Τι μας ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά Reviewed by Momizat on . ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 (προσχέδιο)* ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Γραμματέα Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   Tο προσχέδιο του 4ου μνημονιακού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 (προσχέδιο)* ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Γραμματέα Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   Tο προσχέδιο του 4ου μνημονιακού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλ Rating: 0

Τι μας ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά

Τι μας ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 (προσχέδιο)*

ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Γραμματέα Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Tο προσχέδιο του 4ου μνημονιακού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Δευτέρα 07/10 προδιαγράφει την συνέχιση της λιτότητας με μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2014. Μπορεί να θεωρηθεί μάλιστα, βέβαιο ότι στην πορεία το ποσό αυτό θα αυξηθεί δραματικά και με νέα μέτρα, για τα οποία μας προϊδέασε την Παρασκευή 11/10 στη βουλή ο Γ. Στουρνάρας.

Το αναφερόμενο ποσό των 5,7 δις ευρώ προέρχεται κατά 3,1 δις ευρώ από περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την περίθαλψη, στις συντάξεις, γενικά των τακτικών δημοσίων δαπανών και κατά 2,6 δις ευρώ από πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Πιο συγκεκριμένα και με (στρογγυλεμένα) αριθμητικά στοιχεία από την εφημερίδα ΑΥΓΗ (φύλλο 08/10) στο προσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν από τα 46,9 δις φέτος στα 49,5 δις ευρώ. Πως θα γίνει αυτό;

α) με κατάργηση αφορολόγητου ορίου των 5000 και των πρόσθετων αφορλόγητων για τα προστατευόμενα παιδιά, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

β) με κατάργηση των εκπτώσεων φόρου και των φοροαπαλλαγών

γ) με 26% φορολογικό συντελεστή από το 1ο ευρώ των εισοδημάτων του 2013 για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύεθερους επαγγελματίες.

δ) με αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων από το 1ο ευρώ με 10% (μέχρι 12.000 εισόδημα το χρόνο) και 33% (για πάνω από 120.000 το χρόνο)!

ε) με τον Ενιαίο φόρο ακινήτων για έσοδα ύψους 3,8δις

Γενικά, προβλέπονται αυξημένοι κατά 2,2 δις ευρώ άμεσοι φόροι ενώ αναμένονται, με υπέρμετρη αισιοδοξία, αυξημένα έσοδα κατά 1,1δις το 1ο δίμηνο του 2014 από  φετινές φορολογικές υποχρεώσεις.

2. Δαπάνες

Προβλέπεται μείωση κατά 3,1 δις των δημοσίων δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική ασφάλιση και μισθούς και συντάξεις. Καταγράφεται βαρύτατο πλήγμα για τους συνταξιούχους αλλά και τις νεότερες γενιές καθώς προβλέπονται 2,66δις ευρώ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται μείωση κατά 190 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις ενώ στην Υγεία αναμένεται μείωση των πόρων κατά 620 εκατ (410εκ. ευρώ λιγότερα για φαρμακευτική δαπάνη και λειτουργικά του ΕΣΥ). Από τη ραγδαία μείωση των δημοσίων δαπανών γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για την διατήρηση οποιουδήποτε κοινωνικού κράτους ούτε και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

3. Βασικοί δείκτες:

α) Έλλειμμα: Παρουσιάζεται ένα “μαγειρεμένο” έλλειμμα της τάξης των 4.43 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ). Με βάση τις μετρήσεις, όμως, που δέχεται η Eurostat, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2013 είναι 23,53 δις ευρώ ή 12,9% του ΑΕΠ δεδομένου ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο έλλειμμα, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 19.102 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 10,4%.

β) Ύφεση: φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4% ενώ στο προσχέδιο αποτυπώνεται εκτίμηση για ανάπτυξη 0,6% το 2014. Πως θα επιτευχθεί αυτό το +4,6% είναι μυστήριο.

γ) Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν: Ενώ το ΑΕΠ αποτιμήθηκε στα 231δις το 2009, για το 2013 και το 2014 αποτιμάται στα 183δις ευρώ. Έχουμε, δηλαδή μία μείωση κατά 25% (!!!) του ΑΕΠ της Ελλάδας στα χρόνια των Μνημονίων.

δ) Χρέος Γενικής κυβέρνησης: Υπάρχει η επιχειρηματολογία ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος, κυρίως, για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Μας λένε, μάλιστα κάποιοι ότι αυτό το χρέος είναι βιώσιμο. Ωστόσο ενώ αυτό ανερχόταν στα 299,7δις το 2009 (129,7% του ΑΕΠ), αυξήθηκε κατά 21 δις, παρά τα «κουρέματα» και το PSI, φτάνωντας τα 321 δις (175,5% του ΑΕΠ) το 2013. Αναμένεται δε μια μικρή αποκλιμάκωσή του στα 319δις (174,5% του ΑΕΠ) για το επόμενο έτος. Αναμένεται, μάλιστα, να πληρώσουμε 6,1 δις το 2014 για τόκους (3,4% του ΑΕΠ) όσο δηλαδή πληρώσαμε και φέτος. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα και με το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

ε) Ανεργία: Πέρα από τα «ψυχρά» νούμερα, «υποφέρουν» και οι αριθμοί που αφορούν άμεσα σε ανθρώπινες ζωές. Η μέση ανεργία προσδιορίζεται στο 27% το 2013 και η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό κάνει λόγο για μείωσή της στο επίσης τερατώδες 26% το 2014. Δεν εξηγούν, βέβαια, πως θα γίνει αυτή η, μικρή έστω, μείωση όταν κλείνουν δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις και απολύονται, κάθε μήνα, χιλιάδες ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.

Συμπερασματικά, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 γίνεται σαφές ότι κυβέρνηση και τρόικα επιμένουν δογματικά στο να υπεραμύνονται της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής, καταλύοντας πλήρως το κοινωνικό κράτος και εξοντώνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά με ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη. Αυτή δε η κοινωνική καταστροφή συντελείται χωρίς κανένα θετικό αντίκρυσμα για τους δείκτες που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας (χρέος, έλλειμμα, ΑΕΠ κτλ) αλλά προσφέρει πολύ μεγάλα κέρδη για λίγους μεγαλο-επιχειρηματίες και ξένα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Για τούτο, εμείς ζητάμε από τον πολίτη να ενημερώνεται για την πραγματική πολιτική που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση ώστε να αντιληφθεί τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων της καθημερινότητάς του. Θεωρούμε δε ότι είναι ζωτικής σημασίας η άμεση συγκρότηση ενός μαζικού, ρωμαλέου κινήματος που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και θα ζητήσει δημοκρατική διέξοδο: εκλογές!

12-10-2013

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή