Τι προτείνει το ΚΚΕ για διαθεσιμότητα υπαλλήλων και απλήρωτες εισφορές Reviewed by Momizat on . Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για την παρουσίαση των τροπολογιών που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή και αφορούν: 1) Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για την παρουσίαση των τροπολογιών που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή και αφορούν: 1) Rating: 0

Τι προτείνει το ΚΚΕ για διαθεσιμότητα υπαλλήλων και απλήρωτες εισφορές

Τι προτείνει το ΚΚΕ για διαθεσιμότητα υπαλλήλων και απλήρωτες εισφορές

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για την παρουσίαση των τροπολογιών που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή και αφορούν:

1) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

2) Τις απλήρωτες εισφορές των ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ- ΟΑΕΕ – ΟΓΑ»

Η παρουσίαση έγινε από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ & Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και παραβρέθηκαν ο Γιώργος Καϊκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας & υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων και ο Σωτηρόπουλος Σωτήρης, μέλος της ΤΕ Τρικάλων.

 

Στην εισήγησή του ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε τα εξής:

« Όπως είναι γνωστό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα, δύο σημαντικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτήν την εβδομάδα.

Η πρώτη αφορά τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης και η δεύτερη αφορά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ που αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων, με αθεώρητα τα βιβλιάρια υγείας κλπ.

 

Θα θέλαμε από την αρχή να επισημάνουμε το εξής: γνωρίζουμε φυσικά ότι η διεκδίκηση λύσεων στις σημερινές συνθήκες που σαρώνονται τα πάντα για να πάρει μπροστά η μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η διεκδίκηση λύσεων και για τα πιο απλά ακόμη προβλήματα, καθορίζεται πριν από όλα και θα κριθεί από τις μάχες που θα δοθούν έξω από την Βουλή : Από την ικανότητα των εργαζομένων να συντονίσουν την πάλη τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τον ταξικό εννοούμε, και τα κόμματα που τον εκφράζουν ή φιλοδοξούν να γίνουν εκφραστές του. Από την ικανότητα να συσπειρώνουν, να οργανώνουν και να προετοιμάζουν αγώνες με αντοχή και προοπτική, βασισμένων στην ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στους διάφορους κλάδους . Οι αγώνες αυτοί μπορεί να έχουν και σήμερα κάποια αποτελέσματα στον βαθμό που θα βάζουν στο επίκεντρο και την πάλη για ριζικές ανατροπές.

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε και τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν και μέσα στην Βουλή. Θα θέλαμε την πρόταση μας αυτή να την ψηφίσουν και άλλα κόμματα και φυσικά να ψηφισθεί και από την πλειοψηφία και για αυτό τον λόγο άλλωστε την καταθέσαμε. Το αποτέλεσμα βέβαια των εκλογών με την μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ, πέρα από τα άλλα αρνητικά για τον λαό στοιχεία, μας στέρησε και την δυνατότητα να επιβάλλουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν έχουμε πλέον τον απαιτούμενο αριθμό των 15 βουλευτών προκειμένου να το επιβάλλουμε. Αυτό πλέον μπορούν μόνον από άλλα κόμματα που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών

 

Όσον αφορά τώρα το περιεχόμενο των δύο τροπολογιών:

 

Η πρώτη τροπολογία όπως αναφέραμε στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν με απόλυση ( όπως είναι οι σχολικοί φύλακες, αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, άλλοι εργαζόμενοι στο υπουργείο πολιτισμού ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, 400 περίπου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κλπ. Αναφερόμαστε αναλυτικά και με στοιχεία για κάθε κλάδο στην κυρίως τροπολογία και στην συμπληρωματική που καταθέσαμε).

 

 

 

Θα θέλαμε ακόμη σε σχέση με αυτό να κάνουμε τρεις επισημάνσεις.

Η πρώτη. Η λεγόμενη κινητικότητα με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στοχεύει στην κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα όχι μόνον στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Συμπαρασύρει προς τα κάτω για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Και μόνον οι εξελίξεις με τις απαιτήσεις της Τρόϊκα για κατάργηση των τριετιών και την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία στον ιδιωτικό τομέα το επιβεβαιώνει αυτό. Και εδώ μόνον να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση όχι μόνον τα μασάει αλλά κατά καιρούς το καλλιεργεί με διάφορες δηλώσεις και τρόπους. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, την πρόταση νόμου για την προστασία των χρεοκοπημένων νοικοκυριών κλπ.

Η δεύτερη. Οι εξελίξεις αυτές με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι απολύσεις γίνονται γιατί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ είναι η παράδοση ολόκληρων υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς κύκλους που θα τους χρυσοπληρώνει ο λαός, ενώ αυτοί θα απασχολούν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Το παράδειγμα με τους σχολικούς φύλακες, πέρα από τυχόν ελιγμούς που μπορεί να γίνουν είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Οι σύλλογοι γονέων θα πληρώνουν τις εταιρίες σεκιούριτι. Έχουμε ακόμη το παράδειγμα με τα νοσοκομεία με την καθαριότητα, φύλαξη που πάει να γενικευτεί και σε άλλους τομείς στα εργαστήρια, στις εξετάσεις και ακολουθεί συνέχεια.

Η τρίτη επισήμανση. Αν ανατρέξουμε πίσω στην δεκαετία του 90 θα δούμε ότι αμέσως μετά την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, που την είχαν ψηφίσει όλοι εκτός από το ΚΚΕ, θα δούμε το εξής. Ότι βήμα το βήμα ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 90 προωθούνταν αυτός ο σχεδιασμός, με διάφορα ενδιάμεσα βήματα αι με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα δύο μεγάλα τότε κυβερνητικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο ένας το έλεγε επανίδρυση του κράτους, ο άλλος το έλεγε διοικητική μεταρρύθμιση με το κράτος σε ρόλο στρατηγείου, και πάλι με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για το μικρότερο κακό, που όμως κάθε φορά προετοίμαζε το έδαφος για το μεγαλύτερο, και πάλι με το ΚΚΕ να είναι το μόνο κόμμα που προειδοποιούσε για την κατάργηση της μονιμότητας κλπ.

 

Τα επισημαίνουμε αυτά όχι για να πούμε πως επιβεβαιωθήκαμε εμείς στα λέγαμε. ΟΧΙ. Αλλά γιατί αξιοποιώντας και την πείρα πρέπει καλύτερα να μελετάμε και την πείρα από την στρατηγική του αντιπάλου, να βγαίνουν συμπεράσματα. Και κυρίως το εξής. Από την στιγμή που στρατηγική κατεύθυνση είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως και αν αυτή παρουσιάζεται υγιής επιχειρηματικότητα ή δεν ξέρω και εγώ πως αλλιώς, τα μέτρα αυτά όχι μόνον δεν πρόκειται να ανακοπούν αλλά θα συνεχίζονται τα δεινά με νέα συνεχώς πλήγματα.

 

Όσον αφορά την δεύτερη τροπολογία.

Είναι χιλιάδες οι αυτοπασχολούμεννοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ΕΒΕ, επιστήμονες, κυρίως οι νέοι επιστήμονες, που γονατισμένοι από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τα διάφορα χαράτσια που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, που δεν αφορά μόνον τους ίδιους αλλά και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Δεν φτάνει αυτό αλλά απειλούνται τώρα με κατασχέσεις αφού οι απλήρωτες εισφορές μεταβιβάζονται πλέον στο ΚΕΑΟ και επί πλέον επιβαρύνονται με δυσβάστακτα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με την τροπολογία μας ζητάμε:

–         να μην μεταβιβασθούν οι απλήρωτες ασφαλιστικές οφειλές των αυτοαπασχολουμένων στο ΚΕΑΟ.

–          Να μην επιτρέπονται κατασχέσεις σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, μιλάμε για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων όχι τις εργοδοτικές.

–         Να μην επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

–         Να θεωρούνται χωρίς άλλες προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας.

–         Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που επιβάλλουν αυξημένες και δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές στους νέους ασφαλισμένους.

–         Και να αποκατασταθούν οι απώλειες όλων των ασφαλιστικών ταμείων από την λεηλασία των αποθεματικών τους και το κούρεμα των ομολόγων»


 ΤΡΙΚΑΛΑ 10/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή