Τον Νοέμβριο πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Reviewed by Momizat on . Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρο Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρο Rating: 0

Τον Νοέμβριο πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τον Νοέμβριο πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου σε ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτση. Ο τρικαλινός πολιτικός, ζητούσε να μάθει, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου. Και ο υφυπουργός απάντησε ότι όλα προχωρούν κανονικά και στόχος είναι το τέλος Νοέμβρη, ενώ πιθανώς να εφαρμοστεί συνολικώς στη χώρα από το 2015. Φυσικά, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μοιάζει με τον φόρο Τόμπιν ή με την ελάχιστη σύνταξη ή γενικώς, με δράσεις και πράξεις που απλώς διασφαλίζουν κάτι ελάχιστο. Χωρίς να θέτουν ζητήματα για το γενικότερο πρόβλημα, δηλαδή για την κρίση, τις αιτίες της και τον ανισομερή επιμερισμό της.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Η συζήτηση στη Βουλή

kiritsisΤο δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή, αναφέρει:

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναφέρθηκε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013.

«Η κρίση ανέδειξε την ανεπάρκεια των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυ ασφαλείας για τις πλέον ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι «αναδιοργάνωση του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, ιδιαίτερα αυτών που απειλούνται από ακραία φτώχεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «αποτελεί στοχευμένη κοινωνική παροχή, που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και συνδυάζεται με δράσεις κοινωνικής επανένταξης και παροχές όπως για παράδειγμα υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς». Ωστόσο, παρότι με το Ν. 4093/2013 προβλέπεται η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέλυσε τις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας και τόνισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα προστατεύσει πολίτες που δεν προστατεύονται από το υπάρχον σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, για να «καλύψει μέρος του εισοδήματος, όπως προσδιορίζεται από το όριο φτώχειας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον». Επίσης, θα πρέπει να συνδυαστεί «και με άλλες παροχές, που έχουν να κάνουν με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και παροχές όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”. «Δεν έχουμε καθυστερήσει για την κοινή υπουργική απόφαση. Ο Νοέμβριος είναι το όριο» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα επιχειρήσει μέσω του πιλοτικού προγράμματος να αποκτήσει στοιχεία τέτοια που θα επιτρέψουν την καθολική εφαρμογή του από το 2015.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κυρίτσης υπενθύμισε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε  βασική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχει ζητήσει μάλιστα την επίσπευση των διαδικασιών για την πιλοτική εφαρμογή του εντός του 2013.

Κλείνοντας, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του. «Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για τη χώρα μας, όπου η κοινωνική συνοχή απειλείται ολοένα και περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», κατέληξε.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή