"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Τι ψηφίζουν οι Θεσσαλοί * Η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης *Οι διαφορές των κομμάτων σε σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά και η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ *

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Καθρέφτη» των θέσεων των Θεσσαλών πολιτών για τις προτεραιότητές τους στην «Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας» αποτελούν τα ευρήματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH.

Στην πανελλαδική έρευνα, που έγινε τον Μάρτιο, οι ερωτηθέντες απαντούν σε θεματικές ενότητες όπως οι στόχοι του έθνους την επόμενη δεκαετία, η ανάδειξη νέων εκπροσώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση με αφορμή τις εκλογές του 2019, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τα δημόσια πρόσωπα, αλλά και για τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σκέλος της έρευνας που αφορά στις Περιφέρειες, όπου καταγράφονται οι θέσεις των Θεσσαλών. Στην παράσταση νίκης, λοιπόν, στη Θεσσαλία, πρώτη έρχεται η ΝΔ με 57,5% ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (όπου επίσης η ΝΔ έρχεται πρώτη με 53,5%) και δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5%, όπως και πανελλαδικά έρχεται δεύτερος (26%).

Με τη διευκρίνιση ότι η ψαλίδα κλείνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνει θετική μεταβολή +4,5% (από 21,5% τον Δεκέμβριο του 2017 σε 26% τον Μάρτιο του 2018 έναντι του 59% και 53,5% των αντίστοιχων ποσοστών της ΝΔ που σημειώνει αρνητική μεταβολή -5,5%).

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;», το 41% των Θεσσαλών (47,5% πανελλαδικά) απαντά κανένας από τους δύο, το 34% (28,5%) ο Κυρ. Μητσοτάκης και το 24,5% (22,5%) ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου («εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε») μεταξύ των Θεσσαλών ερωτηθέντων και του πανελλαδικού δείγματος δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αποκλίσεις. Η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα στη Θεσσαλία με καλύτερο ποσοστό 22,8% (21,6% πανελλαδικά), δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με χειρότερο ποσοστό 15,7% (17,2%), ενώ στη Θεσσαλία τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή 8,4% (7,8%). Οταν πανελλαδικά, με τα ίδια ποσοστά, τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο χάνει δυνάμεις σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας ακολουθούν:

-Κίνημα Αλλαγής με 7,5% (7,8%),

-ΚΚΕ με 6,8% (6,3%),

-ΑΝ.ΕΛ. με 1,9% (2,5%),

-Ένωση Κεντρώων με 1% (2,3%)

-Λαϊκή Ενότητα με 2,2% (1,5%)

-ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,6% (1,5%) και ΜέΡΑ 25 (το κόμμα του κ. Βαρουφάκη) με 1% (1,2%).

Οι Θεσσαλοί εμφανίζονται προβληματισμένοι (79%) για το μέλλον της χώρας ενώ ελάχιστοι είναι οι αισιόδοξοι καθώς κυριαρχούν τα θέματα της οικονομίας. Στους «σημαντικούς τομείς την επόμενη δεκαετία», πρώτη (86%) έρχεται η Παιδεία, ενώ στο ερώτημα «τι να διαφυλάξουμε ως χώρα, με κάθε κόστος, την επόμενη δεκαετία» το 59% απαντά την εργασία για τους νέους και ακολουθούν τα σύνορα της χώρας (βόρεια και νησιά του Αιγαίου), τρίτη έρχεται η Δημοκρατία και τέλος το… ύψος των συντάξεων.

Οι Θεσσαλοί ζητούν επίσης το κομματικό σύστημα «να απεξαρτηθεί από τη διαπλοκή, τις χάρες και τα συμφέροντα», το νομικό πλαίσιο για τη διαφθορά να γίνει πιο αυστηρό και οι προσλήψεις να γίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών.

Στους διεθνείς οργανισμούς και χώρες που θα ενισχυθούν περισσότερο την επόμενη δεκαετία εντάσσουν Κίνα και Ρωσία και σε αυτούς που θα αποδυναμωθούν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ζώνη του Ευρώ και η Τουρκία.

Με αφορμή τις πολλαπλές εκλογές το 2019 (πρωθυπουργός, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.ά.) οι πολίτες ερωτώνται πόσο σημαντική είναι η εκλογή ή επιλογή προσώπου στα παραπάνω αξιώματα, το 83% απαντά τον πρωθυπουργό ενώ δεύτερος (με 73%) αναδεικνύεται ο δήμαρχος. Τι ορίζουν οι Θεσσαλοί ως προτεραιότητες του περιφερειάρχη την επόμενη τετραετία; Την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης αλλά και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων.

Το 52% κρίνει θετικό το έργο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ενώ οι ερωτηθέντες απαντούν και στο τι πρέπει να χαρακτηρίζει τα δημόσια πρόσωπα όπως και τα κριτήρια με τα οποία θα τους επιλέξουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος και οι αποκλίσεις (σε θεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο) σε διάφορα ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πώς επιλέγουμε και τι θέλουμε από δήμαρχο, περιφερειάρχη, βουλευτές

Στο σκέλος της έρευνας που αφορά στη Θεσσαλία, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει προβληματισμένο για το μέλλον της χώρας και μόλις το 18% δηλώνει αισιόδοξο. Στο δίλημμα «Ανατολή ή Δύση» το 52% απαντά υπέρ «της παράδοσης της Δύσης και τις αξίες της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και των Επιστημών που εκπροσωπεί οικουμενικά η Ελλάδα».

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος μεγάλος στόχος της δεκαετίας 2020-2030, το 27% απαντά «η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στις μεταφορές και το εμπόριο», το 26% απαντά «η Ελλάδα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης (ηλιακή ενέργεια, πράσινη διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικές καλλιέργειες παντού)», ενώ τρίτη (19%) έρχεται η απάντηση «η Ελλάδα κέντρο ψηφιακών προϊόντων και τεχνολογιών (έξυπνα λογισμικά, εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων τεχνολογίας)».

 ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ερώτημα «παραδόσεις ή είσοδος στην ψηφιακή εποχή;» και προκειμένου η χώρα μας να «σταθεί στα πόδια της» στον 21ο αιώνα, το 53% πιστεύει ότι θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με γνώμονα «τις μελλοντικές εξελίξεις στον κόσμο (ψηφιακή εποχή, παγκοσμιοποίηση κλπ)», ενώ το 42% απαντά με «τις ρίζες και τις παραδόσεις της».

Στο ερώτημα «η χώρα και η οικονομία σε 10 χρόνια, πώς φαντάζεστε την Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2020-2030». Το 39% απαντά «ως μια χώρα που θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα και θα έχει μια σταθερή οικονομία», το 36% «όπως και σήμερα, ως μια χώρα με οικονομικά προβλήματα και αστάθεια» και το 23% «ως μια χώρα που θα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη οικονομική και γεωστρατηγική θέση».

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΟΙ

Στους «σημαντικούς τομείς την επόμενη δεκαετία», πρώτη (86%) έρχεται η Παιδεία και μετά η Οικονομία (85%), ενώ ακολουθούν Αιγαίο/Σύνορα, Δημογραφικό, Ασφαλιστικό, Περιβάλλον και τελευταία η Τεχνολογική εξέλιξη. Στο πανελλαδικό σκέλος της έρευνας, η τεχνολογική εξέλιξη, επίσης έρχεται τελευταία αλλά με καλύτερο ποσοστό (51% έναντι του 39% στη Θεσσαλία).

Στο ερώτημα «τι να διαφυλάξουμε ως χώρα, με κάθε κόστος, την επόμενη δεκαετία» το 59% απαντά την εργασία για τους νέους, ακολουθούν τα σύνορα της χώρας (βόρεια και νησιά του Αιγαίου), ενώ τρίτη έρχεται η Δημοκρατία. Ακολουθούν το καλό κλίμα και τις φυσικές ομορφιές, η επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, το φυσικό περιβάλλον και τέλος, το… ύψος των συντάξεων.

Στο πανελλαδικό σκέλος της έρευνας, στο ίδιο ερώτημα, προτάσσονται τα σύνορα της χώρας (62%) και μετά η εργασία για τους νέους.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Στις προτεραιότητες τώρα, μετά τα μνημόνια και στο ερώτημα «μετά από σχεδόν 8 χρόνια στο μνημόνιο, μπαίνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτό που ονομάζεται μεταμνημονιακή εποχή. Ποια από τα παρακάτω θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα η χώρα για να μην βρεθεί και πάλι εκεί που βρέθηκε το 2010» οι Θεσσαλοί απαντούν ως εξής:

Η οικονομία να γίνει περισσότερο παραγωγική και εξωστρεφής (60%). Το κομματικό σύστημα να απεξαρτηθεί από τη διαπλοκή, τις χάρες και τα συμφέροντα (54%) ενώ ακολουθούν: Το νομικό πλαίσιο για τη διαφθορά να γίνει πιο αυστηρό, οι φόροι να συνδέονται με υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου προς τους πολίτες. Οι προσλήψεις στο κράτος να γίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών. Η δημόσια παιδεία να στηρίζει το ίδιο αποτελεσματικά όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Οι εφορίες και οι πολεοδομίες να λειτουργούν απρόσωπα και ψηφιακά και η επαφή με τους πολίτες να είναι περιορισμένη. Οι τράπεζες να δανείζουν πιο αξιοκρατικά. Οι συνταξιούχοι να δεχθούν μικρότερες συντάξεις ώστε να μειωθούν τα χρέη για τις επόμενες γενιές. Σε πανελλαδικό επίπεδο προτάσσεται η απεξάρτηση από τη διαπλοκή (63%) και ακολουθεί η εξωστρεφής οικονομία.

Ε.Ε.

Στους διεθνείς Οργανισμούς και Χώρες που θα ενισχυθούν περισσότερο την επόμενη δεκαετία εντάσσουν Κίνα και Ρωσία και σε αυτούς που θα αποδυναμωθούν, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ζώνη του Ευρώ και η Τουρκία.

ΝΕΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο δεύτερο σκέλος της έρευνας που αφορά στο έτος ανάδειξης νέων εκπροσώπων στην κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση.

Με αφορμή τις πολλαπλές εκλογές το 2019 (πρωθυπουργός, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.ά.) οι πολίτες ερωτώνται πόσο σημαντική είναι η εκλογή ή επιλογή προσώπου στα παραπάνω αξιώματα,

το 83% απαντά τον πρωθυπουργό ενώ το 73% τον δήμαρχο.

Μετά ακολουθούν οι υπουργοί, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι ευρωβουλευτές, ο επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελευταίοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στα χαρακτηριστικά των δημοσίων προσώπων, ως προς το φύλο, το 81% λέει πως δεν έχει σημασία αλλά προτιμούν άνδρα (15%), όπως δεν έχει σημασία και η ηλικία του αλλά προτιμούν έως 45 ετών, να έχει κοινωνική και επαγγελματική (και όχι κομματική) καταξίωση, να είναι περισσότερο πρακτικός.

Το 46% λέει πως δεν έχει σημασία η ιδεολογία (αλλά το 28% προτιμά δεξιό/κεντροδεξιό και το 26% αριστερό/κεντροαριστερό), να είναι «κοσμοπολίτης», να μην κάνει εξυπηρετήσεις (64%) αν και το 15% θέλει να κάνει εξυπηρετήσεις και τέλος να είναι «Hi-tech».

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Με βάση ποιο κριτήριο θα επιλέξουν στις επόμενες εκλογές. Τον περιφερειάρχη με βάση κυρίως το έργο και τα πεπραγμένα του (55%) και την προσωπικότητά του (28%) και λιγότερο την κομματική του προέλευση (20%) και το πολιτικό του πρόγραμμα (15%). Το ίδιο πάνω – κάτω ισχύει και για τον δήμαρχο (53% και 31% αντίστοιχα).

Τι πρέπει να χαρακτηρίζει τα δημόσια πρόσωπα; Η αίσθηση του καθήκοντος (35%), τα ηγετικά προσόντα και χάρισμα (23%), τα διοικητικά προσόντα και επάρκεια (22%) και τελευταία η κοινωνική ευαισθησία προς τους πιο αδύναμους (17%).

Στο δίλημμα νέους ή έμπειρους ηγέτες, η ζυγαριά γέρνει υπέρ των έμπειρων και ικανών στον διεθνή ανταγωνισμό, έναντι των νέων με γνώσεις και κοινωνικό όραμα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Στο πανελλαδικό σκέλος της έρευνας τίθεται το ερώτημα «ποια χαρακτηριστικά θα έχουν αυτοί που θα καταφέρουν να εκλεγούν στις αναμετρήσεις του 2019 σε δημόσια αξιώματα (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές)».

Το 43% απαντά οι υποστηριζόμενοι από τοπικά ή κεντρικά οικονομικά συμφέροντα, το 41% απαντά όσοι έχουν πρόσβαση στα μίντια (τηλεόραση και εφημερίδες) και το 40% απαντά τα άτομα των κομματικών μηχανισμών.

Ακολουθούν οι λαϊκιστές/ δημαγωγοί (34%), όσοι πολιτεύονται με βάση την προσφορά στα κοινά και χωρίς επιδίωξη προσωπικού οφέλους (31%), οι συνεχιστές των πολιτικών οικογενειών (26%) και τέλος… όσοι έχουν τις πολιτικές ικανότητες για τις θέσεις αυτές (24%).

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Στο ερώτημα «ποιον κεντρικό στόχο πρέπει να υπηρετήσουν οι δήμαρχοι την επόμενη δεκαετία», το 50% απαντά να φροντίσουν για τη χρηστή διαχείριση και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην αυτοδιοίκηση. Το 37% να είναι αποτελεσματικοί στα θέματα καθαριότητας, φωτισμού, οδοποιίας κλπ. και το 12% να φροντίσουν για την υπεράσπιση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων στην περιοχή τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Στο ερώτημα «ποιον στόχο πρέπει να υπηρετήσουν οι περιφερειάρχες την επόμενη δεκαετία», το 52% απαντά να υλοποιήσουν τα μεγάλα έργα στην περιοχή τους, το 40% να λειτουργήσουν ως τοπικές κυβερνήσεις σε μια Ευρώπη των περιφερειών και το 3% να ασκούν τοπικά την πολιτική της κεντρικής εξουσίας.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τέλος «ποιον κεντρικό στόχο πρέπει να υπηρετήσουν όσοι εκλεγούν βουλευτές», το 31% απαντά να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους, το 28% να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το 19% να μεριμνήσουν για την κοινωνική δικαιοσύνη και το 18% να μειώσουν το κόστος του δημοσίου τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Σε επίπεδο Θεσσαλίας ξανά, ο δημοσιογράφος είναι η δημοφιλέστερη απάντηση (49%) στο ερώτημα «ποιος είναι περισσότερο ικανός να ασκήσει επιρροή στην ελληνική κοινωνία σήμερα;». Για να ακολουθήσουν ο ιερωμένος (34%), ο επιχειρηματίας (25%) και χαμηλότερα έρχονται οι τραγουδιστής – ηθοποιός – καλλιτέχνης, μπλόγκερ, στρατιωτικός, συνδικαλιστής, καθηγητής/ δάσκαλος, ακαδημαϊκός, βουλευτής, δικαστής, αθλητής – πρωταθλητής, δήμαρχος, περιφερειάρχης, ευρωβουλευτής και τελευταίος ο αστυνομικός. Με την ίδια σειρά κατατάσσονται οι απαντήσεις και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό (76%) και όχι μέσω της Βουλής (17%) με αυξημένες αρμοδιότητες όπως σε ΗΠΑ και Γαλλία.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σε πανελλαδικό επίπεδο και στο ερώτημα «πόσο ενδιαφέρει μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις» το 62% απαντά οι βουλευτικές εκλογές, το 60% οι εκλογές για το δήμαρχο, το 47% οι εκλογές για τον περιφερειάρχη και τελευταίες έρχονται οι ευρωεκλογές (45%).

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» το 41% των Θεσσαλών (47,5% πανελλαδικά) απαντά κανένας από τους δύο, το 34% (28,5%) ο Κυρ. Μητσοτάκης και το 24,5% (22,5%) ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου (εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;) η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα με 22,8% (21,6% πανελλαδικά), δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7% (17,2%) και τρίτη η Χρυσή Αυγή 8,4% (7,8%)

Ακολουθούν:

Κίνημα Αλλαγής με 7,5%( 7,8%),

ΚΚΕ με 6,8% (6,3%),

ΑΝ.ΕΛ. με 1,9% (2,5%),

Ενωση Κεντρώων με 1% (2,3%)

Λαϊκή Ενότητα με 2,2% (1,5%)

ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,6% (1,5%)

ΜέΡΑ 25 με 1% (1,2%).

Πολύ μεγάλο ποσοστό συγκεντρώνουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει 14,2% (13,7%) και όσοι δεν θα ψήφιζαν (αποχή) 10,15% (8,1%). Συνολικά αυτές οι δυο κατηγορίας συγκεντρώνουν το 25,7% (24%).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ

Στην παράσταση νίκης, στη Θεσσαλία, πρώτη έρχεται η ΝΔ με 57,5% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5%.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 53,5% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Το τελευταίο σκέλος της έρευνας αφορά στους 13 περιφερειάρχες της χώρας (προτεραιότητες – έργο). Στο ερώτημα λοιπόν «ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στην Περιφέρεια κατοικίας σας την επόμενη τετραετία», το 59% των ερωτηθέντων Θεσσαλών απαντά η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Ακολουθεί (53%) η ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης (σχολεία, πανεπιστήμια) αλλά και η (51%) η αντιμετώπιση της φτώχειας και η κοινωνική στήριξη των αδυνάτων. Επονται, η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, η βιομηχανία και η παραγωγή προϊόντων, τα μικρότερα έργα (οδοποιία, αναπλάσεις, βελτιώσεις), η ενίσχυση του τοπικού εμπορίου, η εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, τα μεγάλα έργα (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες) και η είσοδος και η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.

Στο ερώτημα, «εσείς πώς κρίνετε το έργο του περιφερειάρχη σας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού», το 52% απαντά θετικό (25%) και μάλλον θετικό (27%), ενώ το 38% απαντά μάλλον αρνητικό (29%) και μόλις το 9% απαντά αρνητικό.

Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH με θέμα «Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας» έγινε το χρονικό διάστημα 16-29 Μαρτίου 2018 για λογαριασμό Μέσων Ενημέρωσης της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων και η «Ελευθερία» Λάρισας.

Αναλυτικότερα στην ταυτότητα της δημοσκόπησης διευκρινίζονται τα εξής: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011. Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 8.052 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 1,1% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στο ακέραιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης