"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Τι επικαλέστηκε ο Κουφοντίνας στο συμβούλιο των φυλακών για να πάρει άδεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο γιος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, Γιώργος Βούτσης, ήταν μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλο.

    Ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές και τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς. Εκεί ήταν και ομάδα νεαρών που φώναζαν «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά». Ανάμεσα στους νεαρούς ήταν ο γιος του Νίκου Βούτση, καθώς και ένας νεαρός που είχε συλληφθεί στη Νέα Σμύρνη μαζί με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

    Ποιος είναι ο Γιώργος Βούτσης

    Ο γνωστός στον αντιεξουσιαστικό χώρο, Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής, έχει στο παρελθόν συλληφθεί (Οκτώβριος του 2007) και καταδικαστεί για τη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Γκύζη. Ο ίδιος είχε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τη ληστεία, όχι όμως και για τη χειροβομβίδα που βρέθηκε στην τσάντα του, λέγοντας ότι η ιδεολογία του δεν θα του επέτρεπε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο το 2010, έχοντας εκτίσει την ποινή του. Ο Νίκος Βούτσης, μάλιστα, είχε καταθέσει τότε ως μάρτυρας υπεράσπισης, αν και είχε δηλώσει πως έμεινε έκπληκτος με την ενέργεια του γιου του.

    «Με τη ληστεία ήθελα να δείξω την αντίθεσή μου στο τραπεζικό σύστημα» φέρεται να είχε πει ο γιος του Νίκου Βούτση και της πρώην συζύγου του, Σοφίας Βογιατζή, τον Απρίλιο του 2008, ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα αποφάσιζε για την παράταση ή όχι της προσωρινής κράτησής του.

    Το γράμμα που απέστειλε στους συντρόφους του μέσα από τη φυλακή στις 19 Ιανουαρίου 2009 είναι ενδεικτικό της στάσης του «ιδεολόγου αναρχικού», που είχε κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. «Η επιλογή της ληστείας αποτελεί έναν σταθμό της πορείας μου προς την άρνηση» είχε γράψει χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλακή για τη ληστεία και αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε 17 μήνες και έκανε 223 μεροκάματα στο τυπογραφείο των φυλακών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Γιώργος Βούτσης παρέμενε ενεργός και εντός της φυλακής, όντας μάλιστα ένας εκ των πρωτεργατών της «εξέγερσης» του Νοεμβρίου του 2008, με τη συμμετοχή κρατουμένων από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

    Λίγο αργότερα, ήταν ο ίδιος που κρέμασε, έξω από την Ε” πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ένα πανό, που έγραφε: «Τιμή και δόξα στον Αλέξη». Είχε προηγηθεί, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια.

    Το 2016, τέλος, ο Γιώργος Βούτσης είχε βρεθεί και πάλι στη δημοσιότητα, καθώς διαπίστωσε ότι ήταν καταχωρισμένος στις μαύρες λίστες των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης -και συγκεκριμένα της βρετανικής MI6 και της CIA- καταγγέλλοντας «υπερατλαντική απαγωγή» στο ταξίδι του προς Μεξικό, με στάση στο Λονδίνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης