

Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για διάφορα ζητήματα, ενώ ξεκαθαρίζονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι δήμοι για την ανέγερση νέων παιδικών χαρών στο μέλλον.

 

Δυο τάσεις στο κράτος

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, ουσιαστικά, στον Δήμο Τρικκαίων οι παιδικές χαρές δεν λειτουργούν. Επισήμως, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν οι παιδικές χαρές (145 τον αριθμό) σε όλον τον Δήμο. Φυσικά, πάρα πολλές είναι παρατημένες και άχρηστες, ειδικά στα χωριά, με ευθύνη, όχι μόνο της νυν δημοτικής αρχής.
Η απόφαση ελήφθη, διότι το υπουργείο ανέφερε ότι οι παιδικές χαρές του Δήμου δεν έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Τα οποία, ο τέως υπουργός, Γ. Μιχελάκης, ζήτησε να είναι έτοιμα μέσα σε έναν μήνα (από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουνίου). Φυσικά, για μια τέτοια δημόσια διοίκηση, αυτό ήταν ο 13ος άθλος του Ηρακλή. Οπότε, και στο Δήμο Τρικκαίων, οι παιδικές χαρές ήταν μη κανονικές. Όμως, έπρεπε να αλλάξει ο υπουργός, να αναλάβει ο κ. Ντινόπουλος, για να σκεφθεί ότι, προκειμένου να συμμορφωθούν οι Δήμοι, θα έπρεπε να υπάρχει ένα σαφέστερο πλαίσιο; Πολλές φορές, εξάλλου, κυβερνήσεις έριχναν ευθύνες στους ΟΤΑ, χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής αρμοδιότητα ή πλαίσιο…

Κλειστές

Τυπικά, λιπόν, οι παιδικές χαρές είναι κλειστές στον Δήμο Τρικκαίων. Χωρίς ακόμη να έχουν περιφραχθεί ή να έχουν μια διακριτή σήμανση για την απαγόρευση, θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο καταστάσεις. Η μία, αν όντως, εκτός από ελάχιστες, χρησιμοποιούνται οι παιδικές χαρές. Η δεύτερη, πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση, ειδικά, για παράδειγμα, στην πλατεία Βουβής.
Και, φυσικά, συνακόλουθα, πού θα πάνε τα παιδιά, όλο το διάστημα που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ισως, τελικά, να είναι καλύτερη η αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς υστερίες, με μόνο γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών, με όποιο κόστος.

 

Τι προβλέπεται
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις υφιστάμενες το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει ότι για τις παιδικές χαρές όπου ο εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί πρίν από το 1998, εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά το χρόνο εγκατάστασής τους. Ωστόσο για τους εξοπλισμούς για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης ή δεν υπάρχει φάκελος κατασκευαστή ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές επεμβάσεις «σύμφωνα με τις γενικές αρχές της τέχνης, ασφάλειας και της επιστήμης, καθώς και των γενικών συναλλακτικών ηθών. Οι διορθωτικές επεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώνουν τη δομική αρτιότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού». Στις παιδικές χαρές της περίπτωσης αυτής, ο διαπιστευμένος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης συντάσσει αναλυτική τεχνική έκθεση ελέγχου, έπειτα από οπτικό και διαστασιολογικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει η συμμόρφωση ή μη του εγκατεστημένου εξοπλισμού προς τις γενικές αρχές της τέχνης, της ασφάλειας και της επιστήμης, καθώς και των γενικών συναλλακτικών ηθών. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τουλάχιστον τις αποστάσεις εδάφους και το χώρο πτώσης του εξοπλισμού, την κατάσταση του δαπέδου απορρόφησης πρόσκρουσης, τυχόν εκτεθειμένα θεμέλια, αιχμηρά άκρα, σημεία παγίδευσης ρουχισμού ή μέρους του σώματος, εξαρτήματα που λείπουν ή έχουν υπερβολική φθορά, και την εν γένει δομική αρτιότητα. 

Τι προβλέπεται για τις νέες παιδικές χαρές
Στο άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζονται όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου να γίνει η ανέγερση μιας νέας παιδικής χαράς.
Μεταξύ άλλων η παιδική χαρά θα πρέπει να διαθέτει:

 • Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.
 • Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.
  • Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά
  • Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
  • Τηλέφωνα  επικοινωνίας με τον ΟΤΑ
  • Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία
  • Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας
  • Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς
 • Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό
 • Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς
 • Βρύση με πόσιμο νερό
 • Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.
 • Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ
 • Καλάθια απορριμμάτων
 • Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων
 • Ζώνες πρασίνου
 • Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:

Στη συνέχεια υπάρχουν μια σειρά από τροποποιήσεις που σχετίζονται με τις απαιτήσεις ασφάλειας και τα πρότυπα. Επιπλέον σε άλλο σημείο προβλέπεται τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου 2849/2009. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας.

 

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση 21-7-14 ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή