Τι θα απαντήσουν οι υπουργοί για το καλαμπόκι; Reviewed by Momizat on . Επιστολή για τις μειωμένες τιμές διάθεσης καλαμποκιού εσοδείας 2013 απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξ Επιστολή για τις μειωμένες τιμές διάθεσης καλαμποκιού εσοδείας 2013 απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξ Rating: 0

Τι θα απαντήσουν οι υπουργοί για το καλαμπόκι;

Τι θα απαντήσουν οι υπουργοί για το καλαμπόκι;

Επιστολή για τις μειωμένες τιμές διάθεσης καλαμποκιού εσοδείας 2013 απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο.

Αναλυτικά η επιστολή:

imagesΣε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού στο νομό μας, διότι οι τιμές αγοράς του προϊόντος από τους εμπόρους είναι ύψους 13  – 14 λεπτών / κιλό.

Η τιμή αυτή δεν καλύπτει ούτε το κόστος της παραγωγής, το οποίο ανέρχεται σε 17 λεπτά / κιλό τουλάχιστον, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα προμήθειας γεωργικών εφοδίων, καυσίμων και ρεύματος.

Οι τράπεζες ως γνωστόν επικαλούμενες περιορισμένη ρευστότητα, δεν δανειοδοτούν τους γεωργοκτηνοτρόφους με αποτέλεσμα οι μεν γεωργοί να μην μπορούν να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους, οι δε κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να επωφεληθούν των συμφερότερων τιμών ώστε να αγοράσουν απευθείας από το χωράφι και να αποθηκεύσουν τις ποσότητες που χρειάζονται λόγω έλλειψης ρευστότητας επίσης.

Από την άλλη πλευρά οι αυξημένες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος στο νομό μας, εις βάρος άλλων εαρινών καλλιεργειών και οι πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις έχουν δημιουργήσει όγκο παραγωγής ο οποίος είναι γεγονός ότι δύσκολα διαχειρίζεται  ή αποθηκεύεται από απλούς παραγωγούς χωρίς την ανάλογη υποδομή, όπως επίσης και από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αδυνατούν επίσης να παρέμβουν λόγω δυσχέρειας στη δανειοδότησή τους.

Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η αθρόα εισαγωγή καλαμποκιού αμφιβόλου ποιότητας από γειτονικές χώρες οι οποίες όμως, είναι μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης και ως εκτούτου οι διαδικασίες εισαγωγής των προϊόντων είναι απλουστευμένες και η τιμή διάθεσης είναι αρκετά χαμηλή.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και απελπίζονται ακόμη περισσότερο, σκεπτόμενοι το χρέος που θα τους αφήσει η φετινή χρονιά και την αδυναμία να καλλιεργήσουν ξανά του χρόνου, δεδομένης της αδυναμίας αγοράς των πρώτων υλών και ανταπόκρισης στα έξοδα της καλλιέργειας, όπως επίσης και στην έλλειψη διάθεσης και στο φόβο να προσπαθήσουν ξανά να καλλιεργήσουν καλαμπόκι.

Οπότε σαν αποτέλεσμα  θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επόμενη χρονιά πρόβλημα με τη διάθεση αυτού του πολύτιμου για την κτηνοτροφία και όχι μόνο, προϊόντος αφού η μειωμένη παραγωγή θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές και πλήρη εξάρτηση από τους εισαγωγείς.

Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε την παρέμβασή σας προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά και οι μέν κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να αγοράσουν την δικιά μας παραγωγή ώστε να μην απευθύνονται στις αποθήκες των εμπόρων – εισαγωγέων το χειμώνα, οι δε γεωργοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον στα έξοδα της παραγωγής και της διαβίωσης των οικογενειών τους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή